Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuğulu'da Kuruyan Servilerin Yerine Ak Kavaklar Dikildi

Çankaya Belediyesi, Kuğulu Park’ın Atatürk Bulvarı kısmındaki kurumuş servileri tehlike oluşturduğu gerekçesiyle kesti. Belediye, kesilen serviler yerine Kavaklıdere’ye adını veren “ak kavaklar”dan dikti. Servi kavakların Kuğulu Altgeçidi’nin etkisiyle kuruduğunu belirten uzmanlar ise Ankara Anakent Belediyesi’ni altgeçidin yapımı sırasında

Cumhuriyet ANKARA
Kuğulu'da Kuruyan Servilerin Yerine Ak Kavaklar Dikildi

Çankaya Belediyesi, Kuğulu Park’ın Atatürk Bulvarı kısmındaki kurumuş servileri tehlike oluşturduğu gerekçesiyle kesti. Belediye, kesilen serviler yerine Kavaklıdere’ye adını veren “ak kavaklar”dan dikti. Servi kavakların Kuğulu Altgeçidi’nin etkisiyle kuruduğunu belirten uzmanlar ise Ankara Anakent Belediyesi’ni altgeçidin yapımı sırasında uyarmıştı. Altgeçit inşaatına başlandığı sırada çekilen fotoğraflarda yeşil olduğu görülen kavakların bu tarihten sonra günden güne kurumaya başladığı gözlenmişti.

Cumhuriyet Ankara, 2008 Ağustos ayında Kuğulu Park’ın Atatürk Bulvarı’na bakan kısmındaki kavakların kurumaya başladığını haberleştirmişti. Haberde, 8 kavak ağacından 2’sinin kuruduğu, diğerlerinde de kuruma belirtilerinin olduğunu ifade edilmişti. Kavakların kuruma nedeni konusunda ise uzmanlar, bölgede 2006 sonunda inşaatına başlanan ve 2007 başında bitirilen Kuğulu Altgeçitlerinin varlığına işaret etmişti. Altgeçit inşaatına başlandığı sırada çekilen fotoğraflarda kavakların tümünün yeşil olduğu gözlenirken, haberin çıktığı 2008 Ağustos ayında bunların ikisinin kuruduğu 2009 yazında ise bu sayının daha da arttığı gözlenmişti. Tüm uyarılara karşın kavak ağaçlarının kurumasının önüne geçilemedi. Çankaya Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de geçtiğimiz hafta Kuğulu Park’ta tehlike oluşturan 6 kurumuş kavak ağacını kesti. Kuruyan ve içi boşalan kavak ağaçlarının olası rüzgârda devrilme tehlikesi bulunduğunu belirten belediye yetkilileri, can ve mal kaybına neden olmamak için böyle bir çalışma içine girdiklerini ifade etti. Yetkililer, Çankayalıların gözde parklarından biri olan Kuğulu Park’ta kurumuş ağaçların görsel açıdan da sıkıntı yarattığını dile getirdiler. Kuruyan servi kavakların yerine Kavaklıdere’ye adını veren ak kavaklar dikildi.

‘Yapılacak başka bir şey yoktu’

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, kavakların kesilmesi konusunda artık yapılacak bir şeyin olmadığını ve tamamen yurttaşların can güvenliğinin düşünülerek kuruyan ağaçların kesildiğini kaydetti. Kolçak, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Altgeçit planı hatalıydı. Bunlar devam ettiği sürece bu katliam sürer. Melih Gökçek’e bir kez daha söylüyoruz. Bu kentin bitkileri ve bitkisel dokusu sarf malzemesi değildir. Onlar canlı materyallerdir... Çankaya Belediyesi halkın can güvenliğini düşünerek bunları kesti. Yeni dikilecekler de mutlaka kavşaktan etkilenecektir. Bununla ilgili bütün önlemler alınacaktır. Çalışmaları Çankaya Belediyesi ile birlikte yürütüyoruz.”

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Üyesi Ahmet Demirtaş da, Kuğulu Park’ın sembolünün ak kavak olduğunu söyledi. Ak kavağın faydalarına değinen Demirtaş, “Kavak türlerinin tümü su isteği fazla olan ağaçlardır. Ak kavak da bu türlerdendir. Ak kavağın bir üstün yanı daha vardır: Ak kavak diğer türlerine göre daha uzun ömürlüdür. Bir de hafif tuzlu topraklarda dahi yetişebiliyor. Kavak ağaçları geniş yapraklı olduğu için bunların trafiğin gürültüsünü kesme ve havadaki partikülleri tutma özelliği vardır. Hava kirliliğinden az etkileniyorlar. Bu özelliği nedeniyle kentin taban suyunun yüksek olduğu alanlara dikilmeleri uygun olur” dedi. Altgeçit çalışması sırasında kavakların köklerinin kesildiğini, bunların yerlerine beton döküldüğünü ve Kavaklıdere’de yer altından geçen suyun altgeçidin derin yapılması nedeniyle kesildiğini kaydeden Demirtaş, bu nedenlerle kavakların kuruyacağını o zaman da söylediklerini vurguladı. Demirtaş, altgeçit nedeniyle yeni dikilen ak kavakların daha çok sulanmaya ve bakıma ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuguluda-kuruyan-servilerin-yerine-ak-kavaklar-dikildi_73840.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!