Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Kredisinde Çılgın Rekabet %0.82

Mevduatta tek haneli faiz uygulayan bankalar sonunda kredi faizini de indirmeye başladı. 24 ay vade için aylık faiz yüzde 0.82'ye kadar indi. Ancak faiz kadar dosya masraflarının da önemli bir maliyet olduğu unutulmamalı.

Sabah Gazetesi
Konut Kredisinde Çılgın Rekabet %0.82

Mevduatta tek haneli faiz uygulayan bankalar sonunda kredi faizini de indirmeye başladı. 24 ay vade için aylık faiz yüzde 0.82'ye kadar indi. Ancak faiz kadar dosya masraflarının da önemli bir maliyet olduğu unutulmamalı

En düşük faiz

% 0.82
Vade 24 ayla sınırlı olsa da bugün için açıklanan en düşük konut kredisi faizi.

Kredi kullananlar

770 bin kişi
Türkiye'de konut kredisi kullanan ve bankalarda halen kredi borcu ödeyen kişi sayısı Mart 2009 itibariyle 770 bin 87.

Kullanımdaki düşüş

-% 48.0
Mart 2009 itibariyle son 1 yılda konut kredisi kullananların sayısı % 48 azaldı. Bu yılın ilk 3 ayında 41 bin kişi kredi aldı.

Kredi miktarı

38.7 milyar TL
Merkez Bankası verilerinden alınan bilgilere göre 7 Ağustos itibariyle bankaların kullandırdığı konut kredisi miktarı 38.7 milyar liraya ulaştı.

Mevduat ve tahvilde faizlerin tek haneye düşmesinin ardından merakla bireysel kredi faizlerindeki düşüş nihayet gerçekleşmeye başladı. Bankalar önceki geceden itibaren birer ikişer konut kredisinde aylık faizleri yüzde 1'in altına çekmeye başladı. Uzun vadeli faiz ve takibe düşme oranlarını dikkate alan bankalar vade uzadıkça oranı yüzde 1.2'lere çıkarmasına karşın 24 aylık vadede dün faiz oranı aylık bazda yüzde 0.81'e kadar çekti.

İş Bankası % 0.82

Bankalardan beklenen faiz indirimleri gelmeye başladı. Önceki gün Akbank ve Garanti Bankası konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çektiğini açıkladı. Akbank, 24 aya kadar olan vadeler için faizi yüzde 0.99, Garanti Bankası ise yüzde 0.96 olarak belirledi. Bu açıklamanın ardından yeni indirimler de peşpeşe gelmeye başladı. İş Bankası 24 ay vadede oranı yüzde 0.82'ye kadar çekerek yarışta agresif olacağının sinyalini verdi. Anadolu Bank da oranlarında revizyona gitti ve faizini 24 ay vade için yüzde 0.99'a çekti.

Faiz vade ile artışta

Bankaların internet sitelerinden aldığımız ve gazetemize ulaştırılan bilgilere göre hazırlanan tabloya göre faiz oranları 60 aylık vadede yüzde 1.14'lere kadar gerilerken 10 yıllık vadede yüzde 1.15'li seviyelere kadar çekildi. Uzmanlar, vade uzadıkça faizin yükselmesinin nedenini uzun vade riski ve takipteki kredi oranının artıştan kaynaklandığını belirtiyor.



Görüşler

Akbank Bireysel Bankacılık GMY Galip Tözge: Konut alımı için fırsat dönemi

Düşük faiz ortamının, piyasalardaki güven artışı ile birleşmesi sonucunda faizde büyük indirim yaptık. Öngörümüz faiz bir süre yatay devam edeceği... Konut fiyatları bu faiz düşüşü ile hemen artmayacaktır. Düşük faiz ortamının sürmesi ve ekonominin canlanması ile konut fiyatları tekrar artışa geçebilir. Yani, şu anda konut alımı için fırsat zamanı diyebiliriz.

Anadolubank GMY Recep Atakan: Konut fiyatı dipte

Merkez Bankasının 2010'da tek haneli faize devam edeceğine ilişkin açıklamalarının ardından trend değişti. Faizde gevşeme devam edebilir. Geçmişte faizlerin düşmesiyle konut fiyatlarının yükselişe girdiğini görüyorduk. Bu dönemde konut fiyatları dip noktada. Bu fırsat olarak değerlendirilebilir.

Halkbank Konut Kredileri Müdürü Leal Yılmaz: Masraflara da dikkat edilmeli

Tüketiciler kredi gelir-gider dengelerini dikkate alarak, kredi şartlarını detaylı olarak araştırmadan bir borç yükü altına girmemeli. Kredi faiz oranlarının yanı sıra ödenecek tüm kredi masrafı, dosya masrafı ve benzeri komisyonlar da dikkate alınarak kredi maliyetine karar verilmelidir.

Dosya masrafı ve sigorta giderleri unutulmamalı

Konut kredisi kullanmak isteyenler için faiz tek başına gösterge değil. Dosya masrafı, hayat sigortası ve ekpertiz gibi diğer masraflar faiz oranlarını tek gösterge olmaktan çıkarıyor. Bu nedenle faiz karşılaştırması yapılırken aynı zamanda bankaların diğer masraflar kalemlerinin de hesaba katılması gerekiyor. Örneğin Akbank, 100 bin TL'lik bir kredi kullanan bir tüketiciden bin lira dosya masrafı, 525 lira ekspertiz ücreti ve 170 lira yıllık konut, 820 lira da kredi hayat sigortası (yıllık kredi tutarının binde 8.2'si) alıyor. Anadolu Bank ise dosya masrafı olarak 2 bin 950, sigorta olarak da 24 ay vadede 208, 60 ay vadede 520 lira talep ediyor. Masraf, Garanti'de 2 bin 350 liraya ek olarak yüze 2 komisyon olarak belirlenmiş. 650 lira ekspertiz ücreti alan banka 100 bin lira için ortalama 5 bin liralık bir toplam masraf çıkarıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-kredisinde-cilgin-rekabet-0-82_71590.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!