Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Kıymayın Kaz Dağları'na...

Kaz Dağları'nı Bekleyen Tehlike

Kaz Dağları'nda maden aramaları ve işletme çalışmaları sürerken Uşak Eşme Kışladağ altın madeni ve Bergama Ovacık'taki işletme sahalarının uydudan çekilen fotoğrafları gerçeği gözler önüne seriyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Kaz Dağları'nı Bekleyen Tehlike

b>Kaz Dağları'nda maden aramaları ve işletme çalışmaları sürerken Uşak Eşme Kışladağ altın madeni ve Bergama Ovacık'taki işletme sahalarının uydudan çekilen fotoğrafları gerçeği gözler önüne seriyor.

Kışladağ ve Ovacık'ın da bir zamanlar Kaz Dağları gibi yemyeşil olduğunu vurgulayan uzmanlar, Kaz Dağları'nın işletmeye açılmasıyla birlikte yeşile hasret kalınacağına dikkat çekiyorlar. Türkiye'de 450 bin kilometrekarelik maden arama sahası olduğunu vurgulayan ve çevrenin yok olmaması için mücadele eden dernekler, şimdiden Türkiye'de yüzde 20'den fazla işletme ve arama ruhsatı verildiğini, 450 bin kilometrekarelik sahanın tamamının aramaya ve işletmeye açılması halinde Türkiye'nin yarısından fazlasının maden aramalarıyla yok olacağını kaydediyorlar.

Edinilen bilgilere göre, Koza Altın AŞ'nin " İzmir Bergama Ovacık" ta 100 hektar (1000 dönüm) işletme sahası bulunuyor. Kapasite arttırımı için görüşmelerini sürdüren firmanın Balıkesir Havran Küçükdere'den getirdiği madenleri burada işlediği kaydediliyor. Alan genişletmeyi ise Kozak Yaylası'ndan bölgeye taşıyacakları madenlerin işletilebilmesi için istedikleri savlanıyor. Firma, altın ve gümüş madenlerinin işletme ruhsatını elinde bulunduruyor. Bölgede yaklaşık 5 bin çam fıstığı ve zeytin ağacının kesildiği biliniyor. İşletmenin 2012 yılına kadar ruhsatı bulunuyor. Bölgedeki atık havuzlarında en az "10 milyon ton" atık olduğu tahmin ediliyor.

Uşak Kışladağ altın işletme bölgesinde ise yaklaşık 180 hektarlık alanda (1800 dönüm) arama yapıldığı ve alanın yüzeyinin tamamen temizlendiği vurgulanıyor. Bölgede 22 binden fazla çam ağırlıklı olmak üzere palamut ve meşe ağacının kesildiği kaydediliyor. 180 hektarın yanı sıra 120 hektarlık bir alanda da fabrika tesisleri, atık havuzu, "pasa yığını" denilen ayrıştırılmış topraklar bulunuyor. Toplam alan 300 hektarı bulurken bölgede "yığın liçi" olarak bilinen siyanürlü su yığına püskürtülerek ayrıştırma yapıldığı iddia ediliyor. Kışladağ'ın dünyanın en büyük maden sahası olduğu belirtilirken işletmeleri Eldorado Gold'a bağlı Tüprag'ın yürüttüğü kaydediliyor. 2016'ya dek işletme ruhsatı olan firmanın Nisan 2006'dan 2007 Ağustosu'na dek 1.5 yılda '7 ton' altın ürettikleri biliniyor.

Yeşile kıymayın
Güney Marmara Çevre Platformu Edremit Başkanı Mehmet Akif Öznal , uydu görüntülerinin ürkütücü olduğunu kaydederek, Kaz Dağları'nın da işletme başladığında bu hale geleceğini kaydediyor. Görüntülerin kıyımın somut örneği olduğunu kaydeden Öznal, "Doğayı bekleyen tehlike budur. Bu görüntülere bakıp herkes bir kez daha düşünsün. Madencilik lobilerinin doymak bilmez hırsları ülkemizin çevresel felaketlere sürüklenmesine neden olacak. Bu dayatmacı yaklaşıma son verilmelidir" dedi.

Türkiye'nin en önemli, en güzel toprak parçası Biga Yarımadası ve körfez için mücadele ettiklerini kaydeden Öznal, "Gerçeği bu görüntülerden daha iyi hiçbir şey anlatamaz. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kaz-daglarini-bekleyen-tehlike_57219.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!