Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mamak’ta ‘Geliyorum’ Diyen Tehlike

Çubuk Çayı ile birleşerek Ankara Çayı’nı oluşturan Hatip Çayı, ülkemizde son aylarda yaşanan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan sel felaketlerinin ardından yeniden gündeme geldi. Hatip Çayı’nın geçtiği güzergâh içinde yüzlerce gecekondu bulunuyor. Çay; evlerin yanı sıra okullar, parklar, öğrenci yurtları ve işyerlerinin de arasından geçiyor.

Cumhuriyet ANKARA
Mamak’ta ‘Geliyorum’ Diyen Tehlike

Çubuk Çayı ile birleşerek Ankara Çayı’nı oluşturan Hatip Çayı, ülkemizde son aylarda yaşanan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan sel felaketlerinin ardından yeniden gündeme geldi. Hatip Çayı’nın geçtiği güzergâh içinde yüzlerce gecekondu bulunuyor. Çay; evlerin yanı sıra okullar, parklar, öğrenci yurtları ve işyerlerinin de arasından geçiyor. Olası bir sel felaketi karşısında yapıların sular altında kalmasına neden olacağı, bunun da onlarca ölüme yol açacağına dikkat çekiliyor. Birçok atığın döküldüğü çay, evlerle iç içe olması nedeniyle de yurttaşların sağlığını tehdit ediyor.

Öte yandan Hatip Çayı’nın yaklaşık 300 metre uzaklığında yükselen iki blok dikkat çekiyor. Mahkemenin Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararına karşın inşaatın sürmesi soru işaretleri yaratıyor. Derbent Mahallesi Muhtarı Nazım Karahan da, Mamak Belediye Başkanlığı’na verdiği dilekçede, “Belediyeniz sınırları içerisinde bulunan Üreğil Mahallesi’nde, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bakanların katılımı ile temeli atılan inşaatın ruhsatsız ve dere yatağı olarak nitelenen bölgede inşa edildiği yönünde bilgiler almaktayız” diyerek, “Bu kapsamda devam eden inşaatın; hangi kurum ve kuruluş tarafından hangi yolla (ihale vs.) yapıldığı, yapılan inşaata ruhsat verilip verilmediği, inşaat ruhsatsız ise bu inşaatı yapanlar ile ilgili olarak yasal işlem yapılıp yapılmadığının, inşaatın dere yatağında bulunup bulunmadığı yönünde bir inceleme yapılıp yapılmadığı, son yaşanan sel felaketlerinden sonra bu yönde bir inceleme yapılıp yapılmayacağı” sorularını yöneltti.

Bölgeyi yakından tanıyan isimlerden Mamak Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Yusuf Sağlık, Hatip Çayı yatağının mutlaka ıslah edilmesi gerektiğini söyledi. Bunu iki nedene bağlayan Sağlık, “Birincisi çok yoğun bir koku ve kirlilik sorunu yaşanıyor. İkincisi de Ankara’da çok fazla yağış olursa sel felaketi yaşanır. Burası yaklaşık 10 mahalleyi ilgilendiriyor. Hatip Çayı’nın geçtiği hat kırmızı alârm veriyor. Onun için de Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden Hatip Çayı’nın ıslah edilmesini istiyoruz. Oradaki gecekondu sahiplerinin evlerinin de hakkaniyetli bir şekilde daha iyi yerlere taşınması gerekiyor. Islah edildikten sonra zemin oturulacak şekilde olursa buralara da yerleştirilebilir” görüşünü dile getirdi. Öte yandan Hatip Çayı’nın taşma riski karşısında bölgede oturan yurttaşlar da endişeli. Bölge sakinlerinden Katibe Toprakçıoğlu, “Korktuğumuz zamanlar oluyor. Yarın bir gün dere taşarsa bütün evler su altında kalır. Bizim ev ikinci katta ve üzerine çıkarız ama diğerleri, dipteki evlerin hali kötü... Çayın etrafı çevrili olsa daha iyi olurdu. Çocuklar var. Dereye düşme tehlikesi ile karşı karşıyalar” dedi.

75 yaşındaki Elif Yılmaz ise belediyenin evlerini istediğini ancak kendilerinin bunu ucuza vermek istemediklerini kaydetti. Yılmaz, “Tepedeki yerlerde buralarda 200 lira. Biz evimizi vermiyoruz, vermeyeceğiz de. Değerini versin. Sivri sinekten duramıyoruz. Kiracı da gelmiyor evler yıkılacak diye. İnsanlarda enkazların korkusu var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buraları yıktılar ama enkazları kaldırmadılar. Buraları yaparken ne çileler çektik. Halimize bir bakın. Buraları iki sefer sel bastı. Kömürlüklere su doldu. Ondan önce de sel basmış” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mamakta-geliyorum-diyen-tehlike_73149.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!