Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konya'da Deprem Paniği

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre ilk deprem dün akşam Saat 21.29'da 5 km derinlikte kaydedildi. Merkez üssü Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4.5 büyüklüğündeki deprem kent merkezinin yanı sıra Konya'nın Sarayönü, Kadınhanı, Beyşehir, Çumra ilçeleri ile bağlı yerleşim

Sabah Gazetesi
1 Konya'da Deprem Paniği

Konya'da 7.5 saat arayla merkez üssü Konya merkez ilçe Selçuklu Sille Mahallesi olan 4.5 ve 4.7 büyüklüklerinde iki deprem meydana geldi. Kent merkezinde korkuya neden olan depremlerde can kaybı olmadı, panik nedeniyle baygınlık geçiren ve hafif yaralanan yüzlerce kişi hastanelerin acil servislerine başvurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre ilk deprem dün akşam Saat 21.29'da 5 km derinlikte kaydedildi. Merkez üssü Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4.5 büyüklüğündeki deprem kent merkezinin yanı sıra Konya'nın Sarayönü, Kadınhanı, Beyşehir, Çumra ilçeleri ile bağlı yerleşim birimlerinde hissedildi. Teravih namazına rastlayan deprem şehirde korku ve paniğe neden oldu.

Deprem nedeniyle şehir merkezinde yaklaşık 10 dakikalık elektrik kesintisi yaşandı, yüksek binalarda oturan çok sayıda vatandaşlar sokaklara çıktı. Uzun süre cep telefonu iletişiminde sorun yaşanması nedeniyle yakınlarını merak eden vatandaşların araçlarıyla trafiğe çıkması sonucu kent merkezinde ana yollarda trafik tıkandı. Konya'da büyük paniğin yaşanmasına neden olan depremin, 108 yıl sonra meydana gelen en büyük deprem olduğu belirtildi.

Acil servislere yatak takviyesi yapıldı

Başta Konya Numune Hastanesi olmak üzere bazı sağlık kurumlarının acil servisleri panik atak ve korku yaşayan, baygınlık geçiren çok sayıda vatandaşla doldu. Konya Numune Hastanesi acil servisindeki boş yatak kalmaması üzerine depolardan takviye yatak getirildi, acil Servis koridorlarında hastalara müdahale edildi. Aynı hastanenin Fizik Tedavi Servisi'nin bulunduğu eski binanın duvarında çatlak oluşması üzerine, serviste tedavi gören 26 hastadan durumu iyi olanlar evlerine gönderildi, kalanlar ise Ortopedi Servisi'ne taşındı.

Yoğunluğun en fazla olduğu Numune Hastanesinde daha fazla kişiye hizmet verebilmek için durumu iyi olanlar kayıt işlemi yapılmadan tedavi edildi. Hastaneye gelenlerin çok azının panik nedeniyle yüksekten atlayanlar, düşerek veya çarparak hafif yaralananlar olduğu gözlendi.

Hastane duvarında çatlak

Depreme bağlı yaralanma olayının olmadığı ancak hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle tüm acil sağlık personeli ile ilgili uzmanların çalıştıkları sağlık kurumlarına çağrıldığı bildirildi. İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya Numune Hastanesi Fizik Tedavi Servisi binasının oldukça eski bir yapı olduğunu, duvarda oluşan çatlağın da bugün Bayındırlık Müdürlüğünden gelen uzmanlar tarafından incelenerek rapor hazırlanacağını söyledi.

Konya'da ikinci deprem birinciden büyük oldu

Konya'da meydana gelen ikinci depremin merkez üssü de yine Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi oldu. Gazetecilere açıklama yapan ve yerel televizyonda konuşan bir akademisyenin 'korkulacak bir şey olmadığı ve artçı sarsıntının yaşanmayacağına'' ilişkin sözlerinin aksine birinciden 7,5 saat sonra daha büyük ikinci bir orta şiddette depremin meydana gelmesi yine vatandaşları sokağa döktü. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre saat 04.58'de 4.7 büyüklüğünde kaydedilen bu depremin ardından da ilkinde olduğu gibi şehir merkezinde kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı.



Sahurda deprem paniği

Sabah ezanına yakın bir vakitte yaşanması nedeniyle çok sayıda kişi bu depremi sahur için kalktığında hissetti. İlkinden daha uzun süren bu depremin 5.4 km derinlikte meydana geldiği bildirildi. Battaniyeleri ile sokaklara çıkan çok sayıda vatandaş hava aydınlanana kadar evlerine gitmedi, apartmanların bahçelerinde veya araçlarında sabahladı. Öğretmenevi Semti'nde incelemelerde bulunan Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, vatandaşlarla konuşarak, sakin olunmasını istedi. Öğretmenevi Semti Gazdeposu Sokak'taki hasar gören bir evin çevresine yıkılma ihtimaline karşın güvenlik şeridi çekildi.

422 kişi hastanelere başvurdu

Konya'da, yaklaşık 7,5 saat arayla meydana gelen orta şiddetteki 2 depremde toplam 422 kişinin hastanelere başvurduğu öğrenildi. Konya'nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi'nde dün akşam ve bugün sabaha karşı meydana gelen orta şiddetli depremler, deprem kuşağında olmadığı için bugüne kadar çok fazla depremin yaşanmadığı Konya'da korku ve paniğe neden oldu. Depremde, fenalık geçirip, panikleyerek evlerinin balkon ve pencerelerinden atlayan çok sayıda vatandaş, hastanelerin acil servislerine gitti.

Korkuya kapılarak evlerinin pencere ve balkonlarından atlayan veya fenalaşıp sinir krizleri geçiren toplam 422 kişi, yakınları tarafından hastanelere getirildi. Depremde, Konya Numune Hastanesine 255, Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesine 154, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine de 13 vatandaşın geldiği öğrenildi. Bu kişilerden önemli bir bölümünü, yüksekten atlama nedeniyle yaralananların oluşturduğu öğrenildi.

Konya'nın alüvyon zemini nedeniyle deprem daha şiddetli hissedildi

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Mehmet Ceren, Konya'nın zemininin alüvyon, yani pekişmemiş olduğunu söyledi. Bu durumun, depremin şiddetli hissedilmesinde çok önemli etkisi olduğunu ifade eden Ceren, ''Ayrıca depremin merkez üssünün kent merkezi olması ve yüzeye yakın noktalarda meydana gelmesi de şiddetli hissedilmesinde önemli bir etkendi. Merkeze yakın olması nedeniyle sarsıntılar aşağı yukarı yönünde oldu, bu da daha güçlü sarsıntılara yol açtı. Bu yüzden orta şiddette bir deprem olmasına karşın insanlar aşırı derecede korku ve paniğe kapıldı. Bu nedenle birçok insan balkon ve pencerelerden atladığını düşünüyorum'' diye konuştu.

Öte yandan artçı sarsıntıların halen devam ettiği kentte, merkez üssü merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki iki orta şiddette depremin ardından yine merkez üssü kent merkezi olan toplam 10 artçı sarsıntı kaydedildi.

Artçı sarsıntılar

Bu arada, orta şiddetli depremlerin ardından hafif şiddette 6 artçı sarsıntı oluştu. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, dün yerel saatle 21.29'da ve bugün sabah 04.58'de merkez üssü merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki iki orta şiddette depremin ardından merkez üsleri Karatay ve Selçuklu ilçeleri olan, büyüklükleri 2,6 ile 2,8 arasında değişen çok hafif şiddetli 6 artçı sarsıntı kaydedildi.

Ayrıca 10.32'de de merkez üssü merkez Selçuklu ilçesi olan 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.



Minarelerinden taş parçaları düşen bazı camilerin çevrelerinde güvenlik önlemi alındı

Konya'da meydana gelen deprem nedeniyle bazı camilerin minarelerinden taş parçaları düştü. Konya'nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi'nde dün akşam ve bugün sabaha karşı meydana gelen orta şiddetli depremlerde, Büyükşehir Belediyesinin arkasında bulunan Belediye Cami'nin minaresinden taş parçaları düştü. Minarenin yıkılma ihtimaline karşı cami çevresine şeritler çekerek güvenlik önlemi alan yetkililer, cami önündeki yolu da trafiğe kapattı.

Kent merkezindeki minarelerinden taş parçaları düşen diğer camilerin çevresinde de güvenlik önlemleri alındığı bildirildi. Öte yandan, depremin merkez üssü olan Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi'nde de vatandaşlar korku ve paniğe kapıldı.

Depremin merkez üssü Sille olduğu için, bölgedeki sarsıntının daha büyük olduğunu dile getiren mahalle sakinlerinden Hamza Ekici, insanların korku ve panik içinde evlerinden dışarı çıktığını anlattı. Ekici, ''Özellikle çocuklar ve kadınlar depremden çok etkilendi. Deprem anında her evden çocukların ağlama sesleri yükseliyordu. Ama Allah korudu, can kaybı söz konusu değil'' diye konuştu.

''Tekrar deprem olacak dedikoduları nedeniyle hastalar tedavileri tamamlanmadan evlerine götürülüyor''

Konya Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Adnan Tekin, tekrar deprem olacak dedikoduları nedeniyle hastaların tedavileri tamamlanmadan yakınları tarafından evlerine götürüldüklerini söyledi.

Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde yatan bazı hastalar ''Yarım saat sonra tekrar deprem olacak'' söylentileri üzerine hastane bahçesine çıkarak, tedavi olmak istemedi. Panik yaşayan hastalar, görevlilerin uyarıları sonrası hastanedeki yataklarına tekrar döndü. Başhekim Adnan Tekin, deprem sonrası yaşanan paniğin dışında hastanede bir sorunun olmadığını bildirdi. Yaşanan paniğin nedeninin ise deprem konusundaki dedikodular olduğunu belirten Tekin, şunları kaydetti:

''Tekrar deprem olacak dedikoduları nedeniyle hastalar tedavileri tamamlanmadan yakınları tarafından evlerine götürülüyor. Çalışanlarımız ve bizler hem anonslarla hem de birebir görüşerek hastalarımızı yatıştırmaya çalışıyoruz. Hastanemizde hizmeti etkileyici bir durum söz konusu değil.''

Tekin, gazetecilerin ''Yaşanan panik sonrası hamile kadınlara ambulansta müdahale edildi mi? sorusuna, ''Böyle bir şeyden haberim yok. Hastanenin başhekimi benim. Böyle bir şey olsaydı haberim olurdu. Çok zor durumda kalınırsa ambulansta da doğum gerçekleştirilebilir'' dedi.

Ayrıca, yaşanan deprem sonrası Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine düşme ve paniğe bağlı bayılma sonucu 13 kişinin başvurduğunu, tedavileri tamamlanan 10 kişinin taburcu edildiği, kalça kırığı ve vücutlarının değişik yerlerinde kesik olan 3 kişinin ise tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konyada-deprem-panigi_72286.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • 24.09.2009 saat 07:05 de yine bi deprem oldu arkadaşlar uyanık değildim sarsıntıyla uyandım YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!