Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kar Diyarı Kars'ta Kültür Açılımı

Sınır kenti Kars'ta yaşananlar, Türkiye'deki yapısal araz ve önyargıların bir yansıması gibi. Bunlara ana gelir kaynağı hayvancılığın da can çekişmesi eklenince Kars 'ın işi gerçekten güç.

Sabah Pazar
Kar Diyarı Kars'ta Kültür Açılımı

"On iki yıldır Almanya'da sürgün olan şair Ka Türkiye'ye dönüşünden dört gün sonra, bir söyleşi için Kars şehrinde bulur kendini. Ağır ağır ve hiç durmadan yağan karın altında sokak sokak, dükkân dükkân bu hüzünlü ve güzel şehri ve insanlarını tanımaya çalışır. Kars'ta ağzına kadar işsizlerle dolu çayhaneler, dışarıdan gelmiş ve kardan mahsur kalmış gezgin bir tiyatro kumpanyası, intihar eden ve türban direnişi yapan kızlar, çeşitli siyasal gruplar, dedikodular, söylentiler, Karpalas Oteli ve sahibi Turgut Bey ile kızları İpek ve Kadife ve Ka için bir aşk ve mutluluk vaadi vardır..."

Orhan Pamuk, Kar romanında böyle anlatıyordu Kars'ı. Pamuk, merak uyandırmayı başardı belki, ama gene de pek tanınmıyor bu diyar, (Kafkas oyunu, karı, kaşarı ve kazı hariç) pek kimse yolunu düşürmüyor. Nedeni, kuvvetle muhtemel, Türkiye'nin ücrasında, en kuzeydoğusunda yer alan, kelimenin her anlamıyla bir 'sınır' kenti olması. Şehri, Türkiye'nin diğer kentlerinden ayıran en belirgin özellik, 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı'ndan sonra 40 yıl bu kentte yaşamış Rusların mirası, cetvelle çizilmiş misali geniş caddeleri ve sağlı sollu sıralanmış binalarıyla Avrupai mimarisi. Şimdilerde, bir zamanlar açık pencerelerinden piyano ve keman seslerinin işitildiği söylenen "Doğu'nun Parisi"nden geriye, yıkık dökük binalar haricinde bir şey kalmamış. Çünkü her şeyden önce kent yoksul, çünkü asıl geçim kaynağı olan hayvancılık can çekişiyor. Coğrafi konumu da önemli Kars'ın: Kafkasya ve Anadolu arasında geçiş noktası; hemen yanı başında Ermenistan uzanıyor... Bu nedenle birçok değişik kültüre ev sahipliği yapıyor şehir.

Yerel kültür politikaları

İşte bu zenginliği açığa çıkarmak, farklı kimliklerin kent kültürünü ortaklaşa yaşayıp paylaşabilmelerine olanak sağlamak amacıyla, 2004'te Kars'ta çalışmalar başlatan 'sivil toplum girişimi' Anadolu Kültür, geçen hafta Kars'ta dört günlük bir toplantı düzenledi. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Anadolu Kültür, Avrupa Kültür Vakfı (ECF) ve Boekman Vakfı (Hollanda) ortaklığında Şubat 2008'de başlatılan, Antakya, Çanakkale ve Kars'ı kapsayan 'Yerel Kültür Politikaları İçin Stratejiler' projesi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar, yurtdışından, Türkiye'nin çeşitli illerinden ve elbette Kars'tan 'kültür yetkilileri', akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından masaya yatırıldı. Sadece Anadolu kentlerinin kültür ve sanat alanında yerelleşmelerine katkıda bulunmayı hedefleyen Yerel Kültür Politikaları programıyla sınırlı kalmadı değerlendirmeler. Program öncesi süreç de irdelendi, zira kentin geçmişten de kaynaklanan pek çok sorunu var.

Merkezin sadece adı var

Söz gelimi, 2005'te açılan, kentte tek çok amaçlı salon olması nedeniyle halkın çeşitli vesilelerle bir araya geldiği Kars Sanat Merkezi, 2009 yerel seçimlerinden sonra belediye tarafından Kars Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi'ne 'dönüştürüldü'. Pek çok Karslı, "Merkezin artık adı var, doğru düzgün işlevi yok," diye yakınıyor. Gene hakkında çokça yazılıp çizilen, heykeltıraş Mehmet Aksoy'un elinden çıkma, (gerçekten) devasa İnsanlık Anıtı da tartışma yaratıyor. Anıtın, üzerine inşa edildiği tabyalara zarar verdiği gerekçesiyle Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararı uyarınca yıkılacağı konuşuluyor. Buna karşılık, yapımı durdurulan heykelin tamamen siyasi nedenlerden ötürü, "Bir Ermeni ve bir Türk el sıkışıyor; yoksa Türk, Ermeni'den özür mü diliyor?" spekülasyonları yüzünden yerle bir edileceğini iddia edenler mevcut. Adım başı karşınıza çıkan, ancak harap haldeki tarihi binaların restorasyonunun nasıl gerçekleştirileceği de kentin en 'görünür' meselelerinden...

Aktif katılım farkı

Ekonomik olanaksızlıklar, sosyal ve siyasi koşullar süreçlerin önünü tıkasa da, -hatta belki daha da önemlisi-, kente yeni bir ruh katmak için çabalayanları zaman zaman umutsuzluğa sürüklese de 'iyi şeyler' de olmuş, oluyor Kars'ta. Kültür sanat, turizm ve çevre gibi alanlarda, ağırlıklı olarak kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik, atölye, sergi, eğitim, konser ve kent gezileri gibi pek çok etkinlik, Karslılara 'yeni ufuklar' açılmasını sağlıyor. Üstelik tüm zorluklara rağmen, bu etkinliklerin yerel örgütlenmelerin, Karslıların ve Kars'taki Kafkas Üniversitesi'nde okuyan gençlerin aktif katılımıyla gerçekleştiriliyor olması, kentte gerçekten de 'kültür açılımının' nüvelerinin atıldığına işaret ediyor. Kars'taki 'açılım', özellikle Batı'dan bakıldığında genelde algılanmayan, Doğu'da da sanat ve kültür adına sağlam işlerin pekâlâ kotarılabildiğini gösteriyor. Bu yönüyle Kars, başka pek çok kente de örnek olabilir.

Kıssadan hisse

* Kars, Türkiye'nin ilk planlı yerleşime geçilen şehri.
* Türkiye'de en çok heykel bulunan kent Kars.
* Reha Erdem'in bu hafta vizyona giren Kosmos filmi Kars'ta çekildi.
* Kaz ve kaşardan ibaret değil Kars mutfağı. Hıngel, piti, evelik aşı, haşıl, Kars'ta tadılması gereken yemeklerden sadece birkaçı.
* 2006'da Karslı araştırmacı, yazar ve fotoğrafçılar Kars Kent Rehberi'ni hazırladı. Rehber, Kars'ı tanımak isteyenlerin ellerinden düşürmeyecekleri bir kitap.
* Şehirde ve civarında görülmeye değer pek çok yer var. Ancak Kars'a kadar gidip M.Ö. 350-300 yıllarında kurulan, şahane Ermenistan manzaralı Ani kentini görmeden olmaz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kar-diyari-karsta-kultur-acilimi_78749.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!