Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kent Rantı Yetmedi Bir de Vergi Kıyağı

Hükümet, belediyeler ve il özel idarelerinin bina, arsa ve arazi satışlarında KDV alınmasından vazgeçiyor, önceki borçlara da af getiriyor.

yapi.com.tr
Kent Rantı Yetmedi Bir de Vergi Kıyağı

Birgün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, tasarıda yer alan bir maddeye göre, belediyeler ve il özel idarelerinin arsa ve arazi satışlarından bundan böyle KDV alınmayacak. KDV istisnası geriye doğru da işleyecek. Önceki dönemde satılan taşınmazlar nedeniyle bu kuruluşlara tahakkuk ettirilen, ancak ödenmeyen KDV borçları da silinecek. Özellikle büyük şehirlerde belediyelerden müteahhitlere devredilen alanlara inşa edilen binaların hasılatının paylaşımında da aynı yöntem uygulanacak.

‘5-6 milyar gözden çıkarılıyor’

Uygulamaya CHP’li vekiller tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu şunları kaydetti: “Belediyelere, hazineye ait olan arsalar üzerinden yani bize ait olan, millete ait olan, tüyü bitmemiş yetimin hakkının bulunduğu taşınmazlar üzerinden dünya kadar rant oluşturuluyor. Devlet bir 5-6 milyar lirayı gözden çıkarıyor, ya da daha fazla, çünkü bir kısmı daha sonra durum ortaya çıkınca belirlenecek; ne kadar kayıp olduğu, devletin ne kadardan vazgeçtiği belirlenecek. Niye yapıyoruz bütün bunları?

Burada kamunun, bütün insanların menfaati nedir, ne değildir soruları ayrı, ama geçmişten biliyoruz biz, kamuya ait öyle taşınmazlar satıldı, öyle büyük rantlar elde edildi ki bu rantları 3-5 kişi paylaştı. Örnekler var kamuya ait, mesela ben İstanbul’dan biliyorum. TMSF’ye ait bir taşınmaz üzerinde imar değişiklikleri çalışmaları yapılmadan küçük bir parayla satıldı. Daha sonra büyük çapta imar değişiklikleri yapıldı, emsaller artırıldı ve 100 binlerce metrekare kapalı alanı olan yerlere dönüştürüldü. Oteller, rezidanslar, büyük binalar yapıldı. 10 milyon TL’ye örneğin TMSF’nin satmış olduğu bir taşınmaz, arsadan 100 milyonlarca para kazanıldı, milyonlarca dolar rant elde edildi, birkaç kişi paylaştı.”

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da, “Burada özel bir af getiriliyor ve belediyelerin daha önceki satışlarından kaynaklanan KDV borçları da bu düzenlemeyle siliniyor. Hangi belediyeler bundan yararlanacak merak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan önce söylemedi

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde açıklıkla dile getirmediği maddenin hasılat paylaşımı için de geçerli olduğu, Belediyeler Birliği avukatının açıklamaları ile ortaya çıktı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kent-ranti-yetmedi-bir-de-vergi-kiyagi_153263.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!