Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Kanal Karadeniz'i Boşaltır

''Kanal İstanbul ve Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Ayrı Projeler''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir projenin geliştirilmesinin, diğer bazı projelerin iptali ya da geri kalacağı anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, ''Kanal İstanbul ile alakalı gelişmeleri, önümüzdeki süreçte hep beraber izleyeceğiz. Ne kadar etkileri olur, hangi projeye ne kadar tesiri olur, bunu hep beraber göreceğiz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Kanal İstanbul ve Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Ayrı Projeler''

STRONG>Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir projenin geliştirilmesinin, diğer bazı projelerin iptali ya da geri kalacağı anlamına gelmeyeceğini ifade ederek, ''Kanal İstanbul ile alakalı gelişmeleri, önümüzdeki süreçte hep beraber izleyeceğiz. Ne kadar etkileri olur, hangi projeye ne kadar tesiri olur, bunu hep beraber göreceğiz'' dedi.

Bakan Yıldız, AK Parti Kayseri İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, gündemle ilgili açıklamalarda bulunurken, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kanal İstanbul projesiyle ilgili görüşlerini açıklayan Yıldız, ''Bu konuda öncelikle şunu söylemek lazım: Bu proje son derece iddialı, son derece vizyoner ve son derece yenilikçi bir projedir. Sayın Başbakanımızın açıkladığı bu proje üzerinde tabii ki bazı tartışmalar olacaktır. Çok iyi bulanlar olduğu gibi, bunu siyaset malzemesi haline getirip, iyi bulmayanlar da çıkacaktır'' diye konuştu.

Yıldız, Kanal İstanbul projesinin önemli bir iş, önemli bir proje olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Ayağının yere basıp basmadığını zaman gösterecektir. Biz inanmadığımız bir projeyi hiçbir zaman açıklamayız, hiçbir zaman kamuoyuyla paylaşmayız. Üzerinde uzun dönemden beri, sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi, uzmanlarıyla beraber çalışılmış bir projedir. Tabii ki bir projede her zaman fikir ayrılıkları olabilir ama bunlar düşünülüp taşınılıp uygulamaya geçilip, Türkiye'nin gücünü vurgulayabilecek bir proje haline gelecektir. İki yıllık bir proje etüt zamanı olacak; ne kadar, ne yapılabilir, ne kadar hafriyat, nereye nasıl taşınabilir, güzergahı nasıl olabilir. Bunlarla ilgili tabii ki bir çalışma yapılacak ama hatırlayın, bundan 8-9 yıl önce bazı projeleri söylediğimizde, bunları 'hayal' olarak niteleyenlerin, şu anda o projelerin bizzat yaşadığını biraz da mantık olarak görmekteler. Bizim amacımız, mahcup olmalarını sağlamak değil, artık Türkiye'nin gücüne, gelişimine yakışır projeleri hayata geçirmektir. İnşallah açılışına da hep beraber sağlık ve sıhhat içinde gideriz diye düşünüyorum''.

Samsun Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin, boğazlardan petrol ve ürünlerinin nakli konusunda alternatif bir proje olduğunu belirten Yıldız, ''Bir projenin geliştirilmesi, diğer projenin iptali ya da geri kalacağı anlamına gelmez. Kanal İstanbul ile alakalı gelişmeleri, önümüzdeki süreçte hep beraber izleyeceğiz. Ne kadar etkileri olur, hangi projeye ne kadar tesiri olur, bunu hep beraber göreceğiz. Tartışmalar başladı, (Montrö anlaşması bundan etkilenir mi) denildi. Boğazların statüsünde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Önemli olan güzel İstanbul'un, Avrupa'nın Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un tarihi ve tabiat güzellikleriyle ve boğazdaki görüntüsüyle beraber zarar görmeyeceği projelerin geliştirilmesidir'' dedi.

Yıldız, boğazlardan yılda 150 milyon tonluk petrol ve ürünleri trafiği işlediğini, bunların ne kadarının Kanal İstanbul tarafına kaydırılacağı, oradaki istihdamın ne şekilde oluşacağının gelecek süreçte belli olacağını da vurgulayarak, ''Herkes kendi projesine devam edecektir. Türkiye, stratejik projeler geliştirmede hem enerji sektörü hem de diğer sektörler açısından devam edecektir'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul projesiyle ilgili kendisinin daha önceden haberinin olup olmadığı sorusuna Bakan Yıldız, ''Geçtiğimiz ekim-kasım ayında bir dergi, bu projeyle ilgili öngörülerini, bazı izahlarını yayınlamıştı. Tabii ki uzmanlarıyla beraber yapılan, gizli götürülen bu çalışmanın zaman zaman tahminler yoluyla, zaman zaman da bir kısım sızmalar yoluyla diyeyim, basın tarafından paylaşıldığını gördüm. Tabii ki bu projeden bu manada hangi kanal olursa olsun fikrimiz olmuş oluyor'' yanıtını verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kanal-istanbul-ve-samsun-ceyhan-ham-petrol-boru-hatti-ayri-projeler_87101.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!