Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Kentsel Dönüşüm Yasası AYM'ye Taşındı

CHP, 9 Kasım 2023 tarihli Kentsel Dönüşüm Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

yapi.com.tr
Kentsel Dönüşüm Yasası AYM'ye Taşındı (Fotoğraf: AA)

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 9 Kasım 2023 tarihinde yayımlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını bildirdi.

Bu düzenleme ile rezerv alan ilan yetkisinin Cumhurbaşkanı'na tanındığını söyleyen Günaydın, düzenlemeyle konut dokunulmazlığı, mülkiyet hakkı, ölçülülük ve etkili başvuru ilkelerinin ihlal edildiğini savunarak, partisinin yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması için 4 Ocak günü Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu bildirdi.

Sözcü’de yer alan habere göre; Günaydın şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm bu memleket için son derece önemlidir. Çünkü ülkenin yerleşim yerlerinin neredeyse yüzde 80’nini deprem riski altında olduğu bir memleketten söz ediyoruz. Buraların kentsel dönüşüm adı altında hızlandırılması yapı stokunun dayanıklılığın arttırılması kentlerin dirençli hale getirilmesi hayati bir sorumluluktur ancak bunu yaparken hem hukuka bağlı kalmak hem vatandaşın mülkiyet hakkına etkili başvuru hakkına saygılı olmak gerekmektedir. 9 Kasım 2023 tarihinde 6306 sayılı Kanun’da bazı değişiklikler yaptılar.

Bu değişikliklerle mevcut yapılaşmalarını bulunduğu alanları ‘rezerv alanı ilan etme’ yetkisi Cumhurbaşkanı’na tanındı. Sizin evinizin bulunduğu alanı Cumhurbaşkanı bir gece yarısı Resmi Gazete’de ilan edecek. Size 90 gün içerisinde konutunuzu tahliye etmenize yönelik bir yazı geliyor. Üstelik de o Tebligat Yasası’nın emredici hükümlerine uyulmadan yapılıyor. Polis zoruyla buralar tahliye edilebiliyor. Bunun plan süreleri itiraz süreleri tümü genel hukuk sürelerinden ayrıştırılan yurttaş aleyhine olan bir yapıya dönüştürülüyor. Mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, etkili başvuru ilkelerinin tamamı ihlal edilmiş oluyor.”

"Murat Kurum imar affıyla tarihe geçti"
Murat Kurum'un İBB adaylığı hakkında da konuşan Günaydın, şu ifadeleri kullandı:

“Murat Kurum, 2018-2023 yıllarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı. Peki, Kurum’un bu dönem boyunca İstanbul’a yaptığı tek olumlu faaliyet var mıdır? ‘100 bin konut imal edeceğiz. 1 milyon konut imal edeceğiz’ hamasetleri çerçevesinde, geride bırakılan TOKİ mağdurları vardır. 6 Şubat Depremleri’nin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen teslim edilebilen konut sayısı oranı yüzde 4 bile değildir. Ve daha dün, konteynerlerde yanarak can veren yurttaşlarımızın varlığı, hepimizin yüreğini yakmaktadır.

Ayrıca Murat Kurum’un 2019 yılında imar affına imza atan bir bakan olarak tarihe geçtiğini hepimiz hatırlıyoruz. Ve bu imar affı içerisinde yurttaşlarımıza tabut olan evleri de hatırlıyoruz. Böyle bir sicilden sonra, diyorlar ki ‘Biz, kentsel dönüşüm alanında İstanbul’u dirençli bir kent haline getireceğiz.’ 25 yıldır neden yapmadınız, bu saatten sonra ne yapacaksınız? Soru bu kadar açıktır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-yasasi-aymye-tasindi_201152.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!