Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mahkeme: Direniş Demokratik Haktır!

Gerze’de termik santrala direnen ikisi çocuk 16 yurttaşın beraat ettiği davada gerekçeli karar geldi, ‘İddianamede delil bile yok’ diyen mahkeme, ‘Direniş demokratik haktır’ dedi.

yapi.com.tr
Mahkeme: Direniş Demokratik Haktır!

Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, Anadolu Grubu’nun Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl Köyü’ne kurmak istediği termik santrala karşı çıkan ikisi çocuk 16 yurttaşın yargılanıp beraat ettiği davada yerel mahkemeden gerekçeli karar geldi. İddianameyi, delil sunmamakla eleştiren Gerze İdare Mahkemesi hâkimi, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamalarını ise kökten reddetti, direnişin “demokratik hak” olduğunu belirtti.

Gerekçeli kararda olayları değerlendiren hâkim, gerekçeli kararında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddiasını sert şekilde reddetti. Hâkim, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten sanıkların cezalandırılmaları için sanıklara kollukça usulüne uygun olarak, herkesin duyabileceği şekilde ihtar yapılması gerekeceği ancak bu ihtarın yapılmadığı, sanıkların termik santrala karşı oldukları, kendiliklerinden toplandıkları ve demokratik tepkilerini kullandıkları anlaşılmakla, bu suçun unsurlarının oluşmadığı” değerlendirmesini yaptı.

Hâkim iddianameye sert tepki gösterdi, soruşturma ve iddianameyle sanıkların cezalandırılamayacağını çünkü iddianamede sanıkların eylemlerinin anlatılmadığını belirtti. İddianamenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkı maddesine uymadığının altını çizen hâkim, tüm sanıkların tüm suçlardan ayrı ayrı beraatına karar verdi.

Anadolu Grubu’nun Gerze’ye kurmak istediği dev termik santral projesi kapsamında, jandarma eşliğindeki sondaj makineleri 23 Ağustos 2011’de Yaykıl Köyü’nün Çakıroğlu Mahallesi’ne gelmişti. Köy sakinlerinin tepkisi üzerine protestolar büyümüş, sondaj makineleri Yaykıl’ı terk etmek zorunda kalmıştı. Eylemcilere saldıran jandarma, köyde adeta OHAL uygulamıştı.

Fatsa’da altıncılara yargıdan darbe geldi

Fatsa’da 196 hektarlık bir alanda altın madenciliği yapmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı aldırarak inşaat çalışmalarına başlayan Altıntepe şirketinin, altın arama sahasını genişletme planına yargıdan darbe geldi. Şirket 196 hektarlık alanının yaklaşık 8 katı büyüklüğündeki bir alan için maden ruhsatı almıştı. Bu bölge, Geç Roma döneminden kalma buluntuların olduğunun fark edilmesiyle 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi. Tescilin iptali için açılan davayı Ordu İdare Mahkemesi reddetti. Fatsalı yurttaşların da müdahil olduğu davada karar veren mahkeme, şirketin altın madeni sahasını katbekat artırma planının da şimdilik önüne geçmiş oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mahkeme-direnis-demokratik-haktir_128996.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!