Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Karaman Göktepe'deki HES Projesi Meclis Gündeminde

CHP milletvekili Bozkurt, halkın doğaya zarar vereceği için tepki gösterdiği Göktepe Çayı’nda yapılmak istenen HES projesi Meclis gündemine taşıdı.

yapi.com.tr
Karaman Göktepe'deki HES Projesi Meclis Gündeminde

Bianet'in haberine göre, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Karaman İli Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan eski adıyla “Fariske” olan Göktepe Çayı’nda yapılmak istenen HES projesini Meclis gündemine taşıdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıBerat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren Bozkurt, HES inşaatına yönelik kamuoyuna yansıyan protestolara dikkat çekti.

Çakra Elektrik, eski adıyla “Fariske” olan Göktepe Çayı’na “Ketir Regülatörü ve HES” projesi yapmak istiyor. 

Projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı.

Fariske Çayı önemli bir su kaynağı

Milletvekili Bozkurt, soru önergesinde bölgeyle ilgili verdiği bilgilere göre 1335 rakımlı Göktepe’de köylüler, Fariske Çayı’nın, tarihi ve doğal değerleriyle anılan yöre için önemli bir su kaynağı olduğunu dile getiriyor.

Diğer yandan, elma, kiraz, üzüm ve ceviz üretimiyle bilinen Göktepe, yaz aylarında da önemli bir yaylacılık merkezi olarak ön plana çıkıyor.

Önergede, daha önce 1 HES projesi inşa edilen ancak verimli şekilde çalışmadığı gibi tarımsal üretimi olumsuz etkilediği ve 300 yıldır pamuk ekilen çevrede tahribata neden olduğunu belirtiyorlar.

Tehlike altındaki canlılar

2. HES projesinin, bölge tarımını, sudan hayat bulan söğüt, kavak, çınar ve meşe gibi doğal bitkileri ve balık, kurbağa, yılan, ördek gibi canlıları yok edeceği ifade ediliyor.

Geçmişte gölde var olan su samurları ve pek çok alabalık türünün şimdiden kaybolduğuna dikkat çekiliyor.

Önergede, HES yapılması halinde, Selçuklu döneminden kalma 1. derece sit alanı olan tarihi Fariske Kalesi’nin ve Roma dönemine ait, halihazırda pekmezhane olarak kullanan alanın projeden zarar göreceği, ekolojik dengenin değişeceği, bölgeye özgü kurbağa türünün yok olacağını ifade ediliyor.

Yine önergede, HES projesi için açılması planlanan tünel alanında içme suyu olarak kullanılan su kaynağı olduğu, inşaatla birlikte bu kaynağın da yok olacağını ifade eden Göktepeliler, her türlü hukuki, idari ve fiili mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

ÇED dosyasında hatalar var mı?

Bu bağlamda milletvekili Bozkurt, soru önergesinde şu soruları sordu:

1) Yapılması planlanan HES projesinin başka herhangi bir su kaynağı olmayan tarım arazilerine, ekolojik dengeye vereceği zarar hakkında bilim insanlarınca ve bakanlığınıza bağlı birimlerce bir çalışma yapılmış mıdır?

2) HES projesi hazırlanırken, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgenin tarihi dokusunun ve eserlerin zarar göreceğine ilişkin yetkili kişi ve kurumlardan görüş alınmış mıdır; alınmamışsa gerekçesi nedir? 

3) Yöre halkının tarımsal üretimden elde ettiği gelirin, HES’ten elde edilecek gelirden çok daha fazla olduğu, projenin kamu yararı açısından da uygun olmadığı bilgisi göz önüne alındığında Göktepe halkının talepleri dikkate alınarak projeden vazgeçilmesi düşünülmekte midir?

4) HES projesiyle ilgili yöre halkına tanıtım yapmak için dosya hazırlayan yatırımcı firmanın ÇED dosyasının özellikle jeolojik bilgilerle ilgili büyük hatalarla dolu olduğu, inşa edilmek istenen HES projesinin kapsayacağı alanın, yerleşim ve tarım alanı olarak kullanıldığı, ifade edilmektedir. ÇED raporu kim tarafından hangi kriterlere göre hazırlanmıştır?

http://www.yapi.com.tr/haberler/karaman-goktepedeki-hes-projesi-meclis-gundeminde-_153174.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!