Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kapatılması Kararlaştırılan Beldeler Ayakta

"Yerel Yönetimler Yasası" yla başkentte toplam 34 belde, köy ya da mahalleye dönüştürülürken, kapatılan beldeler arasında nüfusu 10 bini geçen Hasanoğlan, Yenikent ve Bağlum'un da bulunması tepki çekti. Kapatılan beldelerden 16'sının nüfusu 2 bini aşıyor.

Cumhuriyet ANKARA/Mahmut LICALI
Kapatılması Kararlaştırılan Beldeler Ayakta

KP hükümetinin hazırladığı, nüfusu 2 binin altına düşen belde ve ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını düzenleyen "Yerel Yönetimler Yasası" yla başkentte toplam 34 belde, köy ya da mahalleye dönüştürülürken, kapatılan beldeler arasında nüfusu 10 bini geçen Hasanoğlan, Yenikent ve Bağlum'un da bulunması tepki çekti. Kapatılan beldelerden 16'sının nüfusu 2 bini aşıyor.

Yasa, geçen hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla başkentin 25. ilçesi Pursaklar oldu. Pursaklar'a kapatılan Sarayköy ve Sirkeli beldelerinin yanı sıra tüzel kişiliği kaldırılan Altınova beldesinin Beyazın ve Peçenek mahalleleri de bağlandı.

Hasanoğlan mahalle oldu

Yasa, 55 yıldır kendi kendini yöneten Hasanoğlan'ın belde statüsünü ve tüzel kişiliğini kaldırarak, beldeyi Elmadağ'a bağlı bir mahalleye dönüştürdü. Polatlı ilçesine bağlı Temelli de 16 yıllık belde statüsüne veda ederek Sincan'a bağlı bir mahalle haline gelirken, Sincan'ın yeni mahalleleri arasında nüfusu 20 bini aşan Yenikent de bulunuyor. Sanayi bölgesi ve gittikçe artan konut sayısıyla büyük bir kalkınma içerisinde olan Temelli, Hasanoğlan ve Yenikent'in kapatılmasının altında "rant kaygısı" ile "oy hesabı" nın yattığı belirtiliyor. Yasanın, nüfusu 2 binin altına düşen belde ve ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliklerini kaldırması öngörülürken, başkentte kapatılan beldelerin 16'sının nüfusunun 2 bini aşması dikkat çekiyor.

Yukarıçavundur (2 bin 580), Esenboğa (6 bin 674), Hasanoğlan (10 bin 873), Yeşildere (2 bin 536), Bezirhane (2 bin 612), Karagedik (3 bin 569), Oyaca (3 bin 97), Selametli (3 bin 447), Bağlum (21 bin 447), Kutludüğün (5 bin 964), Lalahan (6 bin 247), Yenikent (20 bin 770), Temelli (8 bin 280), Altınova (3 bin 264), Karaali (3 bin 713) ve Sirkeli (2 bin 915) belediyelerinin nüfusları, kapatılmaları için koşul olarak gösterilen 2 binin üstünde bulunuyor. Yasayla, 16 belde mahalleye dönüştürülürken, 18 belde de köy oluyor.

Bağlum ve Yenikent'te çifte şok!

Yerel Yönetimler Yasası'yla Bağlum ve Yenikent belediyeleri ise aynı maddedeki iki farklı fıkrayla iki kez kapatılıyor. Bağlum ve Yenikent, yasanın 2. maddesinin 1. fıkrasındaki 42 sayılı liste ile aynı yasanın 9. fıkrasında adı geçen 43 sayılı listede yer alıyor. Söz konusu düzenlemeyle Bağlum ve Yenikent'in hem bucak, hem de belediye teşkilatı kaldırılıyor.

'Yasa tamamen siyasi'

Hasanoğlan Belediye Başkanı Ahmet Poyraz yasaya göre nüfusu 2 binin altında olan beldelerin kapatılacağının duyurulmasına karşın, 11 bin nüfuslu Hasanoğlan'ın kapatılarak mahalleye dönüştürülmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. Hasanoğlanlıların çeşitli eylemler ile seslerini duyurmaya çalıştığını belirten Poyraz, "Hasanoğlan bağlanarak sindirilmek isteniyor" dedi.

Hasanoğlan 393 ilçeden daha büyük

Tasarruf yapmak için Hasanoğlan'ın Elmadağ'ın bir mahallesi haline dönüştürüldüğü gerekçesini inandırıcı bulmayan Poyraz, "Bunun tasarrufla hiç alakası yok. Biz kendi kendimize yetiyoruz. Hiç borcumuz bulunmuyor. Biz devletin sırtına yük olmuyoruz" diye konuştu. Hasanoğlan'ın nüfusa göre Türkiye'deki 393 ilçeden daha büyük olduğunu ifade eden Poyraz, "Biz yakın bir zaman içinde ilçe olmayı hak edeceğimiz düşünürken mahalleye dönüştürülüyoruz. Bu Hasanoğlan'ın ve Hasanoğlanlıların cezalandırılmasıdır" dedi. Poyraz, Hasanoğlan'ın mahalle olmasıyla beldedeki siyasi partilerin bölge teşkilatlarının ve sivil toplum kuruluşlarının kapatılacağına da dikkat çekti. Poyraz, şöyle devam etti:

"2 binin altında olan beldelerin kapatılmasını anlıyorum. Ama Hasanoğlan, Türkiye'de bazı ilçelerden bile büyük bir belde. Yerinde yönetimi ortadan kaldırıyor. Bir komisyon kurulup inceleme yapılabilirdi. Görüp bilmeden bir uygulama yapılıyor. Buna karşı çıkıyoruz."

Poyraz, 55 yıldır belde olan Hasanoğlan'da bugün 450 tane sanayi parseli bulunduğunu bölgeden hızlı tren hattının geçmesinin planlandığını anlattı. Poyraz, "Ülkemizin en büyük ders aletleri yapım merkezi ve ilk milli eğitim akademi binası Hasanoğlan'da bulunuyor. 4 lise 4 ilköğretim okulumuz var" diye konuştu. Şirketlerin Hasanoğlan'daki gelişimi görerek büyük yatırımlar yaptığını anımsatan Poyraz, şunları dile getirdi:

"Yerel yönetimin amacı yerinde yönetimdir. İlçemiz olan Elmadağ'a bağlanırsak, pek çok imkansızlıklar içerisinde boğuşurken, kendine yetmeyen Elmadağ Belediyesi'nin bize ne kadar hizmet getirebileceği büyük bir soru işareti. Bir ormanız var. Mahalle olduktan sonra kim ilgilenecek ormanımızla? Yıllardır taş ocaklarıyla mücadele ettik ve bölgeye yeni taş ocaklarının açılmasını engelledik. Bundan sonra taş ocaklarıyla ilgili bir sorunda kim ilgilenecek? Kimse bakmaz. Merkeze bağlanmak hiçbir zaman bize yarar getirmeyecek. Hasanoğlan halkı olarak mağdur ve zor durumdayız, mahalle olmak istemiyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kapatilmasi-kararlastirilan-beldeler-ayakta_60239.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!