Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Korsan Taksiler Örgütlendi!

Korsan taksiler İstanbul’da "Rent A Car" adı altında el ilanları dağıtarak iş yapmaya devam ediyorlar. Bunun en kötü etkisinde yasal olarak vergisini veren ticari taksi sahipleri ve bu taksiler sayesinde evine ekmek götüren şoförlere oluyor.

Habertürk
Korsan Taksiler Örgütlendi!

Korsan taksiler İstanbul’da "Rent A Car" adı altında el ilanları dağıtarak iş yapmaya devam ediyorlar. Bunun en kötü etkisinde yasal olarak vergisini veren ticari taksi sahipleri ve bu taksiler sayesinde evine ekmek götüren şoförlere oluyor.

İstanbul’da bir ticari taksi 3 aileyi geçindiriyor. Her bir şoförün ailesinin 4 kişi olduğunu düşünürsek çok büyük bir çoğunluk taksicilik yaparak hayatlarını sürdürüyolar. Genellikle mal sahipleri araçlarını kiraya verdikleri için kiralayan kişi, şoför ve mal sahibi kazanılan parayla geçimlerini sürdürüyor. Durum böyle olunca sadece İstanbul’da 216 bin kişinin ekmek yediği tekneye korsan taksiler, yasal ticari taksilerin işine sekte vuruyor.

Ortak havuz kurmuşlar

Korsan taksiler yakalandıklarında hem ceza yazılıyor hem de yasal olmayan araçları bağlanıyor. Ancak korsan taksinin bağlı bulunduğu durağa, aracı bağlanan şoföre hiçbir şekilde cezai işlem uygulanmıyor. Korsan taksinin durağının yerinin şikayet edilmesine rağmen, duraklar kapatılmıyor.

Bunu fırsat bilen durak sahipleri kendi aralarında bir havuz oluşturuyorlar. Havuzda toplanan para ise yakalanan korsan taksinin tüm ceza ve otopark ücretlerini ödemede kullanılıyor.

Korsanlar normal taksi gibi çalışıyor

Çoğu korsan taksi teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanıyorlar. Cep telefonlarındaki bas-konuş özelliğini telsiz gibi kullanıyorlar. Duraktan çıkıp müşteriyi bıraktıktan sonra tekrar durağa boş dönmemek için müşteriyi bıraktığı yerde telefonunun bas-konuş özelliğiyle bağlı olduğu durağa "müşteriyi bıraktım" diyerek tekrar sıraya giriyorlar. Bu sayede hem yakıttan tasarruf ediyorlar hem de İstanbul’un geneline taksi hizmeti veriyorlar.

Ticari taksiler isyanda

Ticari taksi sahipleri, korsan taksilerin bu denli örgütlü bir şekilde çalışmasını denetimsizliğe bağlıyorlar. Yakalanan korsan taksinin şoförünün sadece ceza ile kurtulduğunu, soruşturmaya alınmadığını, soruşturmaya alınsa durak sahiplerine kadar ulaşılıp korsan taksilerin ortadan kaldırılabileceğini savunuyorlar.

Ayrıca krizle beraber yevmiyelerini çıkartamayan şoförler işlerini bırakıyorlar. Petrol istasyonlarında ticari taksilerde çalışacak şoför aranıyor ilanları asılarak taksilere şoför aranıyor. Plaka sahipleri ise yeni Karayolları Trafik Kanunu’nun 35’inci maddesine göre plakalarına belediye tarafından el konulacağı haberlerinin ardından plaka değerlerinin düştüğünü ve bu konuda sadece yetkililerden sözlü olarak böyle bir şeyin gerçekleşmeyeceğini ancak buna rağmen kanun maddesinin halen taslaktan çıkarılmadığını savunuyorlar.

Taksi plakası kiralayanlar ise kiraların yüksek olduğundan yakınıyorlar. 2.500 TL olan kirayı çıkardıktan sonra kendilerine bişey kalmadığını ve kullandıkları araçların masraflarının çok olduğunu bu yüzden çoğu gün evlerine sadece plaka kirasına çalışmış durumda döndüklerini belirtiyorlar. Ayrıca petrol fiyatlarının dip seviyelere inmesine rağmen sürekli LPG’ye gelen zamları da anlamadıklarını belirtiyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/korsan-taksiler-orgutlendi_68620.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!