Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kanal İstanbul'a Kardeş Geliyor

İstanbul'a yapılacak Kanal İstanbul'a bir kardeş de Karadeniz'den geliyor. Temeli Mart ayında atılan Kanal Tokat’ın 2018 Mart ayında bitmesi bekleniyor. 10 milyon 540 bin liralık yatırımla hayata geçecek olan Kanal Tokat, Karadeniz’i cazibe merkezi haline getirecek.

yapı.com.tr
1 Kanal İstanbul'a Kardeş Geliyor

Yenişafak'ın haberine göre, İstanbul'a yapılacak Kanal İstanbul'a bir kardeş de Kanal Tokat projesi şehrin içinden geçen Yeşilırmak’ı turizme kazandıracak. Proje kapsamında ırmağın belirli bir kısmında şişirme tekniği ile ırmak durgunlaştırılacak. Akış hızı kontrol altına alınan su üzerinde Osmanlı kayıkları ile gezinti yapabilecek. Irmak kenarında kent dokusuna uygun, karşılıklı dinlenme mekânları, gezi, koşu ve bisiklet yolları hazırlanarak Yeşilırmak bir cazibe merkezi haline getirilecek. Atatürk köprüsü ile ÇEDAŞ Köprüsü arasında kalan yaklaşık 1200 metrelik alanda uygulanacak proje aynı zamanda sel baskınlarına karşı koruma görevi üstlenecek. Yüzde 40’ı tamamlanan proje ile Eylül ayında kayıklarla da gezi yapılabilecek. Ancak projenin peyzajı 2018’in Mart ayında tamamlanarak hizmete sunulacak.

Birinci kısım Ağustos'ta bitecek

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Projenin ekolojik dengeye zarar vermemesi, ileriye dönük ise can ve mal kaybına sebebiyet vermemesi bizim için çok önemli. Onun için de ırmağın geçirgenliğine bakmıştık. Bu anlamda tabakanın biraz su geçiren bir bölge olduğunu gördük ve hızlı bir şekilde topraktan oluşan tabakayı tamamen su sızmayacak bir hale getirmek için betonlama ve demir hasırlarla örerek bir buçuk kilometrelik ırmak yatağını oluşturduk. Buradaki suyun dışarı çıkmaması, dışarıdaki suyun da içeri girmemesi içinse yanlara 1 metre çapında düz borular döşeyerek ayrı kanallar yapacağız. Böylece yağan yağmurla biriken sular Yeşilırmak’ın içine girmeden bu borular şehrin dışına tahliye edilecek. Bunun yanında olası bir deprem veya tabi afete karşı 16-17 metre suyun altına girerek kazıklı sistemler oluşturduk. Temeli sağlam yaptık ki depreme karşı dayanıklı olsun diye. Bu alanın içerisine kum, çakıl gelmesin diye de 3 tane tersip bendi inşaatı başlıyor. Tüm bunlar bittiğinde ırmağımız su tutar hale gelecek ve burada 2 metreyi geçen suyu tutacağız. Bir buçuk kilometrelik alanda Kanal Tokat’ı oluşturacağız. Kayıkların yüzeceği bir hale gelecek. Tahminimize göre bu birinci kısım ağustos ayı sonu gibi bitmiş olur” dedi.

40 metre uzunluğunda dev seyir kulesi

Kanal Tokat’ta yok yok:

Bölgedeki Demirköprü ile Taşköprü arasına modern bir köprü yapılacak.

Zeminlerdeki taşlar ışıklandırılacak.

Her 50 metre de ırmağın 8-10 metre ilerisine doğru iskeleler yapılacak bu sayede gelen vatandaşlar iskeleden ırmağı izleyebilecek.

Bölgede 40 metrelik bir kule yapılacak. İnsanlar asansörle çıkabilecek ve oradan Tokat’ı seyredebilecekler.

Restoran ve çocuk oyun alanları yapılacak.

Ağaçlar korunarak bisiklet ve yürüyüş yolları oluşturulacak.

Kayıklarla Yeşilırmak gezilebilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kanal-istanbula-kardes-geliyor_158876.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • sanayi.tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili birşey görünmüyor.lay lay lom başka birşey yok. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!