Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Haziran Ayına Ait Kurulan...

''Kalkınma Kavramına İnsan Odaklı Bakılmalı''

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bloomberg HT haber kanalına verdiği özel röportajda, Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) 2023 stratejisi hakkında bilgi verdi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. DPT'nin 2023 stratejisinin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alındığını kaydeden Yılmaz, stratejisinin meslek kuruluşları ve diğer platformlarda da

yapi.com.tr / AA
''Kalkınma Kavramına İnsan Odaklı Bakılmalı''

STRONG>Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bloomberg HT haber kanalına verdiği özel röportajda, Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) 2023 stratejisi hakkında bilgi verdi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

DPT'nin 2023 stratejisinin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alındığını kaydeden Yılmaz, stratejisinin meslek kuruluşları ve diğer platformlarda da tartışılacağını ve gerekli çalışmaları yaptıktan sonra Yüksek Planlama Kurulu Kararıyla resmileştirmeyi planladıklarını söyledi.

2023 Stratejinin alt açılımları hakkında bilgi veren Yılmaz, şunları söyledi:

''2023'ün alt açılımlarına baktığımızda bir defa Türkiye, yeni yeni hedefler ortaya koyuyor. Ekonomik krizden de gerçekten olumlu olarak ayrışmış bir ülke olarak geleceğe daha güvenle bakıyoruz artık. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'yı 2 trilyon dolar civarında hedefliyoruz. Nüfusumuzun da o tarihlerde 82 milyona ulaşmış olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla kişi başına 25 bin dolara yakın kişi başına milli gelir öngörüyoruz. Dış ticarette 500 milyon dolar ihracat, 1 trilyon doları aşan bir dış ticaret hacmi öngörüyoruz. Yine sektörel olarak açılımlara baktığımız zaman en az 3 nükleer santrali olan bir ülke öngörüyoruz. Eğitimde derslik başına öğrenci sayılarını 30'un oldukça altına indirmiş, her alanda okullaşma oranlarını yükseltmiş bir ülke görüyoruz. Diğer sektörlerde de böyle devam ediyor. Sonuçta bu gerçekten son derece önemli bir hedef seti ve biz seçim beyannamemizi artık bunun üzerine inşa edeceğiz. İlgili bütün kurumlarımız bu konuyu çalışıyorlar.''

''Demokratik reformlarla, ekonomik reformlar paralel olmalı''

2023'e giderken Türkiye'yi küresel bir aktör haline gelmiş, AB üyesi olmuş, bölgesinde çok etkin, nüfuzu yüksek, ciddi bir ekonomik havza oluşturmuş bir ülke olarak görmek istediklerini anlatan Yılmaz, bütün bunların yalnızca ekonomik büyüme ile sağlanamayacağını, demokrasinin de daha üst noktalara çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Yılmaz, şöyle dedi:

''Demokratik reformlarla, ekonomik reformların paralel gittiği bir süreç, başka türlü de olmaz bu. Bugün 21. yüzyılda birinci sınıf bir ülke olacaksanız, itibarlı bir ülke olacaksanız, vatandaşlarınızı mutlu kılacaksanız, demokrasi ile ekonomiyi eş zamanlı götürmeniz lazım. Demokrasi ayağınız eksikse, ekonomik olarak, teknik olarak ileri gitseniz bile dünyada itibarınız olmaz, kimse sizi birinci sınıf bir ülke kabul etmez.''

DPT'nin kalkınma ile ilgili bir kurum olduğunu ve kalkınma kavramının sadece büyümeden ibaret olmadığına işaret eden Yılmaz, kalkınma kavramının çok geniş ve insan odaklı bakılması gereken bir kavram olduğunu söyledi.

Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bunun içinde sosyal dengeler var, çevresel standartlar var ve demokratik standartlar var. Bunları bütün olarak düşünmediğiniz sürece gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olamazsınız. Bizim partimizin isminde de zaten iki kavram var adalet ve kalkınma. Kalkınma kavramını hayata geçirmeniz için bir taraftan çok hızlı büyümemiz lazım. Büyük bir ekonomi olmamız lazım, bunun nimetlerini topluma, değişik bölgelere ve kesimlere yaymamız lazım. Bunu da yine çevresel standartlarla ve demokratik standartlara entegre etmeniz lazım. Bunu yapmadığımız sürece kalkınmış bir ülke olamayız.''



Demografik fırsat penceresi

Rekabet gücü yüksek bir Türkiye için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğine işaret eden Devlet Bakanı Yılmaz, bunun için AR-GE harcamalarının giderek yükseltildiğini, 2023'lere de doğru da AR-GE harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3'lere kadar çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye'nin en büyük gücünün, insan gücü olduğuna dikkati çeken Yılmaz, önümüzdeki 15-20 yıllık süreçte Türkiye'nin nüfus artış hızının düşük, fakat nüfus içindeki genç nüfus kompozisyonunun yüksek olacağını söyledi. Ülkelerin en hızlı büyüdükleri dönemlerin, bu dönemler olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye de bu dönemde iç çatışmaları azaltarak, huzuru sağlayarak, istikrar içinde değerlendirirse 21. yüzyılın ilk çeyreğinde büyük bir sıçrama yapabileceğini bildirdi.

Ülke genelinde, topyekün kalkınmanın gerçekleşmesi için bölgesel potansiyelin harekete geçirilerek değerlendirilmesinin önemine işaret eden Bakan Yılmaz, bu amaçla 81 ili kapsayacak şekilde 26 bölgesel kalkınma ajansı kurulduğunu hatırlattı ve bu bölgelerin ''ekonomik plan, istatistik bölgesi'' olduğunu ifade etti.

Halen 800 civarında nitelikli eleman istihdam edilen ajanslara geçen yıl 450 milyon lira kaynak tahsis edildiğini hatırlatan Yılmaz, bu kaynağın kaldıraç etkisi gördüğünü ve en az kendisi tutarında bir yatırımı harekete geçirdiğini anlattı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine, ancak potansiyeli harekete geçirerek ulaşabileceğini vurgulayan Yılmaz, yatırımların gerçekleşmesi için sıkı bir yerinden izleme sisteminin uygulandığını, ajansların, sadece kamunun değil, özel sektörün de yatırımlarını takip ettiğini, ayrıca bölgesel potansiyelin ulusal ve uluslararası tanıtımı konusunda önemli işlev gördüğünü kaydetti.

Yılmaz, topyekün kalkınma seferberliği için sadece geri kalkmış yöreler değil, Ankara, İstanbul, İzmir gibi gelişmiş bölgeler için de bölgesel programlar gerektiğine işaret etti.

''GAP'ta sulama kanallarının tamamlanması ile 760 bin kişi istihdam edilecek''

GAP'taki sulama yatırımları hakkında da bilgi veren Bakan Cevdet Yılmaz, şimdiye kadar 300 bin hektarın sulamaya açıldığını, sulama yatırımlarının tamamlanması ile 1 milyon 50 bin hektar alanın sulu tarıma açılacağını belirterek, böylece en az 760 bin kişinin istihdamının sağlanacağını söyledi.

Halen 600 kilometreden fazla ana kanalın ihalesinin tamamlandığını bildiren Yılmaz, yatırımların tamamlanması ile Türkiye'de tarımsal üretimde patlama olacağını, tarımsal ürün ihracatının artacağını anlattı.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/kalkinma-kavramina-insan-odakli-bakilmali_85321.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!