Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuruşu Kuruşuna Aynı 57 Teklif Hayatın Doğal Akışına Aykırı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ, Haziran ayında iki ihale düzenledi. 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilen 'Avrupa Yakası 2007 Yılı 3. Kısım Müteferrik Atık Su ve Yağmursuyu Kanal İnşaat Yapım İşi' ihalesine 88 firma teklif verdi. 25 Haziran'da yapılan 'Asya Bölgesi Müteferrik İçme Suyu Şebeke ve Kat Ayrımı İnşaat Yapım İşi' ihalesine

Vatan Gazetesi
Kuruşu Kuruşuna Aynı 57 Teklif Hayatın Doğal Akışına Aykırı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ, Haziran ayında iki ihale düzenledi. 19 Haziran tarihinde gerçekleştirilen 'Avrupa Yakası 2007 Yılı 3. Kısım Müteferrik Atık Su ve Yağmursuyu Kanal İnşaat Yapım İşi' ihalesine 88 firma teklif verdi. 25 Haziran’da yapılan 'Asya Bölgesi Müteferrik İçme Suyu Şebeke ve Kat Ayrımı İnşaat Yapım İşi' ihalesine ise 51 şirket teklif sundu.

Kapalı zarf usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde, firmaların verdikleri teklifler incelendiğinde ortaya "Bu kadar tesadüf olur mu?" dedirten bir tablo çıktı. Çünkü iki ihalede toplam 57 firma kuruşuna kadar aynı teklifte bulundu. Bu iki ihale 9 Temmuz tarihinde Vatan Gazetesi'nde "Bu da tesadüf mü?" başlığı ile haber oldu.

KİK harekete geçti

Vatan’da haberin yer aldığı gün Kamu İhale Kurumu (KİK) harekete geçti ve iki ihaleyi de mercek altına aldı. İncelenen ihalelerden 'Avrupa Yakası 2007 Yılı 3. Kısım Müteferrik Atık Su ve Yağmursuyu Kanal İnşaat Yapım İşi'nin raporu hazırlandı ve KİK tarafından yayınlandı. Diğer ihalenin soruşturması ise devam ediyor.

KİK’in hazırladığı raporda 23 firmanın kuruşuna kadar aynı teklifi verdiği belirtilip şu ifadeler kullanıldı: "İhaleye 23 firmanın kuruşuna kadar aynı teklifi verdiği anlaşılmıştır. Başvuru konusu ihale teklifin 30 farklı kalemden oluştuğu, söz konusu kalemlerde farklı maliyet bileşenleri kullanmak suretiyle yeni kuruş hanesi dahil olmak üzere aynı teklifin sunulmasının 'hayatın olağan akışına aykırı olduğu', bu haliyle verilen tekliflerin söz konusu ihalenin 'ihale kararını etkilemeye yönelik bir davranış' olup olmadığının incelenmesi için konunun İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi gerekmektedir."

Maliyet mi verildi?

Peki kuruşuna kadar aynı teklif nasıl gerçekleşti? İSKİ ile çalışan müteahhitler bu tabloyu "İlk defa böyle bir şey oldu" şeklinde yorumlarken, yasak olmasına rağmen ortalama maliyetin İSKİ tarafından ihaleye giren firmalara verilmediği sürece böyle bir tablonun ortaya çıkamayacağını iddia etti.

KİK de bu iddiayı doğrular şekilde hazırladığı raporda, "hayatın olağan akışına aykırı" tanımını kullandı. Müteahhit firma yetkilileri bu tesadüfü, "İyi mühendis bu fiyatı bulur, herkesin mühendisi iyiymiş" sözleriyle yorumlamıştı.

57 şirket aynı teklifi yaptı, bu kadar tesadüfe pes dedirtti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ, Haziran ayında iki ihale düzenledi. 19 Haziran’da gerçekleştirilen 'Avrupa Yakası 2007 Yılı 3. Kısım Müteferrik Atık Su ve Yağmursuyu Kanal İnşaat Yapım İşi' ihalesine 88 firma teklif verdi. 25 Haziran’da yapılan 'Asya Bölgesi Müteferrik İçme Suyu Şebeke ve Kat Ayrımı İnşaat Yapım İşi' ihalesine ise 51 firma teklif sundu. Kapalı zarf usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde, firmaların verdikleri teklifler incelendiğinde ortaya "Bu kadar tesadüf olur mu?" dedirten bir tablo çıktı. Çünkü iki ihalede toplam 57 firma kuruşuna kadar aynı teklifte bulundu.

İşte yapılan teklifler

'Asya Bölgesi Müteferrik İçme Suyu Şebeke ve Kat Ayrımı İnşaat Yapım İşi'ne katılan 51 firmadan 35’i kuruşuna kadar aynı teklifi verdi.

5 firma 13 milyon 209 bin 587 YTL 2 kuruş

9 firma 13 milyon 87 bin 270 YTL 9 kuruş

11 firma 12 milyon 944 bin 574 YTL

10 firma 12 milyon 822 bin 263 YTL 6 kuruş

'Avrupa Yakası 2007 Yılı 3. Kısım Müteferrik Atık Su ve Yağmursuyu Kanal İnşaat Yapım İşi' ihalesine 88 firma teklif verdi ve 22 firmanın teklifi kuruşuna kadar aynı çıktı.

3 firma 16 milyon 931 bin 264 YTL 87 kuruş

8 firma 16 milyon 774 bin 493 YTL 90 kuruş

4 firma 16 milyon 591 bin 594 YTL 43 kuruş

5 firma 16 milyon 434 bin 823 YTL 46 kuruş

2 firma 16 milyon 95 bin 153 YTL 62 kuruş

http://www.yapi.com.tr/haberler/kurusu-kurusuna-ayni-57-teklif-hayatin-dogal-akisina-aykiri_63575.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!