Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın
BÖLÜM SPONSORU

Kültür Bakanı, Nâzım Heykeli için İstanbul'da Bir Belediye Arıyor

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'da duran bakanlığın elindeki Nâzım Hikmet heykelini kendi elleriyle İstanbul'a dikeceğini, ama istekli belediye olmadığını söyledi.

Radikal Gazetesi/Erkan AKTUĞ
Kültür Bakanı, Nâzım Heykeli için İstanbul'da Bir Belediye Arıyor

nceki akşam Habertürk'te ekrana gelen Melih Meriç'in sunduğu Basın Kulübü programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'da Boğaz'a nazır bir Nâzım Hikmet heykeli diktirme hayali olduğunu, isteyen bir belediye olursa bakanlığın elindeki Nazım heykelini kendi eliyle getirip İstanbul'a dikebileceğini söyledi.

Bakan Günay, Şahin Alpay'ın 'Nâzım'ın mezarını Türkiye'ye getirmeyi istiyor musunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Nâzım 1963'te öldü. Soğuk Savaş'ın bittiği 1990'lardan beri bu konu konuşuluyor, ondan önce adını bile anmak tehlikeliydi. Ben Nâzım'ın (Anadolu'da bir çınar ağacının altına gömülmek istediği) vasiyetini, memleket hasretiyle yanıp tutuşan şiirlerini biliyorum. 90'lardan beri konuşuluyor ama boş laf. Bu konuda ne yapılmış diye baktım hiçbir resmi girişim, adım yok. Nâzım Hikmet Vakfı'yla ve ailenin dolaylı yakınlarıyla konuştum. Bana dolaylı olarak aktarılan en son bilgi oğlunun böyle bir şeye sıcak bakmadığı yönünde. Somut bir gelişme olmadan konuşulmuş bugüne kadar."

Nâzım'ın "Bir vapur geçer Varna önünden/ Uy Karadeniz'in gümüş telleri/ Bir vapur geçer Boğaz'a doğru/ Nâzım usulcacık okşar vapuru/ yanar elleri" şiirinin içini yaktığını, bu kadar vatan hasretiyle yazılmış bir şiirin dünyada olmadığını vurgulayan bakan Günay, "Bence İstanbul'a Boğaz'a nazır bir Nâzım heykeli yakışır. Geçenlerde (Radikal yazarı) Hakkı Devrim Nâzım'ın 'Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda' şiirini hatırlatarak oraya daha çok yakışacağını yazdı. O da içimi cız ettirdi. Bence oraya da yakışır. İstanbul'da bir belediye talip olursa, iyi bir yer belirlersek Güzel Sanatlar'da elimizde güzel bir Nâzım heykeli var, getirir ben kendi ellerimle koyarım. Böyle bir hazırlığımız var" diye konuştu.

Şişli ve Kadıköy ne oldu?
İstanbul'da büyükşehir dahil birçok belediye AKP'nin elindeyken, kültür bakanı bir belediye mi bulamıyor? Söz konusu Nâzım Hikmet olunca, işler zorlaşıyor. Nâzım Hikmet'in 100. doğum yıldönümü olan 2002 yılında CHP'li Şişli Belediyesi ile Kültür Bakanlığı işbirliğiyle heykeltraş Tankut Öktem'e bir Nâzım heykeli yaptırılmıştı. Ancak ne olduysa son anda dönemin İzmirli kültür bakanı Suat Çağlayan 'Şişli'den heykelin alınması yönünde bir istek gelmemesini' gerekçe göstererek heykelin İzmir'e dikilmesini sağlamıştı.

Ayrıca, 2002 yılında CHP'li Kadıköy Belediyesi de ünlü heykeltraş Rahmi Aksungur'a sipariş ettiği Nâzım Hikmet heykeli için bağış kampanyası başlatmış ve heykelin Bahariye Caddesi'ndeki Moda havuzunun bulunduğu alana dikileceğini açıklamıştı. Sonra Bahariye'den tramvay geçti, heykelden hâlâ bir ses yok.
Günay'ın "Güzel Sanatlar'da elimizde var" dediği Nâzım Hikmet heykeli, eski kültür bakanlarından Fikri Sağlar tarafından Azerbaycanlı Sait Rüstem'e yaptırılmıştı. Rüstem'in heykeli Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi alanında bulunuyor.

Kültür Bakanı, İstanbul'da Nâzım heykeline talip bir belediye arıyor, duyan, ilgilenen var mı?

http://www.yapi.com.tr/haberler/kultur-bakani-nazim-heykeli-icin-istanbulda-bir-belediye-ariyor_59585.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!