Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Köy Enstitüleri için El Ele

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Ankara Şubesi’nin başlattığı etkinlik çağrısına, Ankara’daki birçok demokratik kitle örgütü, edebiyatçı, sanatçı ve üniversite öğrenci kulübü olumlu yanıt verdi. ODTÜ Eğitim Kulübü, Ankara Üniversitesi öğrencileri, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara Tabip Odası,

Cumhuriyet ANKARA
Köy Enstitüleri için El Ele

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Ankara Şubesi’nin başlattığı etkinlik çağrısına, Ankara’daki birçok demokratik kitle örgütü, edebiyatçı, sanatçı ve üniversite öğrenci kulübü olumlu yanıt verdi. ODTÜ Eğitim Kulübü, Ankara Üniversitesi öğrencileri, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Ankara Tabip Odası, YAPIDER gibi birçok oda ve sivil toplum örgütünün katılacağı etkinliğe, Edebiyatçılar Derneği ve kimi kültür sanat merkezleri de katkı sunacak.

Etkinlikler, 3, 4 ve 5 Temmuz günlerinde, kamp süreciyle başlayacak. YKKED adına çalışmaların sekreteryasını yürüten Fügen Çetiner, bir zamanlar yoksul köylü çocukların kilometrelerce kalas çekerek, taş kırarak, kendi emek ve güçleri ile kurdukları bu yapıların, çok anlamlı bir tarihsel sürece işaret ettiğini, binaların titizlikle korunması ve anıtsal birer yapı işlevi kazandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Enstitü yapılarının bakımsız kaldığına işaret eden Çetiner, “Hasanoğlan için vakit kaybebetmemek lazım. Enstitülerin, göz göre göre yok olmasına seyirci kalamayız... Bu yerleşkeye, olması gerektiği gibi bakmak ve korumak zorundayız” dedi. Çetiner, “Dönem dönem çeşitli düşünceler, taslak ve tasarımlar gündeme gelmiş. Ama ne yazık ki etkin bir hareket oluşturulamamış. Başlatılmış bazı girişimler de sürdürülememiştir. Buna karşın, her girişimin ardından gelen sessizlik, adeta yıkım sürecini hızlandırmaktadır. Her geçen gün de yıkımın boyutu büyümektedir” diye konuştu. Çetiner, şöyle devam etti:

“Aynı yerleşke içinde bugün eğitim yapan birden çok kurumun genç kuşakları da, bu yıkılışı izlemekte, değerbilmezliği, söz yerindeyse görerek öğrenmektedir. Bu düşüncenin, yalnızca meslek odalarımız, yükseköğrenim kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz tarafından değil, bağımsız bir kültür tarihine, yoksul insanlarımızın emeğine, kendi kültürüne ve geleceğine saygılı olması gereken tüm toplum tarafından benimsenmesi ve içselleştirilmesi gerekmektedir. Bu yapılar ve yapılarda verilen eğitim bugün bizlere de, gelecek nesillere de çok şey öğretecek özelliklerde. Yalnızca Ankara değil, ülke genelinde bir uyandırma, yardımlaşma ve dayanışma seferberliği başlatmak zorundayız. Böyle bir anlayışla yola çıkarak, yurttaşların destek ve katılımı, eleştirileri, düşünsel katkıları ile ayrıntıları gelişecek bir çalışma başlatmak istiyoruz. Bu çalışmanın diğer enstitülerin bulunduğu illerde de uygulanabilir olmasını istiyoruz.”

Önce binaların çevresi temizlenecek

Etkinliğin programı ise şöyle:

* Katılımcı sayısına göre, seçilecek yapıların çevrelerinin temizliği. Amfi tiyatro, hamam ve metal atölyeleri, ahşap atölyesi, öncelikle ele alınabilecek yapılar olarak önerilmektedir. Çevredeki atıkların toplanması, amfi tiyatro duvarlarının temizlenmesi, meslek örgütlerinin teknik bilgi ve donanımından yararlanarak (binaların dışında) yakın çevre düzenlemeleri yapılması, çevreye yayılmış malzemelerin yapılara ait olanlarının saptanması, düzenlenmesi.

* Uzman kişilerce söz konusu yapılar ile ilgili tespit çalışmaları yapılması ve varsa daha önce yapılmış değerlendirmeler de göz önünde bulundurularak raporlar düzenlenmesi.

* Katılımcılara, Köy Enstitüleri ve Hasanoğlan tarihi ile ilgili bilgi verilmesi.

* Kültürel içerikli açık oturumlar, edebiyat söyleşileri, müzik dinletileri, tiyatro çalışmaları gibi etkinlikler düzenlenerek bilgi paylaşım ortamları, imgelem geliştirme olanakları yaratılması.

* Eğitim sorunlarının tartışılacağı, kültürel ve zihinsel faaliyetlerin yer alacağı çeşitli işlik çalışmaları yapılması ve sonuçlarının paylaşılması.

Hasanoğlanlılar da katılacak

Etkinlikte tüm gereksinimler imeceye katılanlarca karşılanacak. Yerleşkede bulunan Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi’nin yatakhane ve yemekhane mekânları kullanılacak. Ancak, okula hiçbir yük getirmeyecek şekilde gereken her türlü önlem, Düzenleme Ekibi’nce ayrıntılı şekilde planlanmış. Çalışmalara, Hasanoğlanlı yurttaşlar da katılacak.

Benzer etkinlikler Köy Enstitüleri binalarının bulunduğu diğer illerde de gerçekleştirilecek. YKKED tarafından organize edilen etkinliklere o illerdeki meslek ve sivil toplum örgütlerinin de katılımı sağlanacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koy-enstituleri-icin-el-ele_70217.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!