Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konya Ovası'nda Çölleşme Tehlikesi

Yer altı suyu seviyesi hızla azalan ve çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan Konya Ovası'nda, bu yıl yer altı suyu seviyesindeki azalma hızının yavaşladığı bildirildi.

Sabah Gazetesi
Konya Ovası'nda Çölleşme Tehlikesi

Yer altı suyu seviyesi hızla azalan ve çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olan Konya Ovası'nda, bu yıl yer altı suyu seviyesindeki azalma hızının yavaşladığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, ''Tahıl Ambarı'' olarak bilinen Konya'nın, Türkiye'deki önemli tarımsal merkezlerden biri olduğunu söyledi. Konya'daki yer altı sularının tarımsal faaliyetler için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu anlatan Arık, ancak özellikle son 20 yılda kaçak su kuyularındaki artış ve su israfına neden olan vahşi sulama nedeniyle bu kaynağın giderek azaldığını ifade ederek, ''Yer altı suyu seviyesi o kadar azaldı ki, 20 yıl önce yaklaşık 30-40 metreden çıkarılan suyun seviyesi 100 metreden aşağı düştü. Yer altı suyu seviyesinde bu hızlı azalma, toprağın özgül nem tutumunu giderek azalttığı için ovayı çölleşmeye doğru sürüklüyordu. Çünkü yer altı suyu ne kadar aşağı çekilirse, toprak suya doymadığı için bitki o kadar fazla suya ihtiyaç duyuyor'' dedi.

Arık, bu kötü gidişin boyutlarının tespiti için bu yıl yeni ölçümler ve değerlendirmeler yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Ovada son yapılan yer altı suyu seviyesi ölçümleri umut verdi. DSİ yetkilileriyle ortak yaptığımız değerlendirmede, geçen yıl bir önceki yıla göre gerçekleşen ortalama 3 metrelik azalma hızı, bu yıl 0,5-1 metreye düştü. Su seviyesinin düşüş hızındaki bu azalmayı daha çok, su çeken kuyulardaki motorların daha az kullanılmasına bağlıyoruz. Daha önce elektrik bedellerini geciktiren çiftçi, yeni düzenlemeyle harcadığı elektriğin parasını peşin verme durumunda kalınca suyu daha tasarruflu kullanmaya başladı. Son 2 yıldaki yağışın yer altı suyunu daha çok beslemesi ve çiftçinin tasarruflu sulama sistemlerine geçmeye başlamasının da bunda olumlu etki yaptığını düşünüyoruz.''

Yer altı sularındaki azalış hızındaki yavaşlamanın Konya Ovası'nın çölleşmesi riskinden kurtulduğu anlamına gelmediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Arık, ''Bu riskin tümüyle ortadan kalkması için, çoğu kaçak olan su kuyularının denetim altına alınması, daha az su isteyen bitkilerin ekimine ağırlık verilmesi, damla ve yağmurlama gibi tasarruflu sulama sistemlerinin daha da yaygınlaştırılması gerekiyor'' diye konuştu.

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/konya-ovasinda-collesme-tehlikesi_80473.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!