Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kanserojen Madde Taşıyan Atıklar Seralarda Kullanılmış

Kanserojen madde taşıyan atıklar seralarda kullanılmış

Zaman Gazetesi
Kanserojen Madde Taşıyan Atıklar Seralarda Kullanılmış

b>Mersin’de Kromsan Fabrikası’nın açık arazide biriktirdiği kanserojen madde içeren atıklarının seralarda ve konut inşaatlarında kullanıldığı iddia ediliyor. 22 yıldır açık arazide biriktirilen atıkların 1,5 milyon tonu bulduğu ve içerisinde krom 6+ içerdiği belirtiliyor.

Kromsan Fabrika yetkilileri, atıkların küçük tepecikler haline gelmesi üzerine çöp dağlarının üzerini 4 yıl önce branda ile kamufle etti. Atıkları kaldırmak için proje hazırlayan şirketin 7 yıl sürecek proje için 35 milyon dolar harcayacağı ifade ediliyor. Kromsan atıklarının fabrika sahası içerisinden dışarıya taşındığını söyleyen Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, “Atıkların bir kısmı bazı tarlaların, seraların içerisinde kullanılmış, halen de kullanılmakta. Bazı konutların da temellerinde dolgu malzemesi olarak kullanılmış. Bu durum TÜBİTAK raporlarında da tespit edildi.” diyor.

Kazanlı beldesinde yaklaşık 30 bin dekarlık tarım alanının mevcut olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, bölgede turfanda sebze üretimi yapıldığını belirterek, beldenin içinde 1,5 milyon ton kanserojen madde ihtiva eden krom+6 atıklarının büyük bir çevre felaketine yol açtığını vurguluyor. Yıldırım, “Şu an üstü brandayla kapatılmış vaziyette bekleyen bu atıkların 18 yıl boyunca üstü açıktı. Yaz aylarında da rüzgarla beraber bölgeye savruldu. Kışın da yağmur suyuyla denize ve yeraltı içme sularımıza karışmış vaziyette.” diye konuşuyor.

Soda-Kromsan Sağlık Emniyet Çevre Müdürü Faruk Sader, Kromsan krom bileşikleri fabrikasının 1984-2003 yılları arasındaki üretiminden kaynaklanan katı atıklarının gerekli teknolojik önlemler alınarak fabrika sahasındaki bir alanda depolandığını savunuyor. Sader, ‘tehlikeli atık’ sınıfında olan atıkları kimyasal bir işlemden geçirerek tehlikesiz atık haline dönüştürmek amacıyla yaptıkları çalışmaları tamamladıklarını vurguluyor.

Bu arada Kromsan fabrikasının kurulduğu ve üretime geçtiği 1983 yılından sonra bölgedeki kanser vakalarının arttığı iddia edildi. Bu konudaki endişelerini dile getiren Dr. Yüksel Burgutoğlu, “Ben şunu iddia ediyorum ki; Mersin eğer önlem alınmazsa kanserden ölenlerin şehri haline gelecek. Kromsan’ın tahribatını önleme konusunda harekete geçilmezse Mersin gelecekte daha kötü durumlara düşmüş bir şehir olacak.” diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kanserojen-madde-tasiyan-atiklar-seralarda-kullanilmis_45849.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!