Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Kredisinde İkinci İndirim Furyası

Merkez Bankası'nın gecelik faizi yüzde 6.5'e kadar çekmesiyle özelikle 2009 yılının son çeyreğinde konut kredisi fazilerinde indirim yarışına giren bankalar, 2010 yılında da reekabet kılıcını konutta kredilerinde çekti. ‘Kriz bitti, konuta zam gelecek' korkusuyla konut satışlarının, krizin başladığı döneme kıyasala aralık ayında yüzde 20'lere

Gazete Haber Türk
Konut Kredisinde İkinci İndirim Furyası

Merkez Bankası'nın gecelik faizi yüzde 6.5'e kadar çekmesiyle özelikle 2009 yılının son çeyreğinde konut kredisi fazilerinde indirim yarışına giren bankalar, 2010 yılında da reekabet kılıcını konutta kredilerinde çekti. ‘Kriz bitti, konuta zam gelecek' korkusuyla konut satışlarının, krizin başladığı döneme kıyasala aralık ayında yüzde 20'lere varan artışlar görülmesi bankaları da harekete geçirdi. Geçen hafta TEB, Fortis ve Yapı Kredi çeşitli vadelerde faizleri indirerek, faiz silahını çeken son bankalar oldu. Teb ve Fortis 60 ay ve 120 ay da dahil bütün vadelerde faizi indirirken, Yapı Kredi yüzde 2 komisyon ilaveli konut kresisi segmentinde inridime gitti. Yine geçen ay Finansbank, ING Bank ve Garanti Bankası konut kredisi faizlerini düşürmüştü.

Bankaların rekabete 2010 yılında da konut kredilerinden devam etmesinde, konut kredilerinin bankaların en az batık yaşadığı segment olması ve ticari krediler tarafında yoğun rekabetten dolayı faizlerin inebileceği minum seviyelerde olmasından dolayı, bankalara daha yüksek getiri sağlaması etkili oluyor. Şu anda fonlama maliyetlerinin düşük seviyede olması ve bir süre daha bu seviyelerde kalacağı beklentisi bankaları rekabette cesaretlendiriyor.

Devlerin indirimi fitili ateşler

Konut satışlarında yaşanan artışla önümüzdeki dönemde konu kredisin de yeni indirimlerin yaşanabileceği belirtilirken, konut kredisi pazarının yüzde 57'sine hakim olan Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, İş bankası ve Yapı Kredi'den gelecek olası indirimlerle, bu pazarda yeni bir faiz indirimi yarışı yaşanabileceği belirtiliyor. Bankacılar, hükümetin IMF ile anlaşması halinde, konut kredilerinde yeni indirimlerin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Konut kredileri büyüklüğü 2009 yılında krize rağmen, gelen faiz indirimlerinini de etkisiyle yüzde 17 büyüdü. 2009 Ocak ayında 37 milyar lira olan konut kredisi kullanımı, 2010 Ocak itibarıyla 43.2 miyar liraya ulaştı

TEB Şubat sonuna kadar masraf almıyor

Bankalar, faiz oranlarda yaptıkları indirimlerin yanı sıra pazar paylarını artırmak, dosya masrafları ve komsiyonlarda da adeta sınırları zorluyor. Bazı bankalar masraflarda indirimlere giderken, TEB geçen hafta açıkladığı ve şubat sonuna kadar sürecek kampanyasında konut kredisi kullanacak müşterilerinden dosya masrafı ve komisyon da almayacağını açıklayarak rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Bankadan yapılan açıklamada, 120 ay vadeli 100 bin TL konut kredisi alan bir müşterinin vade sonunda 172 bin 165 TL ödeyeceği ve bunun konut kredisi pazarında herşey dahil en düşük fiyat olduğu bildirildi. Fortisbank ise geçen hafta 60 ay vadede yüzde 0.98 olan faiz oranını yüzde 0.94'e, 120 ay vadede yüzde 1 olan faiz oranını da 0.99'a düşürdüğünü açıklamıştı.

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş: ‘Bankalar faiz indirdikçe biz de düşürüyoruz'

Banka kredi faiz oranlarının düşmesiyle, Varyap Meridian için anlaşmalı bankalarla uyguladığımız faiz oranları da güncellendi. Projemizde faizler 0.44'ten başlıyor ve 0.94'e kadar çıkıyor. Bankaların aldığı yüzde 1 komisyon ise Varyap Meridian'de bin TL'ye sabitlendi. Tüm veriler 2010'un gayrimenkul sektörü açısından iyi geçeceği sinyallerini veriyor. Tarihte bu kadar düşük faiz oranı görülmemiştir. 2010'un ilk yarısı, uygun fiyatlarla talebinin daha yoğun olacağı bir dönem olacaktır. İkinci yarıda ise talep ile girdi maliyeti artınca ve faizlerin yukarı çıkma ihtimali düşünüldüğünde gayrimenkul fiyatları yükselir. Ev alacak kişiler, yılın ilk yarısında, çok zaman kaybetmeden mevcut olumlu şartların yarattığı fırsatları değerlendirmeliler.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya: ‘Peşinat koşulları tüketici için cazip hale geliyor'

Konut kredisi faizler çok ciddi seviyelere geriledi; 2005'te sektörün patlama yaptığı dönemlerdeki yüzde 1.06 civarındaki oranların dahi çok altına geldi. Bu durum tüketicilere daha fazla seçenek sunuyor; peşinat oranlarında tüketiciler için daha cazip koşulların oluşmasına imkan tanıyor. Ayrıca markalı konut projelerindeki kampanyalar da böylece çeşitleniyor. Örneğin, Dumankaya Minimal ve Dumankaya Vizyon projelerinde anlaşmalı bankalardan kredi kullanan müşterilerimiz peşinatlarını proje tesliminde ödeyebiliyorlar. Faizlerin hiç olmadığı kadar uygun seviyelere gelmesi ve mevcut konut projelerindeki kampanyalar göz önüne alındığında yatırımını konuttan yana kullanmak isteyenler için çok elverişli bir ortam oluştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-kredisinde-ikinci-indirim-furyasi_76442.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!