Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kamu İhale Sistemi Sil Baştan Değişiyor

Bu konuda bir süredir hazırlanmakta olan yasa taslaklarına nihai şekli verildi. Taslakta, istisna kapsamındaki ihaleler kurumlara göre değil, sektörel olarak 25 kalemde toplandı. Ayrıca enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleriyle ilgili sektörel ihalelere de yasal çerçeve kazandırılıyor. İmtiyaz sözleşmelerini de düzenleyen taslakta, "eşik

Referans Gazetesi
Kamu İhale Sistemi Sil Baştan Değişiyor

Kamu ihale sistemi, sil baştan değişiyor. Bu konuda bir süredir hazırlanmakta olan yasa taslaklarına nihai şekli verildi. Taslakta, istisna kapsamındaki ihaleler kurumlara göre değil, sektörel olarak 25 kalemde toplandı. Ayrıca enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleriyle ilgili sektörel ihalelere de yasal çerçeve kazandırılıyor. İmtiyaz sözleşmelerini de düzenleyen taslakta, "eşik değerin altındaki ihalelere esnek koşullar uygulanması, ilansız olarak çıkılan ihalelerin kapsamının genişletilmesi" gibi maddeler de yer alıyor.

Kamu İhale Kurumu (KİK) konuyla ilgili hazırladığı çatı niteliğindeki kanun taslağını görüşe sunmayı hazırlanıyor. Taslakta, şu anda dağınık biçimde bulunan istisnalar tek maddede toplanıyor. Buna göre toplam 25 kalemde kamu istisnai alımı yapabilecek. Bu istisnalar arasında "çerçeve anlaşmalar, devlet güvenliğiyle ilgili alımlar, uluslararası anlaşmalar kapsamındaki askeri birliklerin konuşlandırılmasıyla ilgili işler, savunma, uluslararası anlaşmalar, tahkim, istihdam sözleşmeleri" amacıyla yapılan ihaleler de yer alacak.
 
4 sektör de düzenleniyor

Taslakta enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleriyle ilgili ihalelerde izlenecek yol da yasal bir çerçeveye bağlanıyor. Söz konusu sektörel faaliyetler kapsamında "petrol, gaz, kömür ve diğer katı yakıtların aranması ve çıkarılması faaliyetleri; liman, hava limanı veya diğer terminal tesislerinin işletilmesi faaliyetleri" de yer alacak. Enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleri alanlarında idare veya kuruluşların yaptığı faaliyetlerin büyük bölümü sektörel faaliyet kapsamında sayılacak. Bu faaliyetler için yapılacak alımlarda belli koşulları karşılaması durumunda, istisna uygulaması geçerli olacak.
 
İlansız kapsamı genişletiliyor

Taslağa göre ihalelerde ilan yayımlanması esas olacak. Ancak ilansız ihaleler de 32. maddede düzenleniyor ve kapsam genişletiliyor. Buna göre, açık veya belli istekliler arasındaki ihalede, teklif veya başvuru sunulmaması halinde; ihale dokümanında esaslı şekilde değişiklik yapılmaması kaydıyla yapılacak alımlar, sadece araştırma geliştirme amacıyla üretilip seri üretimde olmayan malların alımları, acilen yapılması zorunlu olan alımların de içinde bulunduğu toplam 21 durumda ilansız pazarlık usulü kullanılabilecek. Ayrıca kamu ihale sisteminde, ilanlı pazarlık sistemi de uygulamaya girecek.

Taslakla, eşik değerler de Avrupa Birliği (AB) normlarına yükseltiliyor. Yapım işi ihalelerinde 5 milyon 150 bin euro, mal ve hizmet alımları ile tasarım yarışmalarında 412 bin euro, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin mal ve hizmet alımlarında 133 bin euro, merkezi yönetim kapsamı dışında kalan idarelerin mal ve hizmet alımlarında 206 bin euroluk eşik değerler geçerli olacak. Taslakla, ihalelerde yabancı katılımcılara dönük sınırlamalar kaldırılıyor. Ancak AB'ye tam üyeliğe kadar yerli istekliler için yüzde 15'lik fiyat avantajı, ilgili kuruluşların görüşü alınarak ihaleye eklenebilecek. Taslağa göre yaklaşık maliyeti eşik değerlerin altında kalan alımlar, kanunda yer alan özel hükümlerle gerçekleştirilebilecek. Söz konusu düzenlemeler daha esnek.
 
İmtiyaz sözleşmeleri kapsamda

Taslakla imtiyaz sözleşmeleri alanı da düzenleniyor. Taslağa göre, imtiyaz sözleşmelerinde risk paylaşımı, sorumluluk ve tazminata ilişkin hususlar, yatırım ve hizmetlerin genel esasları gibi detayların bulunması zorunlu olacak. Uygulanan imtiyaz modelinin özelliğine göre, sözleşmenin sona ermesi ile birlikte yüklenici şirket tarafından kullanılan her türlü yatırım, tesis, makine ve ekipmanlar tüm unsurlarıyla birlikte borç ve taahhütlerinden arınmış olarak çalışır durumda idareye geçecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-ihale-sistemi-sil-bastan-degisiyor_75566.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!