Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kazdıkça Tarih Fışkırıyor

Şanlıurfa Kalesi’nde başlatılan kazı çalışmalarında eski dönemlere ait zindan, konak, ahır, tünel, gizli geçit ve cephanelik gibi tarihi kalıntılara rastladı.

yapi.com.tr
Kazdıkça Tarih Fışkırıyor

Ön cephesi iki ay önce yıkılan tarihî Urfa Kalesi’nde göçük sonrası kazı başlatıldı. 30 kişilik bir ekiple sürdürülen kazı çalışmalarında kalenin küçük bir bölümünde 3 metre derinliğe inilebildi. Çok hassas bir şekilde süren kazılarda Roma, Selçuklu ve İslami dönemine ait çok sayıda eser bulundu. Eserlerden en dikkat çekeni ise mancınık gülleleri oldu. Farklı büyüklükte yapılan mancınık güllelerinden şu ana kadar yaklaşık 100 tanesine ulaşıldı. Ayrıca kazıların devam ettiği kalede yeni yapı buluntularına da rastlandı. Metrelerce toprak altında kalan yerleşim yerinde zindan, konak, ahır, tünel, cephanelik ve gizli geçidin kalıntılarına rastlandı. Kalenin restorasyonu ise yeni çıkacak mimariye göre şekillenecek. Kazıların yaklaşık 20 gün daha devam etmesi öngörülüyor.

Harran Üniversitesi öğretim üyesi tarihçi Cihat Kürkçüoğlu, kazı çalışmalarının sistemli şekilde 10-15 yıl sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Çok zengin bir tarihin çıkacağına inandığını söyleyen Kürkçüoğlu, tüneller, gizli geçitler, yollar ve cephaneliklerin çıkmasının mümkün olduğunu belirtti. Asırlardır kalede kazı çalışmaların yapılmadığını anlatan tarihçi, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlığın bu kazılar için ödenek çıkarmasını isteyen Kürkçüoğlu, duvar örtülerek kazıların kapatılmaması gerektiğinin altını çizdi. Çok titiz bir çalışmanın sürdüğü kalede kazılar büyük tehlike altında gerçekleşiyor. Şanlıurfa Müze Müdürlüğü bünyesinde bir arkeolog, bir sanat tarihçisi olmak üzere 30 kişilik kazı ekibi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkan eserlerin tarihe ışık tutması bekleniyor.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdikca-tarih-fiskiriyor_109536.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!