Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maliye Bakanı Şimşek'ten 2B Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanlarına ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, "Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatı 8,5 lira. Bunun içinde tarım arazisi niteliğinde olan yerler de var, şehir merkezinde olan yerler de var. Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde rayiç bedel,

yapi.com.tr / AA
Maliye Bakanı Şimşek'ten 2B Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanlarına ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı; rayiç bedelin yerine göre değiştiğini kaydetti. Şimşek, ''Rayiç bedel, sokaktan sokağa, parselden parsele, semtten semte, ilden ile, ilçeden ilçeye tabii ki değişir'' dedi. Rayiç bedellerin tespitinin komisyon tarafından ve birçok bilgi kaynağına dayanılarak, parsel bazında yapıldığını belirten Şimşek, 2B alanlarında Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatının 8,5 lira olduğunu bildirdi. Şimşek, 2B alanları içinde tarım arazisi niteliğinde ve şehir merkezinde olan yerler bulunduğunu söyledi. Bakan Şimşek, bugüne kadar yapılan tespitlerde rayiç bedelin 26,5 milyar lira olarak belirlendiğini ifade ederek, ''Bunun yüzde 70'i 18,5 milyar lira. Eğer tamamı peşin ödenirse yaklaşık 14,8 milyar liralık bir gelir söz konusu'' dedi.

Hak sahipliğinin önceden tespit edildiğini ve kadastro uygulamasıyla kesinleştiğini, burada bir ihtilaf öngörmediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

''Çünkü bu çalışmalar yapılırken, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bu listeleri ilan etti, askıya astı, bunlara itirazları kabul etti, itirazları sonuçlandırdı. Bu süreç çok önceden başlamış, tamamen bitmiş. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle hak sahipliği kesinleşmiş bir süreçten bahsediyorsunuz. Buradaki kaynağın nerede kullanılacağını kanunla belirledik. Tabii ki bütün gelirler bütçeye gelir, sonra kanunla bunların nerede harcanacağı ifade edilmişse ona göre Maliye Bakanlığı olarak o alanlara tahsis ederiz. Yani burada ayrı bir fon oluşturulmamakla birlikte bunlar kanunla belirlendiği için özel bir gelir... Bu özel gelir, kanun çerçevesinde dağıtılacak. Bunu kim belirleyecek, Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ona göre de, bu kentsel dönüşüme, afet riskinin azaltılmasına ağırlıklı olarak kullanılacak. Ama orman köylülerimiz de desteklenecek ve 2B niteliğinde olan alanların 2 katı kadar da ya orman ıslahı yapılacak ya da yeni ormanlar tesis edilecek''.
    
''Sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldık''
    
Bakan Şimşek, mal müdürlüklerinde veya defterdarlıklarda sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, konuyu çok ciddiye aldıklarının altını çizdi. Şimşek, ''Arkadaşlarımız çok ciddi bir iş yükü ile karşı karşıya. Mesela, 2B alanlarının yoğun olmadığı yerlerden, diğer illere personel takviyesi yaptık, yapacağız. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün genel müdür yardımcılarına, daire başkanlarına 'belli iller sizin sorumluluğunuz' dedik. Arkadaşları oralarda görevlendirdik. Vatandaşa kolaylık olsun diye ne gerekiyorsa yapıyoruz'' dedi.

''Örneğin bazı rayiç bedeller 2010 yılında belirlendi. O günden bu yana, bu mülklerin fiyatlarında artış oldu. Bu konuda rahat mısınız'' sorusuna Bakan Şimşek, rayiç bedellerin büyük oranda saptandığını ve bundan sonra yeniden bir değerleme gibi bir süreci yaşamak istemediklerini söyledi. Şimşek, o gün ne belirlendiyse, onun baz alınacağını bildirdi. Şimşek, 2B alanlarının satışından amacın bütçeye gelir elde etmek değil, ülkenin sorunlarını çözmek olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
    
''Tamamen bütçeye gelir eksenli olarak bakmıyoruz. Burada 75 milyonun hakkı var, hukuku var. Bunu korumamız, kollamamız gerekiyor. Açık ve nettir. Kanunla çerçeve çok iyi bir şekilde saptanmıştır. Bir rayiç bedel var o rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden satılır, peşin ödenirse indirimler sağlanır. Yoksa taksitlendirme yapılabilir.
Amacımız ülkemizin sorunlarını çözmek. 30 yıldan fazladır bir mülkiyet sorunu söz konusu, bir çarpık kentleşme söz konusu. Bir yandan vatandaşla olanla mülkiyet sorununu çözelim, bir yandan kentlerimizi güzelleştirelim, bir yandan da kamunun karşı karşıya kaldığı bir sürü davayı çözmüş olalım.

Söz konusu alanlar, 1981 öncesinde tespit edilen alanlardır. Ondan sonra işgal edilen bir orman alanı varsa bir metrekare dahi olsa ilgili bakanlığımızın, idaremizin hiçbir şekilde buna tolerans göstermemesi gerekiyor.
Hala orman vasfını devam ettirip de yani 1981 öncesinde 2B olarak nitelendirilip hala orman niteliğinde olan alanları da vermediğimizi açıkladık. Burada ormanlar korunuyor. Hiçbir şekilde şu an itibariyle yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde, bu yönde bir düzenleme öngörülmüyor. Bu konuda, en ufak bir işgale, hiçbir şekilde kamunun tolerans göstermemesi temel prensiptir''.


    
Bakan Şimşek, hak sahiplerinin sayısına ilişkin bir soru üzerine, parsel sayısının 500 bin olduğunu, hak sahibi sayısının parsel sayısından fazla olabileceğini belirterek, ''Çünkü mirasçılar konusu var. Dolayısıyla o konuda doğrusu bir rakam söyleyemiyorum. Parsel sayısından fazla olması ihtimali yüksektir'' dedi.
    
''Kanun geçtiğinde, daha detaylı bir resim ortaya çıkacak''
    
Türkiye'nin birçok ilinde, çarpık kentleşmenin söz konusu olduğunu kaydeden Şimşek, deprem riskinin yüksek olduğu, sel gibi diğer felaketlere açık alanların bulunduğunu söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu yönde bir yasal düzenlemesinin söz konusu olduğunu ve önümüzdeki döneme ilişkin çok önemli bir çalışma yapacaklarını belirten Şimşek, ''Bütün bu çalışmalar kaynak gerektiriyor. Ama buradan 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirin büyük bir kısmı bu çerçevede kullanılacak. Yine milletimize dönecek'' dedi. Bakan Şimşek, bu alanların ilgili bakanlık tarafından tespit edileceğini, buna ilişkin bir yasal çerçevenin, bir kanun tasarısının olduğunu belirterek, o kanun geçtiğinde daha detaylı bir resmin ortaya çıkmış olacağını söyledi.
    
Rayiç bedel tartışmalarına ilişkin olarak da Şimşek, şu yanıtı verdi:
    
''Tabii ki olacak. Neden olacak- Şimdi takdir edersiniz ki vatandaşımız 30-40 yıldır bir şekilde buraları kullanıyor. Şimdi biz bir sorun çözmeye çalışıyoruz. Aslında karşımızda önemli bir fırsat da var. Vatandaş açısından da ülke açısından da kullanıcı açısından da. Bunun çerçevesi kanunla belirlendi. Diyelim ki mücavir alan dışında daha uzun taksitlendirme yapıldı, mücavir alan içinde daha kısa taksitlendirme yapıldı. Peşin ödeyene kolaylıklar sağlandı. Burada, taksitle ödeyeceklere bir faiz söz konusu değil. Gelip, ipotek koymayı kabul edenler tapuyu hemen alabilecekler. Tapuyu alan adam tabii ki bunun karşılığında kredi de alabilecek veya bu hakkını başkasına devredebilecek bu süreçte.
    
Biz 10 yılların sorunlarını çözüyoruz. Bu sorunları çözerken, vatandaş mümkün olduğunca en az ödemeye çalışır. Biz ise kanunlar çerçevesinde bu uygulamayı götürmek zorundayız. Milletimiz, TBMM ortaya bir irade koymuştur. Bu satışların ne şekilde yapılacağını, hangi bedellerle yapılacağını, temel çerçeveyi belirlemiştir. Biz de komisyonlar kurarak, hakkaniyet üzerine, adalet üzerine mevcut durumu dikkate alarak, kullanım durumunu dikkate alarak, bir rayiç bedel belirledik.''
    
Kamu bankalarıyla protokol
    
Bakan Şimşek, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası ile protokol yaptıklarını ifade ederek, vatandaşların arzu etmeleri durumunda başvuru bedellerini doğrudan doğruya Maliye Bakanlığı'na da ödeyebileceğini söyledi. Şimşek, rayiç bedellere ilişkin bir başka soru üzerine de Meclis'in, milletin iradesinin bu yönde ortaya çıktığını, iki tarafı da görmek gerektiğini belirterek, ''Hazine mülkü demek, 75 milyonun hakkı demek. Bu hakkı özel şahıslara devrederken, hangi fiyata yapılacağına millet karar verir. Milletin temsilcileri, millet vekilleridir. Kanun bu çerçevede düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu aşamada bu türden siyasi nitelikli tartışmaları ben anlamlı görmüyorum. Çünkü bu tartışmalar çok yapıldı'' diye konuştu.
    
Orman alanlarının korunduğunu ve hiçbir şekilde 1981 sonrası işgal edilen orman alanlarının bu sürece dahil edilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Şimşek, ''Kanun buna imkan vermiyor. Zaten bu anayasa ile düzenlenen bir husustur'' dedi. Şimşek, bu alanların 2 katı kadar ormanı ya ıslah edeceklerini, ya da yeni orman alanı yapacaklarını belirterek, buradan gelecek gelirin tekrar millete döneceğini ve milletin sorunlarının çözülmesinde kullanılacağını kaydetti.

Bakan Şimşek, kadastro çalışmalarının bittiği tarihten itibaren 8 aylık süreler olacağını kaydederek, ''30 Ekim 2012'ye kadar başvuru dediğimiz alanlar, şu anda tamamen tespiti bitirilmiş, Hazine'ye devredilmiş alanlar. Çalışmaları devam eden alanlara ilişkin süreç, bu çalışmalar bittikten sonra 8 ay sonradır.'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maliye-bakani-simsekten-2b-aciklamasi_91765.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!