Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kira Sertifikası Körfez'den Ciddi Para Çekebilir

Unicorn Capital Genel Müdürü Ali İlhan, Körfez sermayesinin yoğunlaşan ilgisinden faydalanabilmek için Türkiye'nin finansal enstrümanlarını zenginleştirmesi gerektiğini söylüyor. İslami kriterlere uygun finansal araçlara yatırım yaptıklarına işaret eden İlhan, devletin sukuk (kira sözleşmesi) ihracı yapılabilmesinin önünü açtığı takdirde Körfez

Zaman Gazetesi



Lehman Brothers'ın iflasıyla başlayan krizden en fazla Amerika'da yatırımlarını değerlendirenler zarar gördü. Bu dönemde birçok finans kurumunun hisselerini elinde bulunduran Körfez sermayesi zararını telafi edebilmek için Türkiye'yi yatırım yapılacak pazar olarak görüyor. Unicorn Capital Genel Müdürü Ali İlhan, Körfez sermayesinin yoğunlaşan ilgisinden faydalanabilmek için Türkiye'nin finansal enstrümanlarını zenginleştirmesi gerektiğini söylüyor. İslami kriterlere uygun finansal araçlara yatırım yaptıklarına işaret eden İlhan, devletin sukuk (kira sözleşmesi) ihracı yapılabilmesinin önünü açtığı takdirde Körfez sermayesinin Türkiye'ye akacağına dikkat çekiyor.

Daha önce sukuk çıkarmak için girişimlerde bulunuldu. Sukukun özel mülkiyet hukukuyla da ilgili olması yüzünden devletin bu aracı ihraç etmesinin çok zor olduğunu kaydeden Ali İlhan, ancak özel sektörün sukuk çıkarması için kolaylaştırıcı çalışmaların yapıldığı bilgisini veriyor. 2010'un ilk çeyreğinde bu aracın çıkacağına dair Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) sinyaller aldıklarını belirten Genel Müdür, hem özel sektör hem de yatırımcısı açısından yeni bir finansal araç doğacağını dile getiriyor.

İslami kurallara uygun ürünlere yatırım yapan kurumlar için sukukun çıkması öncelikli konu olarak kabul ediliyor. Özel sektör tahviline benzeyen sukukta faiz yerine gelir paylaşılıyor. Şahıslar değil tüzel kişilikler bu ürünü ihraç edebiliyor. Sukuk çıkarsa Körfez'den yatım geleceğini vurgulayan İlhan, "Körfez, gayrimenkule çok önem veriyor. Bu konuda uzmanlaşmış durumdalar. Doğru projeyi anlatırsanız kolay da ikna olurlar. Katar, Abu Dabi ve Dubai gibi her yerin çöl olduğu şehirlere yeniden şehir kurdular." değerlendirmesini yapıyor. Bu yıl ana şirketten 10 milyon dolar alarak Türkiye'ye yatırdıklarını dile getiren üst yönetici, çok yüksek getiri elde ettikleri için de bu yıl 2 kat fazla yatırım yapacaklarını vurguluyor.

Bankalar mecburen sanayiye kredi açacak

Bahreyn merkezli Unicorn Investment Bankası'nın iştiraki olan ve 21,6 milyon lira özsermayesi bulunan Unicorn Capital 2007 başından beri Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Şirketin, bir sermaye aracına yatırım yapabilmek için kendi fetva kurulundan onay alması gerekiyor. Bankanın danışma kuruluna giden raporlar olumlu karşılanırsa daha sonra 7 kişilik fetva kuruluna gönderiliyor. Nihai kararı bu kurul veriyor. Şirket şu aşamada Türkiye'de çok da fazla ürün yelpazesine sahip olmadığı için parasını nakitte ve hisse senedinde tutuyor. İMKB'de 300'ün üzerinde şirket halka açık olmasına rağmen, Unicorn bunların 80-100'üne yatırım yapıyor. Geçen yıl portföylerine yüzde 90'ın üzerinde kazandıran şirketin İstanbul B tipi, A tipi Dow Jones İslami endeks ve B tipi likit olmak üzere 3 fonu bulunuyor. Turkcell, Bank Asya, Tüpraş, Türk Telekom ve Bim hisselerini portföylerinde muhakkak bulundurduklarını ifade eden İlhan, çimento, gübre ve cam sektörünüde takip ettiklerini anlatıyor. Bankaların artık hazine bonolarından para kazanamaz hale geldiğine dikkat çeken İlhan, "Hazine bonosunda deniz bitti. Artık bonodan para da kazanamıyorlar. Şimdi ev kredisinde yarış var. Tabii o da sınırlı. O yüzden dönüp dolaşıp sanayiye para verecekler." dedi.

'Endeks için fetva alıyoruz'

Şirketin bir hisse senedine yatırım yapması için sektörün bankacılık, alkollü içecek, silah ve turizmin dışında faaliyet gösteriyor olması ön koşul olarak kabul ediliyor. Şirketin kasasındaki nakitin ve borçlarının piyasa değerinin belli bir yüzdesinin üzerinde olmaması da diğer bir şart. Alınacak şirketin hazine bonosu yahut faaliyet dışı gelirlerden değil faaliyetinden kâr etmesi gerekiyor. Ali İlhan, Ülker'in Godiva'yı satın alması yüzünden 'toplam borçluluğun şirketin piyasa değerinin üçte birinden fazla olmaması gerekir' kuralı gereğince portföylerinde bulunmadığına dikkat çekiyor. Şirketlerin piyasa değeri de pazar şartlarına göre sürekli değiştiğinden 3 ayda bir portföydeki hisseler hakkında yeni rapor hazırlanıp bazılarının portföyden çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kira-sertifikasi-korfezden-ciddi-para-cekebilir_76940.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!