Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mağaralar Açık Hava Müzesine Dönüştürülüyor

Köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği kentlerin başında gelen Şanlıurfa, yer altı zenginlikleriyle de ön plana çıkmaya hazırlanıyor. Kentte irili ufaklı 133 mağara turizme hazırlanıyor.

yapi.com.tr/AA
Mağaralar Açık Hava Müzesine Dönüştürülüyor

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Şanlıurfa, yer üstü güzelliklerine irili ufaklı 133 mağarayı da ekleyerek turizmde daha da ön plana çıkmaya hazırlanıyor.

Köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin sıkça tercih ettiği kentlerin başında gelen Şanlıurfa, tarihi ve mistik yapısının yanı sıra yer altı zenginliğiyle de dikkati çekmek istiyor.

Kentte, bir projenin temel kazıları sırasında bulunan, Roma dönemine ait sarayın tabanına işlenen "Savaşçı Amazon Kraliçeleri" mozaiklerinin yakınlarında bulunan gecekonduların yıkılmasıyla gün yüzüne çıkarılan mağaraların da turizme kazandırılması için gün sayılıyor.

Roma, Bizans ve Kral Abgar döneminden kaldığı tahmin edilen kaya mezarların da bulunduğu bölge, aslına uygun bir atmosferde ziyarete açılmaya hazırlanıyor.

Şanlıurfa Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle ortaya çıkarılan tarihe tanıklık etmiş 133 mağarada, restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.

"Tam bir nekropol alanı"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çifti, yaptığı açıklamada, kentin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Türkiye'nin arkeolojik öneme sahip kentlerinden birisinin de Şanlıurfa olduğunu ifade eden Çiftçi, "Halepli Bahçe havzamız tam bir nekropol (mezarlık) alanıdır. Milattan sonra birinci, ikinci ve üçüncü yüzyılda ortaya çıkmış bir alandır. Biz bu alanın çok zengin olduğunu biliyoruz. Bize bunu bilim ve tarih de gösteriyor. Dolayısıyla belediyemizin kadroları, Kızılkoyun Projesiyle 62, Kale Eteği Projesiyle 71 mağarayı gün ışığına çıkardı. Bu mağaraların temizlikleri yapıldı. İçerisindeki nitelikli tarihi eserler arkeoloji müzesine taşındı. Az nitelikli olanlar ise mağara içerisinde sergilenecek." diye konuştu.

"Şanlıurfa mağaralar şehridir"

Mağaraların restorasyonu esnasında yeni mozaiklere de rastlandığını vurgulayan Çiftçi, söz konusu mağaralarda aydınlatma çalışması da yapılarak eserlerin yerinde daha net bir şekilde görülme imkanının sağlanacağını dile getirdi.

Çiftçi, ziyaretçilerin mağaraları tek tek gezebilme imkanı bulacağını aktararak, "Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçiler, mağaraların içinde ve dışında yürüyerek, zaman geçirebilecek. O dönemleri yaşayabilecek, o dönemlerle ilgili bilgi sahibi olabilecek. Burada yaşayan medeniyetlerin yaşam tarzlarını öğrenecek. Şanlıurfa'nın kültürel ve arkeolojik varlık anlamında çok daha zengin bir il olduğunu biliyoruz. Bizim bunu da iyi sergilememiz ve sunmamız lazım. Şanlıurfa mağaralar şehridir, bunu biliyoruz. Fakat biz bu mağaraları turizme sunmalıyız." ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/magaralar-acik-hava-muzesine-donusturuluyor_162372.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!