Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Klima Sektörü 'Ekonomiyi Soğutacak'

Türkiye'deki iklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı ve ithalatçısı şirketler bir araya gelerek, klima kullanımının ekonomiye sağladığı katkıları açıkladı. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) çatısı altında bir araya gelen şirketler, sadece 2010 yılında satılacak klimaların inverter olabilmesi durumunda önümüzdeki

yapi.com.tr
Klima Sektörü 'Ekonomiyi Soğutacak'

Klima kullanımın artmasına rağmen klimaların çok fazla enerji tükettiği ve insan sağlığını olumsuz olarak etkilediği yönünde yanlış bilgilerin tüketicileri yanılttığının altını çizen İSKİD üyeleri, düzenledikleri basın toplantısıyla doğru kullanım hakkında bilgi verdi. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 'Ekonomiyi Soğutma Harekatı' başlatan İSKİD’e bağlı SDDK-Split ve Değişken Debili Klimalar Komisyonu Başkanı Turhan Karakaya, klima kullanımının yaygınlaşmasının ekonomiye hem enerji tasarrufu hem de iş gücü kaybının azalması yönünde büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Bir derece ile yüzde 10 tasarruf

Inverter klimalar ve A sınıfı klima cihazları ile enerji tüketiminin yüzde 40’a varan oranlarda düşürülebildiğine dikkat çeken Karakaya, “Düşürülen her bir derece elektrik tüketiminde yaklaşık yüzde 10 oranında artışa sebep olmaktadır. Eğer sadece 2010 yılında satılacak klimalar inverter olabilseydi önümüzdeki yıl içinde tasarruf edeceğimiz miktar 119 Megawatt olacaktır. Bu değer toplam kurulu gücü 134 Megawatt olan Keban Barajı’na neredeyse eşittir” diye konuştu. Klima cihazlarının ısıtmada elektrikli ısıtıcılara göre en az 3 kat daha verimli olduğunu ve bu cihazlarla ısıtma yapıldığında konvansiyonel sistemlere göre ortalama yüzde 80 daha CO2 emisyonuna sahip olduğunu açıklayan Karakaya, dünya genelindeki klimaların COP’leri 2,5’tan 5 seviyelerine getirilebildiğinde, CO2 salınımının 750 milyon ton azaltılabildiğini belirterek, bu rakamın düşük enerji harcanmasının yanı sıra 130 milyon arabanın karbon salınımını ortadan kaldırmaya veya 280 milyar ağaç dikmeye eş değer olduğunu açıkladı.

Sıcaklık çalışan verimliliğini yarı yarıya düşürüyor

Günümüzde insanların zamanlarının büyük kısmını kapalı mekanlarda geçirdiğini hatırlatan Karakaya, iç hava kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaların öneminin giderek arttığını belirterek, “Kapalı bir mekanda bizi çevreleyen havanın sıcaklığının, nem oranının, hareketi ile dağılımının ve temizliğinin sürekli olarak istenen koşullarda tutulması sağlığımız ve verimliliğimiz için çok önemlidir. Bilim insanları 32 ºC iç ortam sıcaklığında çalışan bir insanın performansının klimatize bir ortama göre  yüzde 50 kadar azaldığını tespit etmişlerdir” dedi.

Sağlınız için klima kullanın

Klima kullanımı ile havada bulunan kaba partiküllerin yanı sıra toz, polen, küf, kötü koku, mikroskobik parçalar gibi partiküllerin temizlendiğine dikkat çeken Karakaya, klima kullanımının özellikle yaşlılara, kalp, tansiyon, şeker ve astım rahatsızlığı olan insanlara tavsiye edildiğini belirtti. Klimanın doğru kullanılmasının önemine dikkat çeken Karakaya, klima üfleme yönü ayarları, yakın mesafeden insan vücuduna doğrudan tesir etmeyecek şekilde yapılması ve periyodik bakımların yetkili servislere bırakılması gerektiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının arttığı ya da düştüğü dönemlerde iklimlendirmenin günlük yaşamın konforu açısından önemli olduğunu vurgulayan Karakaya,  klima kullanımının insan sağlığını olumlu etkilediğini kaydetti.

Dünya klima pazarı 70 milyar dolar

Toplantıda sektöre yönelik değerlendirmeler yapan İSKİD Başkanı Nedim Zalma, klima sektörünün büyüklüğünün tüm dünyada 70 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye’de ise yılsonu ihracat hedefini 1,2 milyar, yurt içi ticaret hacminin ise 1 milyar dolar olduğunu kaydetti. AB sürecinin de etkileriyle sektörde enerji verimliliği ve çevre konusunda hassasiyetin arttığını ifade eden Zalma, yenilenebilir enerjiler, alternatif sistemler ve düşük enerji tüketimli sistemlere doğru bir eğilim olduğunu kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/klima-sektoru-ekonomiyi-sogutacak_80869.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!