Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kuveyt'ten Türk Müteahhitlere Davet

Kuveyt, önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek büyük altyapı projelerinin Türk firmalarınca üstlenilmesini istedi. Bakan Şimşek, Türk müteahhitlerinden 70'den fazla ülkede 150-155 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını bildirdi.

NTV
1 Kuveyt'ten Türk Müteahhitlere Davet

Kuveyt, önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek büyük altyapı projelerinin Türk firmalarınca üstlenilmesini istedi. Bakan Şimşek, Türk müteahhitlerinden 70'den fazla ülkede 150-155 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını bildirdi.        

Geçtiğimiz günlerde Arap Ekonomik Forumu nedeniyle Beyrut'a giden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada Kuveyt Başbakan Yardımcısı Ahmet El Fahd El Cabir El Sabah ile de bir görüşme yaptı.    

Şimşek, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ile görüşmesinde Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası başarısının da gündeme geldiğini bildirdi. El Sabah'ın ülkesinde gerçekleştirilecek büyük ihalelere Türk firmalarının katılmasını istediğini kaydeden Şimşek, şu açıklamada bulundu:        

''Kuveyt hükümeti, bu ülkede 24 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlamış. Türk firmalarının aktif olarak bu projelere, ihalelere katılmasını istiyorlar. Kuveyt Başbakan Yardımcısı, bu durumu bizzat bana iletti. Ben, bu hafta Türkiye-Kuveyt Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantıları için bu ülkeye gideceğim. Başbakan Yardımcısı El Sabah, kendisiyle yaptığımız görüşmede, bana (Kuveyt'e geldiğinde, beraberinde mümkünse geniş bir işadamı grubu getir. Onlarla beraber gel. 24 milyar dolarlık altyapı yatırımımız olacak. Biz, Türklerin de ülkemizin kalkınmasında, alt yapının yenilenmesinde aktif şekilde rol almasını istiyoruz. Müteahhitlerinizin bu projelerde yer almasını istiyoruz. Türk müteahhitleri, bizim pazarımızda da faaliyette bulunsun. Buraya mutlaka Türk işadamları da gelsin, biz onlarla görüşelim) dedi.        

Biz de, bunu değerlendireceğiz ve Türk müteahhitlik firmalarının Kuveyt'te de büyük projeleri üstlenmesi için gereken katkıyı sağlayacağız.''        

Türk müteahhitlik sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğini de belirten Bakan Şimşek, ''Müteahhitlerimiz, 70'den fazla ülkede 150-155 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. Bugün müteahhitlerimiz dünyanın bir çok ülkesinde başarılı projelere imza atıyor, çok başarılı işler yapıyor. Ben, bu durumun artarak devam edeceğine inanıyorum'' diye konuştu.
       
MARKA OLDUK

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da, Kuveyt'in büyük altyapı projeleriyle ilgili davetini değerlendirirken, ''Türk müteahhitleri, gerçekten bir marka oldu'' dedi.       

Arap ülkeleri, Kuzey Afrika, Türk cumhuriyetleri, Rusya ve diğer bölgelerden ve ülkelerden Türk müteahhitlik firmalarına ''Gelin, burada iş yapın'' şeklinde çağrıda bulunulduğunu dile getiren Koçoğlu, şöyle devam etti:       

''Türk müteahhitleri, bugün gerçekten bir marka oldu. Avrupa'da bile aranıyoruz. Daha dün İspanya'dan bir teklif geldi. Bu ülkede büyük bir otel yapılacakmış. Türk firması isteniyor. Oysa ki İspanya'da da büyük inşaat firmaları var. Ancak yatırımcı kuruluş, (inşaatı mutlaka bir Türk firması yapsın) demiş. Dünyanın her tarafından bu yönde çağrı alıyoruz. Bunlar tabii güzel şeyler. Sektörde aşırı rekabet içinde bu süreç devam ediyor. Türk firmalarına karşı ayrı bir teşvik unsuru getirilmiş değil. Ayrıcalığımız yok ama gerçekten müteahhitlerimiz, giderek daha fazla aranıyor ve daha büyük projeleri üstleniyor. Kuveyt için de bu durum söz konusu. Müteahhitlik kuruluşlarımız, bu ülkede de büyük projeleri gerçekleştirebilir. Diğer Körfez ülkelerinde zaten oldukça başarılı projeler gerçekleştiriyoruz. Suudi Arabistan da aynı şekilde müteahhitlerimizin bu ülkede daha fazla iş alması çağrısı yapıyor. ''
        
HER YIL ORTALAMA 395 PROJE ÜSTLENİLDİ

Bu arada Dış Ticaret Müsteşarlığının Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri verilerine göre, Türk müteahhitleri 2003-2009 döneminde her yıl ortalama 395 proje üstlendi. 2003 yılında 281, 2004 yılında 400, 2005 yılında 380, 2006 yılında 451, 2007 yılında 354, 2008 yılında da 562 olan proje sayısı, geçen yıl 337 olarak belirlendi. 7 yıl önce 4 milyar 33 milyon dolar olan yıllık proje bedeli, 2009'da 20 milyar 4 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemdeki ortalama proje bedeli de, 17 milyon dolardan, 59 milyon dolara çıktı.        

Bu şekilde Türk müteahhitleri, yurt dışında çok daha büyük projeleri gerçekleştirmeye başladı.        

2003-2009 döneminde müteahhitlerimizin üstlendikleri projelerin yüzde 18,2'lik bölümünü Rusya'daki işler oluşturuyor. Bunu Libya, Türkmenistan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Katar, Cezayir ve Suudi Arabistan takip ediyor.        

Türk müteahhitleri, geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerde çok sayıda yeni projenin yapımına başladı. Ancak müteahhitlerimiz, bugüne kadar Kuveyt'te fazla söz sahibi olamadı.        

Kuveyt'teki müteahhitlik hizmetlerine ilişkin bir değerlendirme raporunda da, bu ülkede 2020 yılına kadar petrol ve petrokimya sektörünün geliştirilmesi amacıyla ciddi yatırımlarda bulunulacağı belirtildi. Kuveyt'te gerçekleştirilecek altyapı, ulaştırma, konut, turizm ve ticari yapı projelerinin de 50-60 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşabileceği ifade edildi.        

Söz konusu değerlendirmede, otel, hastane, iş ve alış-veriş merkezleri için de, bu ülkede 8 milyar dolar civarında bir yatırım yapılabileceği vurgulandı. (AA)

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/kuveytten-turk-muteahhitlere-davet_79662.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • O bahsedilen buyuk projelerden cogunun zaten on yeterlilikleri acildi, kapandi ve girecek firmalar zaten belli oldu. Isin garibi, nedense Turk firmalari on yeterlilik suresinde degil, o ihaleler baska firmalar tarafindan alindiktan sonra 2. hatta 3. elden projeleri almaya calisiyorlar. Kuveyt Universitesi'nin de, sozu edilen cok buyuk hastanelerin en buyuklerinin de, yeterlilik basvuralari coktan kapandi hatta ihaleler cikmaya basladi... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!