Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kiracıya Yeni Kazık

Maliye ev kiralarının bankaya yatırılmasını, bankaların da aylık kira bedelinden yüzde 15 stopaj kesmesini planlıyor. Emlakçılar: Ev sahipleri de kiraları artırır.

Milliyet Gazetesi



aliye ev kiralarının bankaya yatırılmasını, bankaların da aylık kira bedelinden yüzde 15 stopaj kesmesini planlıyor. Emlakçılar: Ev sahipleri de kiraları artırır.

Maliye Bakanlığı, menkul kıymet araçlarında olduğu gibi, kira gelirlerinin de stopaj yoluyla vergilendirilmesi üzerinde duruyor. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, kira gelirlerinin hem daha basit vergilendirilmesi hem de buradaki vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için, sistem değişikliğine gidilmesi görüşünü benimsedi.

Bu çerçevede kira gelirleri için her yılın mart ayında beyanname düzenlenmesi uygulamasından vazgeçilmesi, bunun yerine kira gelirlerinin de menkul kıymet araçlarında olduğu gibi stopaj yoluyla vergilendirilmesi gündeme geldi. Düşünülen yeni modele göre, ev ya da işyerini kiraya verecekler, önce bankada söz konusu gayrimenkul için özel hesap açtıracak. Kiracılar da, kiraları her ay bu hesaba yatıracak. Bankalar ise aylık kira gelirinden yüzde 15 oranında stopaj keserek, bunu Hazine'ye aktaracak. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı yeni model, daha sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulacak. Bakan onayının ardından yasal değişikliklere yönelik taslak hazırlanacak.

Kanun değiştirilecek
Bunun için önce Borçlar Kanunu'nda bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle, banka kanalıyla ödenmeyen kiralara ilişkin belgeler, ispat vesikası sayılmayacak. Böylece kira ödenmediğini belgeleme, kiracıyı tahliye gibi işlemler için kiranın bankaya ödenmesi zorunlu olacak. Aksi halde kiracılara yönelik hukuken hiçbir yaptırımda bulunulamayacak.

'Sistem çok güzel'
Maliye Bakanlığı yetkilileri, kira gelirlerinde kira istisnası bulunduğuna da dikkat çekerek, yeni sistemle ilgili şu değerlendirmeyi yaptılar: "Kira istisnası yine devam edebilir. Bu durumda bankalar, istisna rakamının aşılmasından itibaren, stopaj uygulamasına geçebilir. Ticari işletmelerde yapılan stopaj da, daha sonra yıllık vergiden mahsup edilir. Bizim bütün amacımız, kira gelirlerinin beyanını kolaylaştırmak ve buradaki kayıp, kaçağı önlemek. Mart ayında sadece kira gelirleri için gidip beyanname verilmesi insanlara zor geliyor. Kira geliri elde edenlerin içinde yaşlılar ile okuma yazması yetersiz olanlar da var. Beyannameyi dolduruyorlar, sonra vergiyi yatırmak için uğraşıyorlar. Kira gelirlerinde de stopaja geçilirse, insanlar bu işle uğraşmaz, otomatik olarak vergilendirme yapılır. Ayrıca ev sahiplerine yıl sonunda toplu şekilde 400-500 YTL vergi vermek zor gelir ama ayda 35-40 YTL stopaj kesintisi kimseyi etkilemez."

'Bu çözüm değil'
Aylık kira gelirinden yüzde 15 stopaj kesilmesi uygulamasının Türkiye'de gayrimenkulde vergi kayıp ve kaçağını önlemeyeceğini belirten Eskidji Müzayede Gayrimenkul Departmanı Başkanı Ferhan Yazıcıoğlu, "Bir defa kira fiyatlarını en az yüzde 15 artırır. Çünkü hiç bir ev sahibi bu oranı cebinden vermek istemez. Bu da enflasyonun yükselmesine neden olur. İkinci olarak da kira gelirinin bir kısmı bankaya yatırılır, diğer kısmı elden alınır. Böylece yine vergiden kaçırılmış olur" dedi.

Gelir vergisinde Türkiye'de çok fazla kaçak olduğunu Maliye'nin de bunu kontrol etmek için böyle bir uygulamaya gittiğini belirten Yazıcıoğlu, "Bu çözüm değil. Vergi oranını yüzde 10-15'lere düşürmek. Böyle yapılırsa kaçak önlenecektir" diye konuştu.

Öte yandan, kira gelirinden aylık yüzde 15 stopaj kesintisi uygulamasını son derece olumlu olduğunu ifade eden İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş ise, "Hazırlanan bu taslak bence son derece düzgün. Taslağın yasalaşması kesinlikle kira fiyatlarını artırmaz. Ancak vergiden kaçırmak isteyenler yine de bunun bir yolunu bulur. Örneğin sözleşme de kirayı 1000 YTL yerine 500 YTL gösterebilirler. Aradaki farkı da elden alabilirler. Yine önemli olan niyet" açıklamasını yaptı.

'Tehlikeli sonuç doğurur' Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Borçlar Hukuku Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor M. Murat İnceoğlu, düzenlemeye mevcut haliyle kuşkulu baktığını açıkladı. İnceoğlu, "Taslak üzerinde tam bir çalışma yapılmadığı anlaşılıyor. Çelişkili ifadeler var. Örneğin, 'söz konusu işlem için önce Borçlar Kanunu'nda bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle, banka kanalıyla ödenmeyen kiralara ilişkin belgeler, ispat vesikası sayılmayacak' deniliyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Kiracı ödemesini yapacak ve sonra bunu ispatlayamayacak. Böyle bir şey olur mu? Belli ki bu değişiklik üzerinde çok çalışılmamış. 'Kiracı lehine durum oluşturuluyor' derken aleyhine bir durum ortaya çıkıyor. Üstelik Borçlar Kanunu'nun temel ilkeleriyle bir anda oynamak da çok doğru değil. Bu haliyle çok ciddi sorunlar doğurabilir" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kiraciya-yeni-kazik_54381.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!