Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Karakol Yapılacak Alan Arkeolojik Sit Alanı Çıktı

Tunceli'de karakol yapımı sürdürülen alan Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tespit edildi.

yapi.com.tr
Karakol Yapılacak Alan Arkeolojik Sit Alanı Çıktı

Köylülerin " ziyaretgahımız üzerine kuruldu" diye itiraz ettikleri ,Tunceli merkeze bağlı Sinan köyünde yapımı sürdürülen karakolun bulunduğu alan Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tespit ve tescil edildi.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Tunceli merkeze bağlı Sinan köyünde tarihi Sinan Kalesi'nin bulunduğu alanda birkaç ay önce karakol yapımına başlanması üzerine Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyeleri ile köylüler, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuruda bulunarak bölgenin sit alanı olarak tescil edilmesini istedi. Talebi inceleyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Elazığ Müze Müdürlüğü uzmanlarına alanda inceleme yaptırdı. İncelemeler sonucu hazırlanan rapor, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunuldu. Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Sinan Kalesi'nin kültür varlığı özelliği göstermesi nedeniyle birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verdi. Alanın birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesine rağmen karakol inşaatının devam etmesine tepki gösteren Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyeleri köyde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Girişim Üyesi Mazlum Doğan, "Tarihi Sinan Kalesi harabeleri ve etrafı tahrip edilmemeli. Bu alanın birinci derece sit alanı ilan edilmesi bakımından çalışmanın durdurulması gerekiyor. Bu kararın uygulanmasını bekliyoruz." dedi. Birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen alan ve yakın çevresi için koruma amaçlı imar planı gerektiğini hatırlatan Doğan, "Bu bölgede koruma amaçlı imar planları yapılmamasına rağmen tarihi Sinan Kalesi'nin tepesinde karakol çalışması devam ediyor, bunun durdurulması gerekiyor." diye konuştu. Karakolun yapıldığı Sinan köylüleri de 'ziyaretgahları tahrip edilip bölgenin sivil girişlerine yasaklandığı' gerekçesiyle tepki gösteriyor.  Sevim Bağrıyanık, karakol yapılan alanda kutsal kabul ettikleri ziyaretlerinin olduğunu belirterek, "Burası Dolubaba dediğimiz ziyaretgâhımızdı. Çocuklarımız hastalanınca oraya götürüyorduk. Kurbanımızı orada kesiyorduk, her şeyimiz oradaydı. Elimizden aldılar. Artık bizi oraya bırakmıyorlar.Asker olduğu için gidemiyoruz." dedi. Ali Güngörmüş isimli köylü karakol yapımıyla hem ibadet hem de tarihi alanın yok edildiğini söyledi.

ETİKETLER: SİT Tunceli
http://www.yapi.com.tr/haberler/karakol-yapilacak-alan-arkeolojik-sit-alani-cikti_110350.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!