Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kıraç: Gitmelerine İzin Vermeyeceğim

Yeni Asır Gazetesi'nin haberleriyle gündeme getirdiği, kentte başta imar planlarının iptali gibi sorunlar nedeniyle yatırımlarını başka şehirlere yönlendirmeye başlayan firmalarla görüşeceğini belirten Vali Kıraç, "İzmirliler olarak yatırımcıyı kucaklamamız gerekir. İzmir Valiliği'ne bağlı kuruluşlarla ilgili bir sıkıntı varsa gerekeni yapar

Yeni Asır Gazetesi
Kıraç: Gitmelerine İzin Vermeyeceğim

İzmir Valisi Cahit Kıraç, kentin gündemine oturan konularla ilgili Yeni Asır'a önemli açıklamalarda bulundu. Yeni Asır Gazetesi'nin haberleriyle gündeme getirdiği, kentte başta imar planlarının iptali gibi sorunlar nedeniyle yatırımlarını başka şehirlere yönlendirmeye başlayan firmalarla görüşeceğini belirten Vali Kıraç, "İzmirliler olarak yatırımcıyı kucaklamamız gerekir. İzmir Valiliği'ne bağlı kuruluşlarla ilgili bir sıkıntı varsa gerekeni yapar çözerim. Bir talepleri varsa da derhal müdahale eder yerine getiririm" dedi. Kıraç, ayrıca aldıkları Meclis kararına Valilik tarafından açılan davalarla ilgili eleştirilerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da birlikte çalışma önerisi getirdi.

Sorunlar kalksın

Kıraç, bu çerçevede Valilik'te Büyükşehir Belediye Meclisi'nden gelen kararları inceleyen 5 kişilik teknik komisyonla, Büyükşehir Belediyesi'ndeki konuları Meclis'e taşıyan teknik komisyonun, karar Meclis gündemine gelmeden önce inceleyerek hukuki sıkıntıları ortadan kaldırabileceğini dile getirdi. Ayrıca kapatılan Ege Üniversitesi Bağımlı Merkezi'nin (Egebam) tekrar açılması için Büyükşehir Belediyesi'ne desteğini sürdürmesi talebini ileten bir yazı gönderdiğini belirten Kıraç, İzmir'de kurulması planlanan Ege Medeniyetler Müzesi'nin yeri olarak ise Kadifekale eteklerinin belirlendiğini açıkladı.

Hoş görmekle olmaz

Vali Kıraç, İzmir'de imar planlarının iptali ve benzeri konularda ardı ardına sorunlar yaşayan ve yatırımlarını İzmir dışındaki başka illere yönlendirmeye başlayan kuruluşları gündemine aldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde bu yönde açıklama yapan Folkart, Ege-Koop, Megapol, Gönen Gayrimenkul, EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Sevilen Şarapları'nın temsilcileri ile görüşeceğini belirten Vali Kıraç, "Bu konunun üzerinde hassasiyetle durmak lazım. Bir girişimcinin bile kentimizi terk etmesi hoş değil. Bu benimsenecek bir tavır olamaz. İzmirliler olarak yatırımcıyı kucaklamamız gerekir" dedi.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) bünyesinde yatırım destek ofisi kurduklarını anlatan Kıraç, "Yatırımcının tüm taleplerini karşılamak, müracaatını alıp ruhsatını vermek için kurulmuş bir ofis. Böyle bir ofis varken yatırımcının ruhsat sorunu yaşaması üzücü. İzmir Valiliği'ne bağlı kuruluşlarla ilgili bir sıkıntı varsa gerekeni yapar çözerim. Bir talepleri varsa da derhal müdahale eder yerine getiririm" dedi.

Vali Kıraç, Valilik tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarına yönelik açılan davalarla ilgili de değerlendirmede bulunurken dikkat çekici bir öneride bulundu. Kıraç, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulacak konular üzerinde teknik komisyonların ortak çalışabileceğini söyledi. Valilik'te Büyükşehir Belediye Meclisi'nden gelen kararları inceleyen 5 kişilik teknik komisyonla, Büyükşehir Belediyesi'ndeki konuları Meclis'e taşıyan teknik komisyonun, karar meclis gündemine gelmeden önce inceleyerek hukuki sıkıntıları ortadan kaldırabileceğini belirten Kıraç, "Valilik'te gelen meclis kararlarını inceleyen komisyonla, Büyükşehir Belediyesi'nin Meclis'e sunulan konulara son şeklini veren teknik komisyon, karar meclisten çıkmadan önce oturup ortak çalışma yapabilir. Bu şekilde konular Meclis gündemine gelmeden 2 komisyon tarafından tartışılarak hukuki sıkıntılar ortadan kalkabilir" diye konuştu.

Açılan davalarla ilgili İktidarın baskısı altında olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Kıraç, "İktidarın baskısı altında olduğum ve meclis kararlarına davaların bu nedenle açıldığı iddiası doğru değil ve bunu söylemek de hoş değil. Böyle bir durum bizim devlet adamlığımıza yakışmaz. İzmir'de devletin en üst görevlisiyim, yansız ve tarafsız olarak tüm kurumlar ve partilere aynı mesafedeyim" diye konuştu.



Amacım hizmet

Vali olarak İzmir'de bulunuş amacını, hizmet üretmek ve kurumlara destek olmak olarak nitelendiren Kıraç, şöyle dedi:

"Kurumlara destek olduğum gibi işlerin iyi gitmediği kurumları da uyarıyor, vatandaşı bekletmemeleri ve sorunu çözmelerini istiyorum. Meclis kararlarına açtığımız davalarla ilgili konuda İl Özel İdaresi Kanunu ve Belediye Kanunu'na göre hareket ediyoruz. Bu kanuna göre belediye meclisi ve İl Genel Meclisi kararlarının alındıktan sonra Valilik'e geldiği ve Valilik incelemesi sonrası yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Kanun bana görev veriyor. 'Sen Valilik olarak inceleyeceksin ve hukuka aykırı gördüklerini yargıya götüreceksin' diyor. Bizim yaptığımız da bu. Türkiye'nin her yerinde de böyle."

33 dava açıldı

İzmir Valiliği'ne son 5 yılda 7 bin 200 tane meclis kararı geldiği bilgisini veren Vali Kıraç, kendisinin 3 yıla yaklaşan görev süresi içinde 33 konuda dava açıldığını söyledi. Bahsedilen karar sayısının ise 165 olduğunu dile getiren Kıraç, "Burada yasal bir görev yapılmış. Teknik konularla ilgili teknik adam olmadığım için 'şuna itiraz edin', 'buna etmeyin' demem. Dememem lazım. Benden önce kurulmuş bir inceleme komisyonu var. O komisyona gidiyor, inceliyor. İnceleme sonrasında gelip 'şuralarda hukuka aykırılıklar var' diyorlar. Biz de onları yargıya gönderiyoruz. Başkan Kocaoğlu bana ilk göreve geldiğimde 'Bayındırlık İl Müdürlüğü kararlarımıza önyargılı yaklaşıyor' dedi. Ben de daha önce tamamı Bayındırlık İl Müdürlüğü personelinden oluşan inceleme komisyonunun yapısını değiştirdim. Komisyona İller Bankası, İl Özel İdaresi, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü ve Karayolları İkinci Bölge Müdürlüğü'nden birer kişi görevlendirerek karma hale getirdim" şeklinde konuştu.

"Ankara'ya taşınması rahatsız etmiyor"

Davalarla ilgili CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in TBMM'ye İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi vermesinin kendisini rahatsız etmediğini belirten Kıraç, sadece denetleme görevini yerine getirdiğini kaydetti. Kıraç, "Konunun Ankara'ya taşınmasından rahatsız olmuyorum. Çünkü bir yanlışımız yok. Biz her zaman şikayete, eleştiriye açığız. Yaptığımız iş yanlışsa düzeltmekten de kaçınmayız" dedi.

"Türkiye'ye örnek olur"

Vali Kıraç, İl Genel Meclisi'nin 4 milyon 300 bin liraya 13 vidanjör, 19 çöp kamyonu ve 8 bin 500 konteyner satın alınmasını öngören proje doğrultusunda ilçe ve belde belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Dün Valilik toplantı salonunda belediye başkanlarıyla buluşan Kıraç, çöp kamyonları ve vidanjörlerin işletmesini belediyelere devredeceklerini ve bu projenin Türkiye'de ilk ve örnek olacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında 431 köy bulunduğunu ve bu köylerin çöp ve kanalizasyon sıkıntısının, bu proje sayesinde çözüleceğini belirten Kıraç, "Çöp toplama yapan köy sayısı çok az. Destek olmak, imkan sağlamak lazım. Siz belediye başkanlarıyla hareket ederek, araç gerecini sağlayarak sorunu çözmenin yollarını aramak lazım. Bu çalışma yaklaşık 2 yıldır devam ediyor, uygulanabilir hale getirmemiz gerekir" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kirac-gitmelerine-izin-vermeyecegim_77212.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!