Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Keçiören’de Kule Bilmecesi

AKP’li Keçiören Belediyesi tarafından, Kalaba semtinde inşa edilen Cumhuriyet Kulesi tam bir “bilmece”ye dönüştü. 135 metre yüksekliğinde olması öngörülen kulenin inşaatı, 100. metredeyken durduruldu. Kule yüksekliğinin, uçakların iniş ve kalkışlarını olumsuz yönde etkilediği belirtilirken, inşaatın yapıldığı zeminin de kule için elverişsiz olduğu

Cumhuriyet ANKARA
8 Keçiören’de Kule Bilmecesi

AKP’li Keçiören Belediyesi tarafından, Kalaba semtinde inşa edilen Cumhuriyet Kulesi tam bir “bilmece”ye dönüştü. 135 metre yüksekliğinde olması öngörülen kulenin inşaatı, 100. metredeyken durduruldu. Kule yüksekliğinin, uçakların iniş ve kalkışlarını olumsuz yönde etkilediği belirtilirken, inşaatın yapıldığı zeminin de kule için elverişsiz olduğu vurgulanıyor.

AKP’li Mustafa Ak yönetimindeki Keçiören Belediyesi, Keçiören’i “flaş ilçe yapacak”, öne çıkaracak, Keçiören’deki turizmi ve sosyal ilişkileri geliştirecek bir proje olduğu iddiasıyla yaklaşık 10 yıl önce başlatılan Cumhuriyet Kulesi inşaatını durdurdu. Eski Belediye Başkanı Turgut Altınok zamanında projesi yapılan kulenin, temelleri yıllar önce atılsa da, inşaata kaynak yetersizliği nedeniyle başlanamamıştı. Geçtiğimiz yıl, yerel seçimlerin de etkisiyle bir atağa geçilerek kaynaklar aktarılmış ve inşaat başlamıştı. 135 metre yüksekliğinde olması hedeflenen kulenin yalnızca 100 metrelik betonarme kısmı yapılabildi. Betonarme kısmın üstüne de cam kafes, seyir terası ve uzay bilimine yönelik çalışmaların yapabileceği bilim merkezi inşa edilecekti. Milli Savunma Bakanlığı’nın, “Etimesgut Havaalanı’nı olumsuz yönde etkiliyor” gerekçesiyle durdurmak istediği belirtilen inşaat için, şu ana kadar harcanan kaynağın 30 milyon TL olduğu söyleniyor.

Eski CHP Keçiören Belediye Başkan adayı ve aynı zamanda Keçiörenli olan Taner Güner, “Keçiören’in Kalaba bölgesinde çarçur edilen kaynakların bir örneği de bu kuledir” dedi. Güner, kulenin plansız yapıldığını belirterek, “Bir şeyin dikkat çekmesi, hoşa gitmesi ve kendini kabul ettirmesi için orijinal olması gerekir. Bu kule, Atakule’ye rakip olmaya çalışıyor. Kule inşaatına 30 milyon TL harcandı” diye konuştu. Güner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kule, kentin kuzeyindeki bir belediye yönetiminin, kentin güneyindeki farklı bir anlayışa, rakip çıkardığı bir yaklaşımdır. Yani, ‘Atakule varsa Cumhuriyet Kulesi de var’ anlayışını benimsetmeye çalışıyorlar. Cumhuriyet Kulesi’yle Keçiören’in siluetinin değişeceğini düşünüyorlar. Ama bir kulenin taklidinin yapılması, orijinali bile tercih edilmezken ne kadar etkileyici olabilir? Amaç bilim merkezi yapmaksa, kuleye gerek yoktu. Daha ucuz maliyetli çalışmalar yapılabilirdi. Şehircilik ilkeleri açısından çok yanlış olan bu yapı, yurttaşlar tarafından ilgi görmeyecek. Avrupa kentlerinin her birinde birer kule bulunur. Dünyanın hiçbir kentinde iki kulenin bir arada bulunduğu başka örneklerle karşılaşamazsınız. Keçiören bu anlamda dünyada bir ilki başarıyor... Dünyadaki örneklerde, sosyal ve ekonomik anlamda birlikte kullanılan kuleler, seyir terası ve haberleşme aygıtlarını barındırıyor. Böylece hem turizm gelişiyor hem de haberleşmeye katkı sağlanıyor. Kentin cazibesi olmayan bir bölgesinde, ilçenin kuşbakışı ‘sıkışıklığını’ gören manzaraya sahip Cumhuriyet Kulesi ne işe yarayacak?”

‘Kulenin bize bir getirisi olmayacak’

CHP’li Keçiören Belediye Meclisi Üyesi Neriman Genç, Cumhuriyet Kulesi’nin yapıldığı zeminin yumuşak olduğu için o yüksekliğe dayanıklı olmadığına dikkat çekti. Genç, “Kule, imar açısından sakıncalı ve yasaklı. Yani yasadışı bir yapı durumunda. O yüksekliği taşıyacak durumda değil” dedi. Kulenin bulunduğu alanın hava koridoru üzerinde olduğunu söyleyen Genç, “Uçakların iniş ve kalkışları konusunda sorun oluşturuyor. Bu nedenle Milli Savunma Bakanlığı binanın yapılmasına izin vermiyor” diye konuştu. Genç, şöyle devam etti:

“Ama bayağı mesafe katedilerek masraf yapılmış. AKP’li Belediye Başkanı’nın yaptığı bir proje. Parti kimliği açısından yeni gelen AKP’li Başkan da burayı yıkma taraftarı değil. Çünkü prestij kaybetmek istemiyorlar. Bu, AKP’yi siyasaten zedeleyecek bir konudur. Belediye Başkanı’nın da ifadesi şu: ‘Mümkün olduğu kadar bu sakıncaları ortadan kaldırıp binayı yıkmadan devam ettirmekten yanayız.’ Seçimlerden bu yana kuleye bir çivi bile çakılmadı. O kulenin bize getirisi olmayacak. Yalnızca taraflar zengin olacak. Çankaya ile yarışmaya kalkan belediye, bu kuleyi yaparak, ‘Keçiören de bir Çankaya olabilir’ iddiasını güdüyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/keciorende-kule-bilmecesi_71333.html

Read Comment Section
8 Yorum Yorum Yaz
  • sacma yani ne guzel iste keciorenin turizmini artıracak ama engelliyorlar YANITLA
  • Ben ömrü hayatımda ilk defa bu kadar içeri zengin bir yorum okudum. Teeşekkürler Sayın Mehmet Tarman YANITLA
  • eger bir engel varsa bu projeye baslamadan önce belli olunur.. bu kulenin yapimini engellemek isteyenler belli cekemeyenler de. belki de siyaset girmistir, yazik cogunlugu bitmis bir insaat devaminı bekliyoruz keçiören halki olarak atakuleye benzer bir yapıt deniliyor ama keçiörenden atakuleye gitmek bir facia. keçiörenli olarak bu yapitin bitmesini diliyoruz YANITLA
  • Ben bunun Milli Savunma Bakanlğı veya Etimesgut havalimanı ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca Esenboğa havalimanı ile de ilgisi yok. Gerçi Eskişehir yolunda baya bir sorun oluyor diye biliyorum. Ama bana çok saçma geliyor. Madem böle bişi var. Sen gelip şehir içine ne havaalanı yaparsın. Adam 800 metre bina diksin biz daha şehir merkezine 150 metre bina dikemiyelim. Eğer Keçiörendeki bu kulenin durdurulma nedeni Etimesgut havalimanı ise yazıklar olsun. Bu nasıl zihniyet!!! YANITLA
  • bu kulenın hiç aslı arkası yok YANITLA
8 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!