Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu 2017’den İtibaren Yalıtımsız Binaları Kiralamayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi koordinasyonunda, birçok bakanlık, belediye ve kurumun ortaklığı ile hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile önemli düzenlemeler yolda. Bunlar arasında, ciddi idari yaptırımlar, emlak vergileri yoluyla özendirme faaliyetleri, Enerji Kimlik Belgesi olmayan ve Enerji

yapi.com.tr
1 Kamu 2017’den İtibaren Yalıtımsız Binaları Kiralamayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi koordinasyonunda, birçok bakanlık, belediye ve kurumun ortaklığı ile hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile önemli düzenlemeler yolda. Bunlar arasında, ciddi idari yaptırımlar, emlak vergileri yoluyla özendirme faaliyetleri, Enerji Kimlik Belgesi olmayan ve Enerji Kimlik Belgesi’ndeki enerji etiket sınıfı, yeni binalar için tanımlanmış asgari sınır değeri karşılamayan yalıtımsız binaların kamu kurum ve kuruluşları tarafından kiralanmaması gibi çeşitli düzenlemeler yer alıyor.

Türkiye’de 8,5 milyonun üzerinde ruhsatlı bina, 18 milyonun üzerinde ruhsatlı konut bulunuyor. Bu bina stoğunun yüzde 5,6’sı, konut stoğunun ise sadece yüzde 10’u standartlara uygun olarak yalıtılmış durumda. Oysa ısı yalıtımı, özellikle binalarda ısınma ve serinleme için ihtiyaç duyulan enerjinin azaltılması, verimliliğin artırılması ve konforlu yaşam alanları oluşturulması için gerekli tedbirlerin başında geliyor. Çünkü doğru ürün ve uygulamalarla yapılan ısı yalıtımı ile ısıtma ve soğutma giderleri ortalama yüzde 50 azalıyor.

İşin ekonomi boyutunun yanı sıra bir de ekolojik yönü var. 2007 yılı Sera Gazı Ulusal Envanteri’ne göre; toplam 106 milyon ton karbondioksit emisyonunun yüzde 32’si, yani 34 milyon tonu binalardan kaynaklanıyor. Ve önlem alınmazsa konut ve hizmetler sektörü enerji tüketiminin 2020 yılına kadar 47,5 milyon TEP’e ulaşacağı ve karbondioksit emisyonunun iki katını aşacağı tahmin ediliyor.

Yeni binalar için yalıtım zorunlu, mevcut binalar da kademeli olarak yalıtılmalı

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi 2017 yılından itibaren zorunlu olacak. Dolayısıyla 2017’den itibaren binanın Enerji Kimlik Belgesi’nde yer alan karbondioksit salınım miktarları, o tarihte yürürlükte olan mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olanlara idari yaptırım uygulanacak. Yani mevcut binaların bu sürece hazırlanması için bir an önce yalıtılması gerekiyor.

2011 yılı başından bu yana yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi’nin ve dolayısıyla ısı yalıtımının zorunlu olduğunu hatırlatan Dow Bina Çözümleri Yapı Ürünleri Satış Müdürü Gökhun Kurt, mevcut binaların yalıtılması için henüz zorlayıcı veya yeteri düzeyde özendirici bir teşvik bulunmadığına dikkat çekti. Kurt, Türkiye’de mevcut yapı stoğunun yalıtımı konusunda başlatılacak bir hareketin, hem enerji israfını önleyerek maliyetleri azaltacağını ve binaların konfor şartlarında iyileşme sağlayacağını hem de inşaat sektörünün canlanması ve yaklaşık 60 bin kişilik yeni istihdam oluşturulmasını sağlayacağını belirtti.

Kamu kurum ve kuruluşları yalıtımsız binaları kiralamayacak

Kamu kesimine ait bina ve tesislerde de yalıtım uygulamalarını içeren verimlilik artırıcı uygulamalar söz konusu. 2017’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan ve Enerji Kimlik Belgesi’ndeki enerji etiket sınıfı, yeni binalar için tanımlanmış asgari sınır değeri karşılamayan yalıtımsız binalar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kiralanmayacak.

Ülkemizdeki 18 milyon konutun yüzde 90’ının yalıtımsız olduğunu ifade eden Gökhun Kurt, Avrupa Birliği ülkelerinin ise neredeyse hiç enerji harcamayan ve karbon emisyonunu sıfırlayan 'Pasif Ev'lerde yaşamaya başladığını bildirdi. Kurt, Türkiye’de yalıtımsız binaların 'Pasif Ev'lere göre 20 kat daha fazla enerji harcadığını vurguladı. Kurt, bu noktada ısı yalıtımı konusunda Avrupa’nın çok gerisinde kalan Türkiye için Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nin çok önemli olduğunun ve gerekli yaptırım ve teşviklerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.



Ürün seçimine dikkat!

Gündemdeki düzenlemeler gereğince ısı yalıtımı uygulamalarının artış gösterdiğini ve daha da artacağını belirten Kurt, müteahhit firmalar, mimarlar, mühendisler ve tüketicileri ürün seçimi konusunda dikkatli olmaları için uyardı. Isı yalıtımının ancak Avrupa Birliği standartlarında, CE Belgeli ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında fayda sağladığını söyleyen Kurt, taklitlerinden ayırmak için mavi renkli STYROFOAM marka sert köpük (XPS) ısı yalıtım levhalarının her birinin üzerine DOW logosu bastıklarını açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-2017den-itibaren-yalitimsiz-binalari-kiralamayacak_89088.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Yalıtımın bu kadar gündemde olduğu ülkemizde,bilgi ve ve Deneyim birikimi olan bir kişi olarak evde oturmak bana çok doğru gelmiyor.(Açıköğretim Halkla İlişkiler mezunuyum.Yalıtım(İzolasyon) Proje uygulayıcı ve Proje uygulama yöneticisi(İşçi)ve Kalite Kontrol olarak çalıştım.Konutlarda ve Sanayide Enerji Tasarrufu (İTÜ:1998 ve 2000)-YALITIM UZMANLIĞI(İYEM:2000)İş Planlama-Sevk ve İdare-Kalite Yönetim ve İçdenetçilik(DONANMA K./Gölcük Tersanesi.:2006), Sertifikalarım var. Emekliyim ve 170 m2 dükkanım var. Bu konuda bir fikri olan varmı."NE YAPALIM".Saygılarımla. ADRESİM: izouzman@hotmail.com YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!