Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuraklığa Karşı "Kontrollü Yağış" Önerisi

Orta Asya ülkelerinde de beş yıl içinde ciddi bir su problemi bekleniyor. Bölgede buzullar hızla eriyor. Özbekistan Milli UNESCO Komitesi'nde yer alan Özbek bilimadamı Prof. Bekcan Taşmuhammedov, Aral gölü havzasını sulayan Ceyhun ve Seyhun ırmaklarını besleyen Tanrıdağı ve Pamir buzullarının hızla eridiğini, son 50 yılda bu buzulların yüzde 20

CNN Türk
Kuraklığa Karşı "Kontrollü Yağış" Önerisi

Orta Asya ülkelerinde de beş yıl içinde ciddi bir su problemi bekleniyor. Bölgede buzullar hızla eriyor. Özbekistan Milli UNESCO Komitesi'nde yer alan Özbek bilimadamı Prof. Bekcan Taşmuhammedov, Aral gölü havzasını sulayan Ceyhun ve Seyhun ırmaklarını besleyen Tanrıdağı ve Pamir buzullarının hızla eridiğini, son 50 yılda bu buzulların yüzde 20 ile 40 azaldığını söyledi.
 
Taşmuhammedov, son dönemde ise bu buzulların yılda yüzde 1 oranında küçüldüğünü kaydetti. Orta Asya ülkelerinin önemli su kaynağı Ceyhun ve Seyhun ırmaklarının suyunun azalacağını ifade eden Taşmuhammedov, bunun da su krizine ve kuraklığa yol açacağını belirtti.
 
"Kontrollü yağış uygulamasına geçilmeli"
 
Günümüzde zaten bölge ülkelerinde su sorunu bulunduğunu anlatan Taşmuhammedov, yakın gelecekte kuraklığın baş göstereceğini, tarım alanlarının tuzluluk oranının artacağını ifade etti. Taşmuhammedov, yaklaşan bu ciddi problemi çözebilmek için kontrollü yağış uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirterek, bölge ülkelerinde Yağış Yönetme Kurumu kurulmasını istedi.

Ceyhun ve Seyhun ırmaklarının suyunun azalmasıyla bunların beslediği Aral gölünün su miktarı son 50 yılda 1183 kilometreküpten 115 kilometre küpe düştü, gölün suları 100-150 kilometre çekildi, su seviyesi ise 53.4 metreden 30.72 metreye indi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kurakliga-karsi-kontrollu-yagis-onerisi_62161.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!