Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maliye Uyardı: Bu Dönüşüm AB'ye Uymaz

Depreme dayanıksız binaların yerine TOKİ tarafından yeni konutlar yapılmasını öngören kentsel dönüşüm alanları tasarısı, CHP'nin ve Maliye Bakanlığı'nın itirazlarına karşın komisyondan geçti.

Radikal Gazetesi
Maliye Uyardı: Bu Dönüşüm AB'ye Uymaz

epreme dayanıksız binaların yerine TOKİ tarafından yeni konutlar yapılmasını öngören kentsel dönüşüm alanları tasarısı, CHP'nin ve Maliye Bakanlığı'nın itirazlarına karşın komisyondan geçti. TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda dün yapılan görüşmelerde, CHP'liler düzenlemenin iddia edildiği gibi deprem sorunlarını çözmeyeceğini, tasarının Türk topraklarının tümünü yapılaşmaya açan bir anlayış taşıdığını söyledi.

Karademir, tasarıyla Sevda Tepesi'nin Kral Abdullah'a verilmesinin önünde hiçbir engelin kalmayacağını da ileri sürdü. "Talana kapı açılıyor" diyen CHP'liler, önergelerinin dikkate alınmaması üzerine toplantıyı terk etti.

Zeytinburnu'ndan uyarı
Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak'sa "Tasarıyla planlama hızlandırılıyor" dedi. Komisyona gelen İstanbul Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, düzenlemeye destek verirken, "Kucağımızda bir atom bombası var. 2 bin 500 binamız olası bir depremde yıkılacak durumda. Hatta bir tanesi 15 Kasım'da çöktü ve bir kişi öldü" diye konuştu.

Görüşmelerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de sık sık müdahalelerde bulunarak değişiklikler yaptırdı. "Ben herkese yetecek kadar ev yapamam" diyen Gökçek, dönüşüm alanlarındaki hak sahiplerine konutun yanı sıra arsa verilmesi yönünde bir hüküm ekletti. Gökçek, tasarıyı savunurken, "Kent rant sağlayacaksa başkasına rant vermekten korkmamak lazım" dedi.

Dönüşüm için yapılacak alımların Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulmasına Maliye Bakanlığı temsilcisi Onur Sancarbaba karşı çıktı. AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin, İhale Yasası'ndaki istisnalar kaldırılmadığı için eleştirildiğini anımsatan Sancarbaba, "Muafiyetler temizlenmezse kamu alımlarıyla ilgili müzakere başlığı açılmayacak. Bu konuyu bizzat Ali Babacan takip ediyor" dedi. Ancak hem AKP'li üyeler hem Bakan Özak, 'gerekirse Genel Kurul'da değişir' dedi. Sancarbaba, deprem bölgelerinde vergi gelirlerinin yüzde 10'a kadar belediyelere aktarılması ile dönüşümün KDV ve ÖTV'den muaf olmasını da eleştirdi.

Belediyelere geniş yetki
Komisyonda kabul edilen tasarı, belediyelere ve il özel idarelere dönüşüm alanı olarak belirlenen yerlerde, Bakanlar Kurulu kararı olmadan kamulaştırma, toplulaştırma, satın alma, yıkma, güçlendirme gibi yetkiler veriyor. Belediyeler, uygulama alanları içindeki kiracılar da dahil hak sahiplerine 20 yıl vadeli konut veya arsa verebilecek. Deprem bölgelerinde güçlendirme yada yıkım için kat maliklerinin hepsinin onayı aranmayacak, güçlendirme için harcanacak para maliklere ortak olarak bölünecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maliye-uyardi-bu-donusum-abye-uymaz_49702.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!