Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Londra - 1851




Londra, 1851 yılında iki milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık kentiydi. Sanayi devrimini başlatan İngiltere, dünyanın en güçlü ekonomisini yaratmıştı. Seri üretim, tasarımın ilk kez ayrı bir etkinlik olarak ortaya çıkışını tetikledi. Makine çağı, teknik elemanlarla tasarımcılar arasına kesin bir çizgi çekerek, ikisini birbirinden ayırdı.

Londra, bu başarılarını ilk dünya fuarı olan 'Büyük Sergi' ile kutladı. Serginin gerçekleştirildiği Crystal Palace, lokomotiflerden ahşap sandalyelere kadar endüstriyel olarak üretilmiş her tür ürünü barındıran, prefabrike mimarinin şaşırtıcı derecede ilerlemiş bir örneğiydi. Sanayi devrimi ülkeyi dönüştürmüş olsa da, muhalif sesler geleneksel el becerilerinin yok oluşunu ve sanayileşmenin toplumsal sonuçlarını sorgulamaktaydılar.

 

Belki de Britanya'nın yetiştirdiği gelmiş geçmiş en itibarlı ve etkili tasarımcı olan William Morris, makine üretimi süslemeleri kabul etmektense, el sanatı becerilerinin geri dönüşünü kanıtladı. Morris, halı, mobilya ve duvar kağıdı tasarımları için Ortaçağ'dan ilham almayı tercih ediyordu.

Büyük Sergi'nin öncü dahisi Henry Cole, Britanya'nın fabrikalarından çığ gibi gelmekte olan yeni ürünlere uygun bir tasarım dilinin bulunması gerektiğinin son derece bilincindeydi. Büyük Sergi'den sonra yeni bir endüstri çağı tasarımcıları kuşağının eğitilmesi için Victoria & Albert Müzesi'ni ve Royal College of Art'ı kurdu.

Makineler ve endüstri ile baş etmeye hazır olan Christopher Dresser, ilk modern tasarımcı olma iddiasını Morris'ten çok daha fazla hak eden oldu.


http://www.yapi.com.tr/haberler/londra---1851_95772.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!