Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine Yeni Düzenleme

Kamu taşınmazlarının, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar gereğince gruplandırılan illerde ve teşvik edilen sektörlerde yatırım yapacak teşvik belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişilere kullandırılmasıyla ilgili esaslar yeniden düzenlendi.

yapi.com.tr / AA
Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine Yeni Düzenleme

Maliye Bakanlığı'nın 'Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Yönetmeliği', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yönetmelikte belirtilen yatırım yeri tahsisi teşvikinden, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş yatırım teşvik belgesi sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecek.
     
İrtifak hakkı veya kullanma iznine konu taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilecek toplam yatırım tutarı, taşınmaz maliki idarelerce bu taşınmazlara takdir edilecek rayiç değerin tarım, hayvancılık ve eğitim yatırımı için bir, turizm yatırımları için iki, diğer yatırımlar için üç katından az olmayacak. Ancak toplam sabit yatırım tutarı 1 ve 2. bölgelerde 1 milyon lira, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde ise 500 bin liranın altında kalmayacak. Belirtilen teşvikten; arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tabi olmayan diğer harcamalar ile finans ve sigortacılık konularında faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları yararlanamayacak.
     
Başvuru sırasında yatırımcı, bütçelerine gelir kaydedilmek üzere; 1. bölgede bulunan illerde 3 bin, 2. bölgede bulunan illerde 2 bin 500, 3. bölgede bulunan illerde 2 bin, 4. bölgede bulunan illerde 1500, 5. bölgede bulunan illerde 1000, 6. bölgede bulunan illerde ise 500 lirayı taşınmaz maliki idarelerin ilgili muhasebe birimine yatırarak, buna ilişkin makbuzu diğer belgelerle birlikte taşınmaz maliki idareye verecek.

İlk yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararıyla gruplandırılan; 1. bölgede bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 3'ü, 2. bölgede bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 2,5'i, 3. bölgede bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 2'si, 4. bölgede bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 1,5'i, 5. bölgede bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 1'i, 6. bölgede bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 0,5'i olacak.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın yürürlüğe girdiği 19 Haziran 2012 tarihinden önce müracaatta bulunulan ancak henüz sonuçlandırılmayan yatırım yeri tahsisi işlemleri, müracaat tarihinde yürürlükte bulunan Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde sonuçlandırılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kamu-tasinmazlarinin-yatirimlara-tahsisine-yeni-duzenleme_102493.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!