Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Yapı Ruhsatı ve Kredi Artıyor ama Satışlar Beklentinin Altında

Gayrimenkul Yatırım Oraklığı Derneğine (GYODER) göre, ekonomideki hızlı büyüme ve Türkiye'nin artan cazibesiyle gayrimenkul ve inşaat sektörleri için uygun koşullar yaratıldı ve inşaat sektörü, hem özel hem de kamu inşaat harcamalarındaki genişleme ile hızlı bir büyüme dönemine girdi.

yapi.com.tr / AA
Konut Yapı Ruhsatı ve Kredi Artıyor ama Satışlar Beklentinin Altında

GYODER'in, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nden Dr. Can Fuat Gürlesel'e hazırlattığı ''Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 2. Çeyrek 2010'' raporunda, geride bırakılan çeyreğin, Türkiye'de inşaat ve gayrimenkul sektörleri için önemli bir toparlanmanın işaretlerini gösterdiği vurgulanıyor. Raporda, 9 çeyrektir üst üste küçülen, ancak son dönemde yüzde 21,9 ile yeniden hızlı gelişme sürecine giren inşaat sektöründeki büyümeye dair önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin güçlendiği kaydediliyor.
    
Türkiye'de ekonomik büyümenin kazandığı ivme ve referandum sonrası beklentilerin iyileşmesi ile birlikte yılın geri kalanında inşaat ve gayrimenkul sektöründe toparlanmanın süreceği ifade edilen raporda, buna karşın dünya ekonomisinde iyileşmeye ilişkin kaygı ve risklerin ise halen sürdüğüne dikkat çekiliyor.

Raporda, ekonomideki hızlı büyüme ve Türkiye'nin artan cazibesiyle gayrimenkul ve inşaat sektörleri için uygun koşullar yaratıldığının altı çizilirken, inşaat sektörünün, hem özel hem de kamu inşaat harcamalarındaki genişleme ile hızlı bir büyüme dönemine girdiği, 9 çeyrek üst üste küçülen sektörün kayıplarını kapatmayı hedeflediği belirtiliyor.
    
Satışlar beklentinin altında
    
Konut sektöründe de yeni konut stokunun azalması ile birlikte yeni konut yatırımlarının arttığı bildirilen raporda, alınan konut yapı ruhsatlarında önemli bir büyüme yaşandığı, ancak konut sektöründe satışların henüz beklentilerin altında kaldığının görüldüğü ifade ediliyor. Uygun faiz oranları ve konut kredisi talebindeki genişlemenin konut talebini arttıracağına değinilen raporda, konut fiyatları ve konut kiralarının 2010 yılı genelinde durağanken, kredi genişleme amaçlı konut kredisi talebinin sürdüğü ifade ediliyor.
    
Raporda yer alan sonuçlar, ekonomideki hızlı büyüme ve canlı iç talebin ticari gayrimenkul piyasasında hareketlenmeye yol açtığına işaret ediyor. Ofis ve alışveriş merkezlerinde kiralama talebinden ve bu alanda yeni yatırımlardan bahsediliyor olsa da ofis, lojistik alan ve AVM kiraları durağanlığını koruyor.
    
Yabancıların Türkiye'ye ilgisi artıyor
    
Rapora göre, ekonomik büyüme ve iç talepteki hızlı genişlemeye paralel olarak 2010 yılında perakende sektöründe de önemli bir hareketlenme yaşanıyor. Yabancıların ofis kiralama talebi, perakende sektöründe girişler, otel yatırımları ve satın almaları ile lojistikte 3PL şirketlerin uluslararası standartta depo arayışları yeniden canlanmış bulunuyor. Yılın ilk çeyreğinde 566 milyon dolar olan yabancıların gayrimenkul alımının ikinci çeyrekte 916 milyon doları bulması ise Türk varlıklarına yabancı ilgisi ve iştahının arttığını gösteriyor. Raporda, mevzuat engellerinin kalkması durumunda yabancılara gayrimenkul satışında sıçrama yaşanabileceği belirtiliyor.

Yurtdışı gelişmeler ve risklerin yakından izlenmesi gerektiğine de dikkat çekilen raporda, Türkiye'ye yönelik ilgi iyi değerlendirilir, ekonomide gevşeme yaşanmaz ve yapısal reformlara ve sektörde mevzuat değişikliklerine öncelik verilirse gayrimenkul sektöründe hareketlenmenin hızlanacağının görüldüğü vurgulanıyor. Raporda, ekonomik büyümenin kazandığı ivme ve referandum sonrası beklentilerin iyileşmesi ile birlikte yılın geri kalanında inşaat ve gayrimenkul sektöründeki toparlanmanın devam edeceğinin anlaşıldığına yer veriliyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-yapi-ruhsati-ve-kredi-artiyor-ama-satislar-beklentinin-altinda_82772.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!