Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maliye'den Turizmciler Hakkında Suç Duyurusu

Maliye Bakanlığı, Antalya'da kendilerine tahsis edilen ve kullanım hakkı verilen, ancak tahsis edilen alanların dışında kamuya ait olan sahil alanlarıyla Hazine arazilerini işgal ettikleri gerekçesiyle 400'den fazla lüks otel ve tatil köyünün işletmecilerinin aralarında yer aldığı bine yakın kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda

Hürriyet Gazetesi
Maliye'den Turizmciler Hakkında Suç Duyurusu

b>Maliye Bakanlığı, Antalya'da kendilerine tahsis edilen ve kullanım hakkı verilen, ancak tahsis edilen alanların dışında kamuya ait olan sahil alanlarıyla Hazine arazilerini işgal ettikleri gerekçesiyle 400'den fazla lüks otel ve tatil köyünün işletmecilerinin aralarında yer aldığı bine yakın kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, turizm sektörünün geliştirilmesi amacıyla 1984 yılında Antalya'da yapılan tahsislerle dünya kalitesinde lüks otel ve tatil köyleri yapıldığını anımsattı. Mat, aralarında ünlü iş adamlarının da bulunduğu, arazi tahsisi alan turizm işletmelerinin sahiplerinin, kendilerine tahsis edilen alanların dışında, kamuya açık sahillerle kıyı alanları ve Hazine arazilerinin işgal edildiğini belirlediklerini bildirdi. Mat, 400'den fazlası lüks otel ve tatil köyü işletmesi olmak üzere bine yakın kişi hakkında “Hazine arazilerini işgal ettikleri” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Hazine arazilerini işgal edenlerin yasal olarak ilgili yerlere bildirilmesi gerektiğini, Defterdarlık olarak da bu görevlerini yaptıklarını belirten Mat, şunları kaydetti:
“Haklarında suç duyurusunda bulunduğumuz işletmeciler, kendilerine tahsis edilen arazi dışında, vatandaşın kullanması gereken alanları da kullanıyorlar. Kamuya açık kıyıların vatandaşlar tarafından kullanımı da engellenmiş oluyor. İşgal edilen alanların ilgili yerlere bildirilmesi görevlerimiz arasındadır. Eğer işgal edilen yerleri bildirmediğimiz takdirde, görevi ihmal suçundan, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliriz.”

Turizmcilerin ülke ekonomisine önemli katkılar yaptığını, ancak kendilerinin de kamu ve devlet adına görev yaptıklarını ifade eden Mat, görevlerini yapmadıkları gerekçesiyle İzmir, Aydın ve Ankara'da bazı Defterdarlık görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığını anımsattı. Mat, turizmciler açısından sorun haline gelen bu durumun çözümlenmesi için yasal düzenlenme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır Maliye Bakanlığı'nın turistik işletmeciler hakkında TCK'nın 154'ncü maddesine göre, otellerin hizmet bütünlüğünü sağlayabilmek için kullandıkları alanları işgal ettiği gerekçesiyle altı aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi. Çorabatır şunları kaydetti:

“Cumhuriyet Savcılığı otel sahiplerinin ifadelerini aldı. İş mahkemeye kaldı. Mahkeme kararını bekliyoruz. Antalya bölgesinde 400'den fazla otel ve tatil köyü bu durumda. Savcılık, otellerin tahsis dışında kullandıkları alanları tespit ediyor. Ancak otelciler yıllardır kullandıkları bu alanlar için ecri misil ödüyorlar. Biz bu alanları mülk edinmek için değil, hizmet bütünlüğünü sağlamak için kullanıyoruz.”

Yasa maddeleri ne diyor?

Türk Ceza Kanunu'nda “Hakkı Olmayan Yere Tecavüz” bölümlerini içeren 154 ve 279'ncu maddeler şöyle:

154. Madde: (1) Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir.

Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi:

Madde 279 (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maliyeden-turizmciler-hakkinda-suc-duyurusu_59489.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!