Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

KİK Dışına Çıkarılan İhale Sayısı Patladı

Kamu kurumları, ihalelerde "istisna" yarışına girince; bir önceki yıla göre istisna ihaleler yüzde 31 arttı. 2007 yılına göre, istisna kapsamında gerçekleştirilen ihalelerin toplam parasal değeri yüzde 31 artarak, 8.1 milyardan 10.7 milyara çıktı. Özellikle, KİT'lerin ana faaliyet alanlarındaki çalışmalar için yaptığı mal ve hizmet alımları,

Referans Gazetesi
KİK Dışına Çıkarılan İhale Sayısı Patladı

Kamu kurumları, ihalelerde "istisna" yarışına girince; bir önceki yıla göre istisna ihaleler yüzde 31 arttı. 2007 yılına göre, istisna kapsamında gerçekleştirilen ihalelerin toplam parasal değeri yüzde 31 artarak, 8.1 milyardan 10.7 milyara çıktı. Özellikle, KİT'lerin ana faaliyet alanlarındaki çalışmalar için yaptığı mal ve hizmet alımları, istisna kapsamındaki ihalelerin yüzde 67'sini oluşturuyor.

Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) ihale istastiklerine göre, 2008 yılında toplam 83 milyar 915 milyon 297 bin TL'lik ihale yapıldı. Bu ihalelerin 68 milyar 179 milyon TL'lik kısmı, ihale kanununda belirtilen usullere göre yapıldı. 10 milyar 746 milyon TL'lik ihale ise, ihale kanunundaki istisnalar dikkate alınarak, kanunun kapsamı dışında kaldı. 2008 yılında kamunun yaptığı her türlü alımların toplamı yüzde 27 oranında artarken, istisna kapsamında yapılan ihaleler 2007 yılına göre yüzde 31 oranında arttı. 2007 yılında istisna kapsamında yapılan alımlar 8 milyar 153 bin TL olurken, 2008 yılında bu rakam 10 milyar 746 milyon TL'ye ulaştı.

İstisna kapsamındaki ihalelerin detayları incelendiğinde ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. İhale kanununun 3/b maddesi, savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuat uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken ihalelerin istisna kapsamında yapılmasına olanak sağlıyor. 2008 yılında söz konusu ihalelerin toplamı 2 milyar 454 bin 276 TL olurken, bu alandaki ihaleler istisna ihalelerin yüzde 22,84'ünü oluşturdu.

Kamu iktisadi teşebbüslerinin ticari ve sınai faaliyetleri çerçevesinde doğrudan mal ve hizmet üretimine veya ana faaliyetlerine yönelik ihtiyaçlarının temini için yapacakları mal ve hizmet alımları da istisna kapsamında değerlendiriliyor. Bu ihalelerin 2008 yılındaki toplamı da 7 milyar 218 milyon TL olurken, istisna ihalelerin yüzde 67,17'si bu kapsamda gerçekleştirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kik-disina-cikarilan-ihale-sayisi-patladi_68060.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!