Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Korumanın Başkenti'nde Müze Sayısı Artacak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "korumanın başkenti" olarak anılan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde iki olan müze sayısının yapılan restorasyonlarla 4'e çıkarılması hedefleniyor.

yapi.com.tr/AA
'Korumanın Başkenti'nde Müze Sayısı Artacak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "korumanın başkenti" unvanıyla anılan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, "kale" olarak adlandırılan tepeye 1904-1906 yıllarında Hükümet Konağı olarak yaptırılan, 19 Ocak 1976'da çıkan yangın sonucu kullanılmaz hale gelen ve daha sonra restore edilerek 2007'de açılan Kent Tarihi Müzesi ile 19. yüzyılda yapılan, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Safranbolu'nun Korunması ve Sağlıklaştırılması Projesi" kapsamında 1979'da kamulaştırılıp restore edilen Kaymakamlar Evi, müze olarak turistlere hizmet veriyor.

İlçedeki müze sayısının artırılması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, Kent Tarihi Müzesi ile Saat Kulesi ve tarihi cezaevi de Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Devredilen binalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak restorasyon çalışmasıyla bu alanda etnografya ve arkeoloji müzeleri açılacak.

İlçede, Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1909 yılında "rüştiye" olarak yaptırılan Tarihi Çarşı bölgesindeki binada da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından uzun süre okul olarak kullanılan tarihi bina da bir başka müzeye dönüştürülecek.

Böylece "korumanın başkenti" Safranbolu'da, Kaymakamlar Evi, Kent Tarihi Müzesi ile Saat Kulesi ve tarihi cezaevi alanının restorasyonu sonucu yapılacak etnografya ve arkeoloji müzeleri, Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1909 yılında "rüştiye" olarak yaptırılan Tarihi Çarşı bölgesindeki binadan dönüştürülecek müze olmak üzere turistler için 4 müze hizmet verecek.

Vilayetler Birliğinden 600 bin lira destek
Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaymakamlar Evi için Vilayetler Birliğinden 600 bin lira destek aldıklarını belirtti.

Kent Tarihi Müzesi ve Kaymakamlar Evinin Safranbolu'da akla gelen ilk yerler olduğunu ifade eden Ürkmezer, "Kent Tarihi Müzesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığına devri için tüm çalışmalarımızı tamamladık. Bakanlık onun restorasyonunu sağlayacak şekilde bir çalışmayı yürütüyor" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/korumanin-baskentinde-muze-sayisi-artacak_173074.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!