Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Karayolları Yeni Ek Ödenekle Müteahhide Borcunu Kapatacak

Krizin etkilerinin ağır biçimde hissedildiği bugünlerde, Karayolları Genel Müdürlüğü hükümetten büyük bölümü müteahhitlere ödeme yapmak için kullanılmak üzere yaklaşık 2 milyar YTL'lik bir ek ödenek daha talep etti. Kaynağın yaklaşık 4'te 1'inin gelmesi kesinleşirken, 1.5 milyar YTL'sinin yıl sonuna kadar verilip verilemeyeceği tartışılıyor.

Referans Gazetesi
Karayolları Yeni Ek Ödenekle Müteahhide Borcunu Kapatacak

Krizin etkilerinin ağır biçimde hissedildiği bugünlerde, Karayolları Genel Müdürlüğü hükümetten büyük bölümü müteahhitlere ödeme yapmak için kullanılmak üzere yaklaşık 2 milyar YTL'lik bir ek ödenek daha talep etti. Kaynağın yaklaşık 4'te 1'inin gelmesi kesinleşirken, 1.5 milyar YTL'sinin yıl sonuna kadar verilip verilemeyeceği tartışılıyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşverenler Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, aktarılacak kaynağın her türlü harcama kalemlerinde kullanılarak ekonomiye olumlu bir etki yapacağını belirtti. Ancak Koçoğlu, esas canlanmanın bankaların kredi musluklarını açması halinde olacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2 milyar YTL'lik ödeneği Karadeniz Sahil Yolu başta olmak üzere, bölünmüş (duble) yol ve diğer otoyolları yapan müteahhitlere ödemesi gereken hakedişler için talep ettiği öğrenildi. Bu talebin 400-450 milyon YTL'sinin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde kullanılmayan bütçe payından istendiği ve bu rakamın verilmesine kesin gözüyle bakıldığı belirtildi. Konunun Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile görüşüldüğü ifade edildi.
    
Son ek ödeneğin hepsi verildi

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGB), bu yıl için istediği son ödenek talebini de alırsa 2008 yılı için ek ödenek rekoru kırmış olacak. KGM'ye 2008 yılı başında yatırımları için 1 milyar 760 milyon YTL'lik ödenek tahsis edildi. Buna ilave olarak 290 milyon YTL'lik bir ek ödenek kararı daha çıkarıldı ve böylece yılın başında karayollarına aktarılan para ortalama 2 milyar 50 milyon YTL'ye ulaştı. KGM'nin haziran ayının başında talep ettiği 2.5 milyar YTL'lik ek ödenek talebi de kabul edildi ve bu rakam liman özelleştirmelerinden gelecek gelir, arsa satışı ve bütçe içerisindeki "yedek ödenek" kaleminden aktarıldı. Karayolları, 2.5 milyar YTL'lik son ek ödeneğin 1.5 milyar YTL'sini eylül ayına kadar kullandı. Kalan 940 milyon YTL'nin de verildiği ve böylece bu ek ödeneğin tamamının KGM'ye ödendiği belirtildi.

1.5 milyar YTL için bekleyiş

KGM'nin 2009 yılına müteahhitlere borçsuz olarak girmek istediği ve bu nedenle aralık ayı bitmeden önce yeni bir ek ödenek almayı hedeflediği ifade edilerek, bunun 400-450 milyon YTL'sinin GAP'ta kullanılmayan paradan istendiği anlatıldı. Bu rakamın karayollarına aktarılmasına kesin gözüyle bakılırken, diğer bakanlıklarca kullandırılmayan ek ödenek kalemlerinden de 1.5 milyar YTL verilmesinin istendiği belirtildi. Bu rakam üzerinde henüz görüşmeler devam ederken, aralık ayının sonuna kadar bu paranın gelmesi durumunda karayollarına iş yapan bütün müteahhitlerin hakedişlerinin ödenebileceği belirtildi.

İNTES'in salı günü düzenlediği geleneksel toplantısında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sorunlarını aktaran müteahhitler, bugüne kadar hakedişlerinin yüzde 50'sini aldıklarını ve geri kalanın da bu yıl bitmeden kendilerine verilmesini istediklerini dile getirdiler. Müteahhitler, bunun olmaması durumunda 2009 yılında iş kapasitesinin azalabileceğini ifade ettiler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/karayollari-yeni-ek-odenekle-muteahhide-borcunu-kapatacak_65106.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!