Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuşadası Limanı'ndaki Yıkım Arbedeye Dönüştü

Kuşadası Limanı'nın işletilmesiyle ilgili hergün yeni bir sorun gündeme gelirken, dün de işyerlerinin yıkımı için bölgeye giden ekiplerle, mekan sahipleri arasında kavga çıktı. Sıcak saatlerin yaşandığı limanda olayların büyümesini güvenlik güçleri önledi.

Yeni Asır Gazetesi
Kuşadası Limanı'ndaki Yıkım Arbedeye Dönüştü

Kuşadası Limanı'nın işletilmesiyle ilgili hergün yeni bir sorun gündeme gelirken, dün de işyerlerinin yıkımı için bölgeye giden ekiplerle, mekan sahipleri arasında kavga çıktı. Sıcak saatlerin yaşandığı limanda olayların büyümesini güvenlik güçleri önledi. Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, işyerlerinin imar planına aykırı olduğunu anlatırken, kalabalık arasından tepkiler yükseldi. Olayların büyümesi endişesiyle Aydın'dan çevik kuvvet ekibi gönderildi. Gerginlik sürerken limanı işleten Ege Ports şirketi, Aydın 1. Bölge İdare Mahkemesi'ne konuyla ilgili itiraz etti ve yeni bir imar planı hazırlandığı iddiasıyla yıkımın durdurulmasını talep etti. Mahkeme, akşam saatlerinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Karar, Kuşadası Belediyesi'ne resmen tebliğ edilmemesine rağmen, yıkım işlemi durdu.

Özelleştirme İdaresi'nin, ihalesi idare mahkemesince iptal edilen Kuşadası Limanı'nın Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne teslim edilmesini istediği, yerine getirilmeyince de TDİ'nin, ihtiyati tedbir istemiyle dava açtığı ortaya çıkmıştı.

Dozere set kurdular

Danıştay'ın imar planını iptal etmesiyle 2003 yılından beri liman içerisinde kaçak duruma düşen 56 işyeri, terminal binası ve yönetim binasının yıkımı için Aydın İdare Mahkemesi'nden iki kez yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Kuşadası Belediyesi, her iki karara da itiraz etti. Son olarak Bölge İdare Mahkemesi, belediyenin itirazını haklı bularak Aydın İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Kararın, belediyeye tebliğ edilmesinin ardından encümen yıkım kararı aldı. Altungün, zabıta ve fen işlerinin başında bulunduğu yıkım ekibi, iş makineleriyle limana girdi. Liman içindeki gerginliğin tırmanması üzerine çevik kuvvet ekipleri olaya müdahale etti. Tartışmaların büyümesiyle Aydın Emniyet Müdürlüğü ilçeye takviye kuvvet gönderdi. Ege Ports çalışanları ve bazı işyeri sahipleri yıkımı önlemek için dozerin önünde set kurtu. Limana gelen Altungün'e de tepki gösteren öfkeli işletmeciler polis tarafından güçlükle yatıştırıldı.

Gergin saatler

Altungün, mahkemenin verdiği kararı uygulayacaklarını bu nedenle işyeri sahiplerinin mekanlarını boşatmalarını istedi. Ardından liman içerisindeki tüm işyerlerinde noter, zabıta ve fen işleri ekipleri tarafından tek tek tespit yapılarak boşaltma işlemlerine başlandı. Bu sırada bazı kişiler taşkınlık yaparak Başkan Altungün'e bağırdı. Altungün, "Göreve geldiğimizde mahkemenin verdiği kararı uygulayacağımızı belirtmiştik. Şimdi de mahkemenin verdiği kararı uyguluyoruz. Yoksa, kanunlara karşı gelmiş oluruz. Hukuksuzluğun karşısındayken, hukuka aykırı davranmak istemiyoruz" dedi.

Tebliğ edilmedi

Olylar sürerken, Ege Ports şirketi yetkilileri, Aydın 1. Bölge İdare Mahkemesi'ne yıkımın durdurulması talebiyle başvurdu. Mahkeme, bir kez daha yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İptal edilen ruhsatlara binaen yapılan işyerlerinin kendileri açısından müktesep hak oluşturduğunu ileri süren Ege Ports yetkilileri, uyuşmazlığa konu olan binalarla ilgili planın iptali sonrasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yeni bir plan yapıldığını ileri sürdü. Başvuruyu inceleyen mahkeme, belediyeden yıkımla ilgili evrakları istedi. Belediyeye de savunma yapması 30 gün süre vererek, yıkım işleminin yürütmesini durdurdu. Altungün, 30 gün beklemeden evrakları hazırlayarak mahkemeye teslim edeceklerini söyledi. Ege Ports şirketinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yeni bir plan hazırlandığı iddiasının doğru olmadığını vurgulayan Altungün, "İnanıyorum ki en kısa sürede verilen karar kaldırılacak ve yıkımlar devam edecek" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kusadasi-limanindaki-yikim-arbedeye-donustu_83346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!