Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Liman ve Marinalara Kira İndirimi Yok

Tersanelerde yıllık gelire göre kira ödenmesi yasa tasarısı Meclis'ten geçti. Yeni yasayla tersaneciler yıllık cirolarının binde biri kadar kira ödeyecek. Tasarıda yer alan liman ve marinalar ise kapsam dışı bırakıldı.

yapi.com.tr
Liman ve Marinalara Kira İndirimi Yok

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Meclis'te oylamaya sunulan tersane, liman ve marinalara yönelik kira indirimi yasa tasarısı kabul edildi. Yeni yasaya göre Hazine'nin özel mülkiyetindeki tersane, tekne imal ve çekek yerleri, yıllık gelirlerinin binde biri kadar kira ödeyecek. Liman ve marinalar ise kapsama alınmadı. Deniz Ticaret Odası (DTO)Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "Liman ve marina sahiplerine de aynı kira indiriminin yapılması yönünde çaba harcadık. Ama onları kurtaramadık" dedi.

Ocak ayında Tuzla'daki tersanelere getirilen yeni bir uygulama ile tersanecilerin yıllık kira bedellerine yaklaşık yüzde 1520'lik artış yapılmış, tersanecilerden metrekare başına en az 40 TL kira alınması kararı çıkmıştı. Küresel krizle mücadele ederken bir de kira zammı ile sarsılan tersaneci karara isyan etti. "Bu kiraları ödeyecek gücümüz yok" diyen tersaneciler devletten gelirlerinin binde biri kadar kira ödemeleri talebinde bulundu. Aynı talep kira bedellerindeki artıştan şikâyetçi olan liman ve marina sahiplerinden de geldi. Bunun üzerine kiralara yönelik yeni bir yasa tasarısı hazırlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tasarıyı Meclis'in gündemine sundu. Yasa tasarısında tersane, tekne imal, çekek yeri, liman ve marinaların yıllık gelirlerinin binde biri kadar kira ödemesi  önerisinde bulunuldu. Yasa, limanlar ve marinalar kapsam dışı bırakılarak Meclis'in onayından geçti. Yeni yasa ile tersanecinin kira sıkıntısı çözüldü, limancılar ve marinacılar ise karara tepkili.

Kalkavan: Limanları kurtaramadık

Kira bedellerinin çok yüksek olmasından şikayetçi olan liman ve marina sahiplerinin de yıllık cirolarının binde biri kadar kira ödeme taleplerinin olduğunu dile getiren Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "Yeni yasa ile tersanecilerimizin kira sorunu çözüldü. Ancak biz liman ve marina sahiplerine de aynı kira indiriminin yapılaması yönünde çaba  harcamıştık. Ama onları kurtaramadık" diye konuştu. DTO Deniz Turizmi Sorumlusu M. Faruk Koyuncu da liman ve marinaların aynı kira indiriminden faydalanma beklentileri olduğunu, bakanlığın da bu yönde çaba harcadığını ancak, Meclis'ten onay çıkmamasının üzücü bir karar olduğunu ifade etti.

Koyuncu: Kirası 10 kat artan marinalar var

Marinacılara da geçtiğimiz aylarda önemli oranda kira zammı yapıldığını ve bunun marina sahiplerini zora soktuğunu dile getiren  Faruk Koyuncu, "İsmini vermeyeceğim ama bir marinamız, yaklaşık 160 bin lira kira öderken, bir anda bu kira bedeli 10 katına  çıktı. Kira kontratı yenileme dönemi gelen diğer birkaç marinamızda da benzer durum yaşandı. Marina zaten dertli bir iş. Kazanç kolu az bir iş. Bir de bu kira artışları sektörü iyice sıkıntıya soktu" diye konuştu. Koyuncu ayrıca, liman sahiplerinden de kiraların çok yüksek olduğu ve bu kiraları ödemekte zorlandığı yönünde şikayetler aldığını söyledi. Dağcı: Yüksek kiralar marinaları bitiriyor Marinalardaki yüksek kira bedellerinin sektörün büyümesini engellediğini vurgulayan Dünya Marinacılar Örgütü onursal üyesi ve DTO Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Yılmaz Dağcı ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Bu astronomik kira ve vergi tutarları ile marinalar çok kötü bir noktaya geldi. Marinaların yeni yasa kapsamına alınmaması çok acı. Onlar üç beş zenginin elinde deniliyor ama bu doğru değil. Marinalar gençlere denizi sevdirecek, kıyılara çekecek, kötü alışkanlıklardan kurtaracak yerler. Marinaların kapsam dışı bırakılmasını Türk turizmine ve Türk denizine vurulmuş bir darbe olarak görüyorum. Son yıllarda marinaların durumu tam bir facia. Vergiler mahvetti marinaları. Devletin marinalara yapacağı en büyük destek elini çekmesi olur. "

http://www.yapi.com.tr/haberler/liman-ve-marinalara-kira-indirimi-yok-_107181.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!