Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Kredisiyle Ev Almak Kolaylaşacak

Kamu ve özel bankalarla anlaşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kredilerin bir kısmını karşılayacak. Konut almak için 1 milyar lira kredi alanlar,

Sabah
1 Konut Kredisiyle Ev Almak Kolaylaşacak

b>Kamu ve özel bankalarla anlaşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kredilerin bir kısmını karşılayacak. Konut almak için 1 milyar lira kredi alanlar, bu paranın 250 milyonu için faiz ödemeyecek. Faiz, geri kalan 750 milyon için ödenecek
Ekonominin iyiye gidişi, gayrimenkul sektörünü de hareketlendirdi. Kriz döneminde tamamen duran konut satışları kıpırdamaya başladı. Bu durum beraberinde konut kredilerinde de kendini gösterdi. Geçen yıl şubat ayında 519 trilyon lira olan konut kredisi kullanımı, bu yıl 1 katrilyonu aştı. Ancak özellikle otomobil kredileriyle karşılaştırıldığında konut kredilerinin iki kat artmasına rağmen kriz öncesindeki hareketliliği yakalayamadığı ortaya çıkıyor. Çünkü, otomobil kredileri 2003 yılı şubat ayında 1.2 katrilyon iken şimdi Türkiye'nin büyük krizi olan 2001 yılı öncesine dönerek 4.4 katrilyona çıktı. Aynı zaman dilimi içinde konut kredileri ancak iki katına çıkabildi.

KREDİ MALİYETİ UCUZLAYACAK
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre 2003 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 100 bin konut için yapı kullanım izin belgesi (iskan) alınmış. Bu dönemde kredi kullanan müşteri oranı ise sadece yüzde 14. İnşaat sektörünün lokomotif olduğunun farkına varan hükümet de, yeterli olmayan konut üretimini canlandırmak için şimdi arayışlarını sürdürüyor. Bu arayışların başında ise kredilerin maliyetinin ucuzlatılması geliyor. Hükümetin konut kredilerinin canlandırması için görevlendirdiği Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Ziraat Bankası, yaptıkları çalışma ile özel bankalardan alınan krediler dahil, konut kredilerinde faizlerin düşürülmesi, yani kredi maliyetinin azaltılması için çalışmalarını sürdürüyor. Mart ayında bitirilmesi planlanan çalışmalar sonrası Türkiye'de kredi ile ev almak daha ucuz ve kolay olacak.

EN UCUZ FAİZ VAKIFBANK'TA
Kredi faiz oranlarında kamu bankası olan Vakıfbank, özel bankalara göre çok daha ucuz ve daha uzun vadeli kredi veriyor. Bankanınkısa vadeli faiz oranı yüzde 2. Peki bunun pratikte ifadesi ne? Vakıfbank'tan 1 milyarlık kredi alan vatandaş ayda 53 milyon 400 bin lira kredi ödeyecek. Kredi miktarını 10 milyara çıkardığımızda 534 milyon liralık taksitimiz olacak. Faiz oranı daha yüksek; 2.45 olan bir bankadan yine 10 milyarlık kredi aldığımızda, aylık taksit 563 milyon lira. Yani arada aylık 29 milyon liralık fark olacak. Kredi miktarı çoğaldıkça bu fark da artacak.

10 YILLIK KREDİ
Büyük bankalar, en uzun kredi vadesini 5 yılla sınırlıyor. Vakıfbank'ın vadesi ise 10 yıllık bir süreyi kapsıyor. Uzun vade, daha az taksit ödenmesi avantajını da beraberinde getiriyor. Vakıfbank'tan 10 yıl sürecek olan 10 milyar tutarında kredi aldığımızda, yalnızca 256 milyon lira kredi taksiti ödeyeceğiz. Rakamı 20 milyara çıkardığımızda ise taksitler 512 milyon liraya çıkacak.

İPOTEK TEMİNAT OLABİLİYOR
Konut kredilerinde iddialı bankalardan bir diğeri ise Garanti Bankası. 2004 yılında da, piyasalarda devam eden iyileşme nedeniyle kredi faiz oranlarındaki düşüş ve emlak piyasasındaki canlanmanın, konut kredisine olan talebi yükseltmesini bekleyen Garanti Bankası yetkilileri, diğer avantajlar yanında bankalarının müşterilerine, kendilerine uygun koşullarda özel ödeme planları oluşturabilme olanağı sağladıklarını ifade ediyor. Kredi tutarı, ekspertiz değerinin yüzde 70'ine kadar çıkarken, teminat olarak ipotek kabul edilebiliyor. Ayrıca konut kredisi alanlara hayat sigortası ve konut sigortası yapılıyor.

2 AY SONRA ÖDEMEYE BAŞLA
Konut kredilerine ağırlık verilerek ve Türkiye'nin önde gelen firmaları ile işbirliği içinde yaygın bir şekilde konut kredisi kullandırılmasını planlanlayan İş Bankası da, önümüzdeki dönem yeni ürün çeşitleri geliştirilmesini temel prensip olarak belirledi. Banka, müşterileri eşit taksit ödemeli seçeneğin yanı sıra, değişken taksitli kredi kullanabilecekleri gibi, ilk taksit ödemesini 55 gün sonra da yapabiliyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-kredisiyle-ev-almak-kolaylasacak_9288.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • ev sahibi olmak 400 tl kiradan kurtulmak istiyorum. ali_bjk_@windowslive.com YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!