Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

MADEN MO: Yapılan çalışma, hem yöntem olarak hem de içerik olarak doğru değil




TMMOB Maden Mühendisleri Odası (Maden MO) Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklama şöyle:

12 Eylül 2010  tarihinde Anayasanın bazı maddelerinin değişikliği ile ilgili olarak referandum (halk oylaması) yapılacaktır. Odamız; kendi halkını potansiyel suçlu sayan 82 Anayasasının değiştirilmesini ve yerine bağımsız, laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin gerçekleşmesi için demokratik katılımla, çoğulcu, emekçi halkın çıkarlarını gözeten, hak ve özgürlükler temelinde yeni bir Anayasa hazırlanmasının zorunluluğunu her ortamda dile getirmiştir. Ancak yapılan çalışma, hem yöntem olarak hem de içerik olarak doğru değildir. AKP kendi öncelikleri doğrultusunda kendi Anayasa değişikliğini topluma dayatmaktadır.

Anayasaların temel özelliği, toplumsal uzlaşı metni olmalarıdır. Öyle ki; bu metin ile aynı coğrafya üzerinde yaşayan bir topluluk, aşamalarını hangi kurallar ve düzen içinde devam ettireceklerini bir nevi imza altına almaktadır. Bu anlamda Anayasaların, hak ve özgürlüklerin olabildiğince geniş tutulduğu bir metin olması esas unsurdur. Haklar ve özgürlüklerde yapılacak kısıtlamalar sadece başkalarına ait hak ve özgürlüklerin ihlal edilmemesini garanti altına almak esası gözetilerek düzenlenmelidir.

AKP‘nin bugün "değişim" dediği yeniden yapılanmanın  miladı 12 Eylül darbesidir. O tarihte de  "huzur ve mutluluk" adına toplum zor yoluyla değiştirilmeye çalışılmıştır. Özünde 24 Ocak kararlarında ifade edilen piyasacılıkla, gerici akımların güçlendirilmesi olan bu değişimin, gelinen noktada AKP iktidarı ile temsil edilen bir piyasacı ve gerici diktatörlüğe doğru geliştiği  görülmektedir.

Bugün yaşadığımız her şey ülkemizin emperyalizmin ihtiyaçlarına uygun olarak yukarıdan aşağıya yeniden yapılandırılmasından başka bir şey değildir. Soğuk savaş politikalarına uygun olarak düzenlenmiş "eski devletin" yerini ABD‘nin Ortadoğu politikalarına ve sermayenin küresel ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden yapılandırılan "yeni devlet" almaktadır.

AKP iktidarında milli irade adı altında demokratik bütün kanallar kapatılarak tekelci bir iktidar yapılanması kurulmaktadır. İktidarın Anayasa değişikliği de bunun bir parçası olarak gündeme getirilmiştir. Demokratikleşme adına yapılan bu değişikliklerde halk, emek ve meslek örgütleri hazırlanma sürecine dahil edilmemiştir. Bu anlayıştan demokrasi ve özgürlük adına bir şeyin çıkması zaten mümkün değildir. Değişiklikler de halkın, emekçilerin yani bizim değil, AKP ihtiyaçlarının ürünüdür. AKP iktidarı; güvencesizliğin ve sömürünün önündeki engelleri kaldırmak, hastaneleri, okulları, fabrikaları, madenleri daha rahat satabilmek için yargıyı kendi denetimi ve kontrolüne almaya çalışmaktadır. Değişiklik taleplerinin ana ekseni budur. Demokrasilerde olmazsa olmaz olan güçlerin (yasama, yürütme, yargı ) ayrılığı ve bağımsızlığı ilkesi yok edilmekte ve siyasi iktidarın emrine sokulmaya çalışılmaktadır. Anayasa değişikliği metnindeki özgürlükler bireysel ve toplumsal özgürlükler değildir; liberal ekonominin ihtiyaçlarını güvence altına alan ve siyasi iktidarın aynı zamanda "devlet iktidarına" da sahip olmasını sağlayan kurallar bizlere "özgürlük" adı altında sunulmaktadır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/maden-mo-yapilan-calisma-hem-yontem-olarak-hem-de-icerik-olarak-dogru-degil_96349.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!