Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Kamerasız, Jandarmasız ODTÜ’

ODTÜ’de geçtiğimiz yıl öğrenci yurtlarında başlayıp, bu dönem başında Mimarlık Fakültesi ve diğer binalara da takılan güvenlik kameraları öğrencileri isyan ettirdi. Dün öğle saatlerinde Mimarlık Fakültesi’nde bir araya gelen öğrenciler derslikleri dolaşarak eyleme çağrı yaptılar.

Evrensel Gazetesi
‘Kamerasız, Jandarmasız ODTÜ’

ODTÜ’de geçtiğimiz yıl öğrenci yurtlarında başlayıp, bu dönem başında Mimarlık Fakültesi ve diğer binalara da takılan güvenlik kameraları öğrencileri isyan ettirdi. Dün öğle saatlerinde Mimarlık Fakültesi’nde bir araya gelen öğrenciler derslikleri dolaşarak eyleme çağrı yaptılar. Kantinde davul ve tulum eşliğinde halaylar çeken öğrenciler “Kamerasız, soruşturmasız, jandarmasız ODTÜ istiyoruz” dediler.

Dekan söz vermişti

Burada konuşan Mimarlık Fakültesi’nden Abdullah Sapmaz, daha önce yaptıkları eylemler sonucunda, kameraların sayısını azaltma sözü verildiğini, ancak dekanın daha önceki sözleri gibi bunu da tutmadığını söyledi.
Liberal dünyanın, işsiz bıraktığı, köleleştirdiği kitlelerden korunmak için ortaya çıkardığı güvenlik kamerası sisteminin, bilimin, sanatın ve özgür düşüncenin temsilcisi olan üniversitelerde işi olmadığını ifade eden Sapmaz, “Güvenlik kameralarının, alışveriş merkezlerinden, askeri kışlalardan çıkıp fakültelerimize girmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Sapmaz, teknik gezilerin paralarını öğrencilerden karşılayıp, öğrencileri damı akan stüdyolarda eğitim almaya mecbur eden, eğitim masraflarına destek olmayan, atölyelerdeki eski makinelerle hizmet vermeye çalışan, sürekli bütçe yetersizliğinden söz eden fakülte yönetiminin kameralar için nasıl on binlerce dolarlık mali kaynak bulabildiğini merak ettiklerini söyledi. Dekanın, eylemi fakülte içinde yaptıkları takdirde kendilerini ‘fakülteyi geceleri kapatmakla’ tehdit ettiğini ifade eden Sapmaz, “Kameralara hayır, öğrenci iradesine evet” dediklerini vurguladı.

Gözetlenmek istemiyoruz

ODTÜ öğrenci toplulukları adına konuşan Sosyoloji Topluluğu üyesi Eda Özdek ise geçtiğimiz yıl yurtlarla başlayıp, bu yıl okul geneline hızla yayılan kameralara karşı çıktıklarını söyledi. Okulun kameralarla donatılmasına alışılması halinde, üniversitenin özgür ve demokratik yapısının sadece sözde kalacağının farkında olduklarını belirten Özdek, “Güvenlik kisvesiyle gözetim altında tutulmak istemiyoruz” dedi.

Özdek, öğrencilerin JİTEM elemanı tarafından fişlenmesinden sonra baskıların arttığına dikkat çekerek, geçen hafta yaşanan jandarma müdahalesinin sessizlikle karşılanmaması gerektiğini ifade etti. Özdek, üniversitenin YÖK ve Jandarma denetimi altında olan yönetim anlayışı değişene dek verdikleri tepkinin devam edeceğini söyledi.
Mimarlık Fakültesi’nden Fizik Bölümü’ne kadar yürüyen öğrenciler eylemlerine, çektikleri halayların ardından son verdiler.

Öğrencilerin talepleri

*Rektörlük özür dilesin
*Üniversiteye kurulan kameralar kaldırılsın
*Etkinliklerimiz sansürden geçirilmesin
*ODTÜ’de jandarma, polis, özel güvenlik olmasın
*Öğrencilere ya da öğretim elemanlarına soruşturma açılmasın, açılanlar geri alınsın
*Öğrenciler gözaltına alınmasın
*Yönetim merkezli değil, öğrenci merkezli bir üniversite

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamerasiz-jandarmasiz-odtu_67856.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!