Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konya Çimento'nun İhracatı Toros Çimento İle Artacak

2006 ve 2007 yıllarında yapacağı 30 milyon euroluk yatırımla çimento üretim kapasitesini artıracak olan Konya Çimento, 2009 yılında ana hissedar konumunda olduğu Toros Çimento Fabrikası'nın devreye girmesiyle yurtdışı pazarlardaki etkinliğini artıracak.

Referans Gazetesi



abrikasının limana uzaklığı, nakliye maliyetlerinin yüksekliği ve ihracatta verilen devlet teşviklerinin kaldırılması nedeniyle 20 yıl aradan sonra 2004'te yeniden ihracata başlayan Konya Çimento, yurtdışı pazarlardaki ağırlığını artırmaya karar verdi. 2006 ve 2007 yıllarında yapacağı 30 milyon euroluk yatırımla çimento üretim kapasitesini artıracak olan Konya Çimento, 2009 yılında ana hissedar konumunda olduğu Toros Çimento Fabrikası'nın devreye girmesiyle yurtdışı pazarlardaki etkinliğini artıracak.

Çimento üretim kapasitelerinin 700 bin tonluk artışla 2 milyon 800 bin tona yükseleceğini belirten Konya Çimento Genel Müdür Yardımcısı Kadir Büyükkara, söz konusu yatırım sonrasında iç ve dış pazarlarda meydana gelebilecek olası değişikliklere de hazırlıklı olacaklarını söyledi. Büyükkara, yıl sonunda ihracatın toplam satışlar içerisinde yüzde 7-8 oranında paya sahip olacağını söyledi.

1.8 milyon ton çimento satacak
Konya Çimento olarak Toros Çimento Fabrikası'na yüzde 99 oranında iştirak ettiklerini dile getiren Büşyükkara, "Toros Çimento'yu bu yılın mayıs ayında kurmuştuk. Yatırıma 2007 yılının ortalarında başlayabilirsek 2 yıl sonra fabrika, 2009'da çimento üretimine hazır hale gelir" diye konuştu. Büyükkara, Toros Çimento Fabrikası'nın faaliyete geçmesiyle çimento kapasitelerinin yanı sıra müşteri ağlarının da genişleyeceğine dikkat çekti.

Mevsimsel dalgalanmalar nedeniyle zaman zaman ürettikleri çimentonun tamamının satılamadığını belirten Büyükkara, bu yıl 1 milyon 800 bin ton civarında çimento satışı gerçekleştireceklerini söyledi.

Beton kapasitesi artabilir
İlk yarıda iç piyasanın canlılığı karşısında yurtdışı satışlarını bilinçli olarak azalttıklarını belirten Büyükkara, bundan sonraki süreçlerde iç pazardaki etkinliklerinin yurtiçi inşaat sektörünün hareketliliğinden ve yatırımlarından bire bir etkileneceğini söyledi. Konya Çimento'nun çimentonun yanı sıra beton üretimi de gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükkara, "Beton sektörü, çimento ve inşaat sektörünün gelişimiyle paralellik gösteriyor. Şu anda 2 milyon metreküp düzeyinde olan beton üretim kapasitemizi 2007 yılında belki yüzde 10 düzeyinde artırabiliriz" dedi.

Öte yandan Konya Çimento'nun net dönem kârında bu yılın ocak-haziran döneminde yüzde 98,5'lik artış yaşandı. Şirketin net dönem kârındaki artışta diğer faaliyetlerden elde edilen gelir ve kârların ikinci çeyrekte, 10.3 milyon YTL olarak gerçekleşmesi etkili oldu. Aynı kalem, geçen yılın ikinci çeyreğinde 1.6 milyon YTL idi. Öte yandan Konya Çimento'nun ilk yarıda net satışları yüzde 40,2 oranında artarken, satışların maliyeti ise yüzde 64,4'lük artış kaydetti. Şirketin brüt esas faaliyet kârı ise 34.3 milyon YTL'den 39.9 milyon YTL'ye yükselirken, faaliyet kârı yüzde 43,6 oranında artarak 36.2 milyon YTL'ye ulaştı. Yaklaşık bir ay önce İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan üretimden satışlara göre Türkiye'nin ilk 500 büyük Sanayii Kuruluşları listesinde Konya Çimento, 214. sırada yer aldı. Şirket, 2004 yılında aynı sıralamada 324. olmuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konya-cimentonun-ihracati-toros-cimento-ile-artacak_48432.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!