Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Kentsel Rant Projesi’

Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yaşanan karmaşa, hak sahiplerinin mağduriyetini artırıyor. Arsalarını veren, evleri yıkılan, kiraya çıkan, belediyeye 15-25 bin lira borçlandırılan hak sahipleri vaat edilen 100 metrekarelik evleri alamadılar, sorunun kısa sürede çözülmesini de beklemiyorlar. Proje kapsamında mağdur

Cumhuriyet Ankara
‘Kentsel Rant Projesi’

Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yaşanan karmaşa, hak sahiplerinin mağduriyetini artırıyor. Arsalarını veren, evleri yıkılan, kiraya çıkan, belediyeye 15-25 bin lira borçlandırılan hak sahipleri vaat edilen 100 metrekarelik evleri alamadılar, sorunun kısa sürede çözülmesini de beklemiyorlar. Proje kapsamında mağdur olan 15 aile daha yargıya başvurdu. Hak sahipleri ya vaat edilen evlerin verilmesini ya da zararlarının giderilmesini istiyor.

Dikmen Vadisi 4 ve 5. etap projesi karşılığında evi yıkılan ve arsalarını Anakent Belediyesi’ne veren yurttaşlar, 72 ayda 15-25 bin TL’lik farkı ödemek koşuluyla 100 metrekarelik bir ev alma konusunda anlaşma sağladılar. Bu aşamadan sonra proje 13. Bölge İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Belediye Encümeni’nin projeyi yargı kararını gerekçe göstererek durdurması ve sözleşmeyi iptal etmesi yurttaşların mağduriyetinin başlangıcı oldu. Bu durumda yurttaşlar ödedikleri parayı geri almak, yıkılan evleri ve alınan arsaları nedeniyle zararlarının giderilmesi için yargı yoluna başvurdular. Proje kapsamında mağdur olan yurttaşlara Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), hukuksal destek veriyor. ÇHD üyesi avukatlardan Özgür Yılmaz, Anakent Belediyesi’nin hak sahiplerinin mağduriyetinin giderileceği yönünde sözlü taahhütlerde bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Kentsel dönüşüm uygulaması ancak halkla birlikte olur. Bu olmadığı takdirde kentsel dönüşüm mağdurları her zaman olacaktır. Somut örneklerinden birtanesi de Dikmen halkıdır. Buradaki insanlar devlete güvenip sözleşme imzaladılar ve tek taraflı olarak iptal edildi. Biz bu davaları açtıktan sonra belediye, süreci uzatmak için elinden geleni yaptı. Son almış olduğumuz kararla görevlilik kararı çıktı. Biz her şekilde hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. ÇHD olarak da Dikmenlilerin her zaman yanında yer alacağız.”

Yılmaz, mağdurların arsa üzerindeki haklarıyla ilgili de bir dava açıldığını belirterek, “Buradaki insanların hepsinin ellerinde tapu tahsis belgeleri var. İkinci davamız da ‘Tapumuzu ver’ davası. Tapu tahsis belgelerinin tapuya çevrilmesini talep ediyoruz.Belediye 15.11.2009’da almış olduğu projeyi durdurma kararıyla, ‘Ben tapu tahsis belgelerinizi iptal edeceğim, size başka yerlerden arsa vereceğim’ diyor. Bir davamızı da bunun için, vadideki arsalardaki haklarımızı geri alma konusunda yürütüyoruz” dedi.

‘Zaman aşımına dikkat’

Proje kapsamında 2 bin aile mağdurken dava açan kişi sayısının çok az olmasını yurttaşların bilgisizliğine bağlayan Yılmaz, “Yurttaşlar belediyeye güveniyor. ‘Bir sözleşme imzaladık, yerine getirir’ diye düşünüyor. Keşke herkesin dava açmasını sağlayabilsek. Ama mağdur olan kişiler bir zaman aşımı süresi olduğunu, dava açmazlarsa haklarının kaybolacağını bile bilmiyorlar. Bazı ailelerin teker teker kapısını çalarak anlatıyorum. Belediye de bunu biliyor. Rakam olarak bakıldığında 100-150 civarında insan hakkını alabilecek, geri kalanı da zaman aşımından kaybedecek” uyarısını yaptı. Aileleri daha önce 2005 yılında, tapu tahsis belgelerinin tapuya çevrileceği ve belediyenin tek taraflı iptal edemeyeceği bir sözleşme imzalamaları konusunda uyardıklarını söyleyen Yılmaz, “Yurttaşlar zaten elimdekini de kaybederim korkusu duyuyor, ne yapacağını bilemiyor. Kötü niyetli belediye de bu durumda, aynı arsada sözleşme imzalayıp evi yıkılan insanların enkazlarını kaldırmıyor. Kasıtlı olarak insanları o enkazların arasında yaşamaya mahkum ediyor. Birçok insan yıldığı için, ‘Komşum imzaladı, ben ne yapayım?’ diyerek sözleşme imzalamak zorunda kalıyor” diye konuştu.

‘Sözleşmeler iptal edildi’

Hak sahibi mağdurların kurduğu Dikmen Deresi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Dayanışma Derneği Başkanı Vedat Ağtaş, 1, 2 ve 3. etap kapsamındakilere evlerinin verildiğine dikkat çekti. Daha önce yüzde 35 olan inşaat alanının şimdi yüzde 68’e çıkarıldığını anlatan Ağtaş, “Bizi burada barındırmak istemiyorlar, bizlere yer vermeyeceklerini söylüyorlar” dedi. Kendilerinin 2006 yılında yapılan anlaşmaya sadık kaldıklarını ve evleri yıktıklarını anlatan Ağtaş,

“Size 100 metrekare arsa karşılığında bir daire vereceğiz. Bunun karşılığında da arsanın bedeli tapuya dönüşeceği için sizi borçlandıracağız’ dediler. Bizi borçlandırdılar, paralarımızı da ödemeye başladık. Yaklaşık 1 yıl oldu. Sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal ettiler. Bizim davadan beklentimiz oradaki gecekondu sahiplerine dairelerinin verilmesi” dedi. Ağtaş, projenin kentsel dönüşüm projesi değil, “kentsel rant projesi” olduğunu savundu.

Ağtaş, “İlk eylemimizi Büyükşehir Belediyesi’nin önünde yaptığımızda Melih Gökçek aşağıya indi ve ‘Sizi mağdur etmeyeceğiz’ diye söz verdi. Ama yapmış olduğu hiçbir şey yok, sadece zamanı uzatmaya çalışıyor. Çünkü orada çok büyük bir rant var. Oraya gidilmiş yatırım yapılmış, bu yüzden şimdi bizi atmaya çalışıyorlar” görüşünü kaydetti. Ağtaş, “Vadide yaşayan insanlardan çok ucuza arazi alıyorlar. Bir emlak şirketi 50-60 milyara aldıkları arsaları belediyeye 80-90 milyara satıyor. Bir de ayrıca böyle bir rant dönüyor” dedi. Ağtaş ayrıca, dava açacaklarını öğrenen Anakent Belediyesi hukuk müşavirinin avukatlarını arayarak “Bugün açacağınız davaları açmayın, ben sizi mağdur etmeyeceğim, paralarınızı ödeyeceğim” dediğini de söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-rant-projesi_80861.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!