Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konut Fiyatlarında Mayısta Rekor Artış

Kredili konut satışında rekor kırılan haziran ayının hemen öncesinde konut fiyat artışında rekor kırıldı. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, konut fiyat endeksi (KFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 6,4, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,1 arttı.

yapi.com.tr
Konut Fiyatlarında Mayısta Rekor Artış

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, konut fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 6,4, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,1 arttı. 2010 yılından itibaren yayımlanan veride hem aylık hem de yıllık bazda artış rekoru kırıldı.

Sözcü’de yer alan habere göre; Türkiye genelinde konut fiyatları, enflasyondan arındırılmış olarak reelde yüzde 10,6 yükseldi.

Söz konusu rekor, kamu bankalarının 1 Haziran 2020’de duyurduğu düşük faizli konut kampanyasının hemen öncesinde gerçekleşti. Haziranda ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1286,9 artış göstererek 101 bin 504 ile rekor kırmıştı.

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 6,4 oranında artarak 135,7 seviyesinde gerçekleşti.

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 3,8, 7,0 ve 7,1 oranlarında artış gözlendi.

Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 16,9, 24,0 ve 24,8 oranlarında artış göstermiştir.

Aylık faiz, yüzde 0,64'e çekilmişti
Kamu bankalarının 1 Haziran'da açıkladığı ve 2 Haziran'da başvuruları almaya başladığı dev kredi kampanyası kapsamında, birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık %0,64 faiz oranı ile finansman imkanı sunuluyor. İkinci el konutlar için de aynı koşullarda yüzde 0,74 faiz oranıyla kredi kullandırılıyor.

Müşteri başına verilebilecek konut kredisi üst limiti üç büyük ilde (İstanbul, Ankara ve İzmir) 750 bin TL, diğer şehirlerde ise 500 bin TL olarak açıklanmıştı. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük özkaynak/peşinat oranı uygulanıyor.

Mayıstaki fiyat artışıyla, krediyle konut alacaklar açısından konut faizlerinin düşürülmesiyle elde edilecek kazanç da ortadan kalkmış oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-fiyatlarinda-mayista-rekor-artis_180964.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!